M&A-adviseurs betrokken bij de overname van Sim Services

19 augustus 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

De Britse Internet of Things-dienstverlener Arkessa heeft zijn Nederlandse branchegenoot Sim Services overgenomen. Met de overname verstevigt Arkessa zijn positie in de Nederlandse markt.

“We zijn verheugd het Sim Services-team te verwelkomen binnen de Arkessa Group en kijken er enorm naar uit samen te werken terwijl we verder vorm geven aan onze internationale groei in de IoT-markt”, stelt Arkessa-CEO Andrew Orrock.

Arkessa biedt wereldwijd mobiele connectiviteitsdiensten voor IoT-toepassingen. Klanten kunnen daarbij gebruikmaken van één platform voor het aanschaffen, managen en verbinden van hun smart devices. Het Britse bedrijf beschikt over kantoren in de UK, het Europese vasteland en de VS. Arkessa wordt sinds 2018 gesteund door private equity-bedrijf ECI Partners.

Sim Services is een onafhankelijke aanbieder van IoT- en simkaart-connectiviteitsdiensten. Het Nederlandse bedrijf werd in 2009 opgericht door Rutger Stekelenburg en Jeroen Gijzen.

“Ons hele team is zo enthousiast over dit partnership”, zegt CEO Stekelenburg. “Vanuit een cultureel oogpunt past Arkessa perfect bij Sim Services. We delen de ambitie om Internet of Things-connectiviteit makkelijk te maken.”

M&A-adviseurs betrokken bij de overname van Sim Services

M&A-advies

Bij de totstandkoming van de deal waren diverse externe M&A-adviseurs betrokken. Grant Thornton verzorgde de financiële due diligence (Wilfred van der Lee, Ryno Swanepoel, Adam Azulai, Vincent Bervoets) en belastingadvies (Jurgen van Hattum, Henk Brinks, Sofie Verheij). Ook Dennis Langkemper van Amstone Tax Lawyers leverde belastingadvies.

Juridische ondersteuning was afkomstig van CMS (Roman Tarlavski, Lisanne van der Velden, Isabelle van den Hoogen, Bob van Zijl, Elianne Lassooij, Marcel Groenewegen, Wilmy Westerhof, Nick Crosbie, Paul Cole, Neil James) en BarentsKrans (Michiel Martin, Anne-Rieke van der Linden, Thomas van Hövell tot Westervlier).

De aandeelhouders van Sim Services – naast Stekelenburg en Gijzen ook Ronald Hameeteman en Thierry Lammers – werden gedurende het gehele verkoopproces ondersteund door een team van Hogenhouck m&a, bestaande uit Mark van Beusekom, Maarten van der Heijden en Iris van Weel.

“Een bedrijf verkopen is geen eenvoudige zaak”, stelt Stekelenburg. “Zeker als je zoekt naar de beste uitkomst voor je collega’s, je klanten en uiteraard jezelf. Emoties komen en gaan in alle vormen en maten. Daarom is externe en objectieve begeleiding een absolute must. Je moet het zien als een investering met een hoog rendement.”

“Hogenhouck is van grote waarde gebleken”, vervolgt hij. “Iris van Weel was onze rots in de branding die ons belang altijd vooropstelde. Niettemin was ze ook gepast streng voor ons op momenten waarop we, soms gedreven door emoties, mogelijk geneigd waren voor een suboptimale oplossing te gaan. Dankzij Hogenhoucks benadering werden we gepresenteerd met meerdere potentiële kopers, en ondersteund in het maken van de beste keuze voor alle stakeholders. Het resultaat is een betere deal maar ook een aangenamer proces.”