Frank Lieshout en investeerders nemen Unicorn uit Haarlem over

27 mei 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Een groep ondernemers heeft Unicorn overgenomen, een bedrijf uit Haarlem gespecialiseerd in koeltechnische oplossingen.

Unicorn is in 1991 opgericht door Ronald Viskil. Het bedrijf richtte zich destijds hoofdzakelijk op de autobranche, maar door de jaren heen breidde Unicorn haar specialisatie uit richting producten voor verwarming, ventilatie, airconditioning en koeling, ook bekend als de HVAC&R branche. 

Vandaag de dag ontwikkelt en levert Unicorn oplossingen en talloze gereedschappen aan overheden, gezondheidsorganisaties en multinationals voor koeltechnische projecten wereldwijd. Het bedrijf loopt voorop in haar niche en realiseert met 30 medewerkers een jaarlijkse omzet van ongeveer €10 miljoen.

Met het zicht op zijn pensioen, besloot oprichter Viskil om een strategische partner aan te trekken voor Unicorn. Enerzijds om de continuïteit van de onderneming veilig te stellen, anderzijds om het bedrijf te prepareren voor een nieuwe groeifase.Unicorn: uw specialist in onderhoudsapparatuur en gereedschappen voor airco- en koeltechniekMarktlink werd hiervoor ingeschakeld. Remon Lustenhouwer, partner bij de overnameadviseur, begeleidde het verkooptraject. “Unicorn is een specialistisch bedrijf met een enorm groeipotentieel. Er is een aanhoudende vraag naar duurzame en specialistische koeloplossingen, die voldoen aan de huidige wet- en regelgeving.”

In de vorm van Frank Lieshout is de juiste partner gevonden. Hij heeft samen met “een aantal ondernemers” een meerderheidsbelang verworven in Unicorn. Viskil blijft met een minderheidsbelang bij de onderneming betrokken, terwijl hij zijn werkzaamheden langzaam maar zeker afbouwt en zijn aandelenpakket uiteindelijk volledig overdraagt.

Lustenhouwer van Marktlink: “Unicorn is een klassiek voorbeeld van een mkb-bedrijf dat gegroeid is door haar specialisme, maar beperkte focus heeft op sales. Met de ervaring van Frank Lieshout krijgt Unicorn hier meer focus op en kan het haar aanbod en dienstverlening nog verder professionaliseren.”

Lieshout was hiervoor negen jaar mede-eigenaar van RedFoxBlue, een bureau gespecialiseerd in salesoptimalisatie. Voor RedFoxBlue hield Lieshout verscheidene managementposities bij grotere nationale en internationale ondernemingen, waaronder General Electric.

“Er liggen tal van kansen voor Unicorn in het verschiet. Ik ben trots en voel me vereerd dat ik samen met het bestaande team de markt mag blijven voorzien van state-of-the-art oplossingen op het gebied van koeltechniek.”