Marnix Prosman stapt in bij anti-explosiespecialist Mitrex

06 juli 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Ondernemer Marnix Prosman heeft zich via een management buy-in ingekocht bij Mitrex.

Prosman neemt de aandelen over van algemeen directeur Ben de Kruif, die in 1996 eigenaar werd van Mitrex en van de zustervennootschap Moerman & Robbers. Mitrex is een specialistisch bedrijf dat klanten helpt bij het ombouwen van intern transportmaterieel (heftrucks, intern transportmaterieel) ter voorkoming van explosiegevaar. Tot de klantenkring behoren partijen die actief zijn in de petrochemische, logistieke en chemische industrie en defensie.

Na de firma zo’n 25 jaar te hebben geleid, kwam Ben De Kruif voor het welbekende opvolgingsvraagstuk te staan. Samen met zijn zoon David de Kruif, die sinds jonge leeftijd verbonden is aan de onderneming en verantwoordelijk is voor de commercie, en met een minderheidsaandeelhouder die sinds 2000 nauw betrokken is bij Mitrex in de rol van strategisch adviseur, werd besloten om gefaseerd afscheid te nemen van Ben de Kruif.

Marnix Prosman stapt in bij anti-explosiespecialist Mitrex

Samen met overnamespecialist Marktlink werden opvolgingsstrategieën doorlopen, waaronder het vinden van een strategische koper voor een (gedeeltelijke) overname, een verkoop aan private equity of het vinden van een nieuwe ondernemer die zich inkoopt.

“Na meerdere gesprekken viel de keuze op Marnix Prosman, die tot voor kort nog actief was binnen zijn eigen familiebedrijf”, legt Laurence Hamilton uit, vanuit Marktlink verantwoordelijk voor deze transactie. 

Prosman heeft een meerderheidsaandeel in Mitrex verworven, en vormt samen met David de Kruif het managementteam. Hij ziet vanzelfsprekend kansen in de markt: “De toegevoegde waarde van Mitrex in deze nichemarkt met een handvol Europese spelers is evident. Het doel is om gezamenlijk de onderneming naar een volgend niveau te brengen.” 

Bij Mitrex werken 20 ATEX-gecertificeerde specialisten. Het bedrijf is gevestigd in Oud-Beijerland, Zuid-Holland.

Ondanks de onzekerheid in de markt als gevolg van de coronacrisis heeft Marktlink de afgelopen maanden nog verschillende succesvolle overnames weten te begeleiden. Zo was het kantoor mei onder meer betrokken bij de overname van Unicorn, een bedrijf uit Haarlem gespecialiseerd in koeltechnische oplossingen. Eerder adviseerde het ook bij de overname van Garnalenpelcentrum Kant door Cornelis Vrolijk, een visserijbedrijf uit IJmuiden.