Hogenhouck m&a en Marktlink begeleiden deal in vissector

24 juni 2020 Consultancy.nl

Cornelis Vrolijk, een visserijbedrijf uit IJmuiden, heeft een belang genomen in Garnalenpelcentrum Kant in Lauwersoog. De deal werd in goede banen geleid door dealmakers van Hogenhouck m&a en Marktlink.

De overname is gericht op de versterking van het visserijbedrijf op het gebied van machinaal pellen van garnalen. “De activiteiten van GPC Kant sluiten goed aan bij de verschillende activiteiten van Cornelis Vrolijk”, laat Annerieke Vrolijk, directeur van Cornelis Vrolijk, weten in een reactie op de overname.

“Met deze samenwerking kunnen we de consument een goed alternatief aanbieden voor de handgepelde garnaal uit het buitenland. Het machinaal pellen van garnalen leidt tot een significante CO2 reductie, wat aansluit bij de visie van Cornelis Vrolijk op maatschappelijk verantwoord ondernemen.”

De deal ligt verder in lijn met de strategische visie van Cornelis Vrolijk, dat “kwalitatief hoogstaande, gezonde en duurzame producten voor menselijke consumptie wil produceren, van schip naar schap”. Cornelis Vrolijk, opgericht in 1880, geldt als één van de grootste visserijbedrijven van Nederland.

Het ruim 2.000 professionals tellende bedrijf is over de hele wereld actief in de vangst, kweek, verwerking en handel van vis en garnalen.
Cornelis Vrolijk neemt belang in Garnalenpelcentrum Kant

Sterke partner

De overgenomen visverwerker Garnalenpelcentrum Kant (GPC Kant) richt zich op het machinaal pellen van de Hollandse garnaal 'crangon crangon' en de roze garnaal 'pandalus borealis'. Deze garnalen worden in eigen beheer gepeld met door GPC ontwikkelde en gepatenteerde garnalenpelmachines. Door de deal krijgt het garnalenpelcentrum de partner waar het naar op zoek was.

Directeur en mede-eigenaar Alfred Kant laat weten aan RTV Noord: “Dit is waar we op hoopten en naar toe hebben gewerkt. Wij hadden behoefte aan een sterke partner. Als klein familiebedrijf waren wij te kwetsbaar. Wij hebben armslag nodig om in deze markt een stabiele factor te worden.”

De krachtenbundeling tussen Cornelis Vrolijk en GPC Kant komt niet uit de lucht vallen. Eerder dit jaar nam Cornelis Vrolijk het pand van de failliete Groningse garnalenhandel Telson over. Dat pand in Lauwersoog werd (en wordt nog altijd) gehuurd door GPC Kant, dat daar sinds 2016 wekelijks circa 45 ton dagverse garnalen pelt met zelfontwikkelde machines.

De gebroeders Kant verwachten door de overname de komende jaren een flinke groei te kunnen doormaken. Bij GPC Kant zijn momenteel twintig professionals werkzaam. “Over een jaar verwacht ik dat we er wel tien man bij hebben”, geeft Alfred Kant aan. “Het is ook de bedoeling dat alle expansie hier plaatsvindt. Hier in Lauwersoog komen de garnalen immers aan land. Als ze hier worden verwerkt, komt dat de versheid van het product ten goede.”

Groeipotentie

De twee visverwerkers stellen dat er veel groeipotentie is in de markt, vooral omdat de meeste garnalen vandaag de dag nog altijd met de hand in het buitenland wordt gepeld. “Wij pellen hier in Lauwersoog nu 40 à 45 ton per week. Nog geen 10% van de markt wordt machinaal gepeld. Wij denken dat er veel meer in zit”, aldus Kant.

Beide organisaties kijken uit naar de samenwerking en ervaren een culturele match, zo valt op te maken uit een persverklaring. “Zowel Cornelis Vrolijk als GPC Kant kenmerken zich door een familiecultuur waar vakmanschap hoog in het vaandel staat.” Alfred Kant vult aan: “Net als bij Cornelis Vrolijk is ook voor ons continuïteit, integriteit, productinnovatie en betrouwbaarheid van groot belang. Met de kennis en het netwerk van Cornelis Vrolijk zetten we een stap voorwaarts.”

Overnamestrategie

De afgelopen jaren wist Cornelis Vrolijk zijn activiteiten flink uit te breiden en te verbreden, dankzij verschillende overnames. In 2016 kocht het branchegenoot Seafood Parlevliet (met destijds circa 225 medewerkers), een deal die toen door M&A-bureaus Hogenhouck m&a en Marktlink werd begeleid.

Enkele jaren later, in 2018, nam Cornelis Vrolijk een meerderheidsbelang in Kegge Garnalenhandel. Het doel was daarbij om zijn expertise op het gebied van machinaal pellen van garnalen te vergroten. Destijds werden de verkoopactiviteiten van Kegge ondergebracht bij Cornelis Vrolijk dochter Seafood Parlevliet.

De overname van GPC Kant door Cornelis Vrolijk werd begeleid door financiële adviseurs van Hogenhouck m&a uit Den Haag en Marktlink, een landelijk opererende speler. Hun teams bestonden uit Mark van Beusekom, Margot IJssel de Schepper (Hogenhouck) en Koen Rutten, Karel Kramer en Simone van Haarlem (Marktlink). Juridisch advies werd geleverd door advocaten Egbert Vroom, Robert-Jan Dekkers en Dirk de Graeff (Stibbe).

Klaas Kant, een van de oud-eigenaren van GPC Kant en die in navolging van de deal samen met broers Alfred en Richard Kant de dagelijkse leiding over GPC Kant zal behouden, prijst de begeleiding van Marktlink gedurende het overnameproces: “We hebben tijdens het proces de afgelopen maanden niet één keer een slecht gevoel over Marktlink gehad.”

Financiële details van de deal zijn niet bekendgemaakt door de betrokken partijen.