Arvesta neemt belang in kassenbouwer Van der Hoeven

25 juni 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Land- en tuinbouwtoeleverancier Arvesta heeft een minderheidsbelang verworven in Van der Hoeven Horticultural Projects. Met de investering in de Nederlandse bouwer en ontwikkelaar van hightech glastuinbouwprojecten wil het Belgische bedrijf internationaal groeien. Uiteindelijk wil Arvesta middels verdere overnames en organische groei de absolute marktleider worden in het topsegment van de tuinbouw.

“We zijn bijzonder verheugd over deze samenwerking gezien de sterke complementariteit tussen beide bedrijven”, aldus Niek Depoorter, Business Unit Director Agri Horti bij Arvesta. “We zijn allebei vandaag reeds wereldspelers in de toptech land- en tuinbouw, met elk onze eigen expertise en knowhow. Arvesta’s knowhow inzake teeltbegeleiding sluit ook naadloos aan op de bijzondere kennis van Van der Hoeven wat betreft engineering en R&D.”

Het in Den Hoorn – ingeklemd tussen Delft en Den Haag – gevestigde Van der Hoeven is vooral actief in turnkey-glastuinbouwprojecten met zelf ontwikkelde innovatieve en duurzame technologie. Met eigen R&D en engineering, richt het bedrijf zich op complete oplossingen voor het telen van gewassen met een maximaal rendement, waarbij het gebruik van water, voedingsstoffen, energie en arbeid wordt geoptimaliseerd. Van der Hoeven heeft 125 fte in dienst en is goed voor een jaaromzet van ruim €120 miljoen.

Depoorter geeft aan dat Arvesta dankzij de participatie zijn rol als “innovatief bedrijf met duurzame oplossingen voor de Belgische glastuinbouw” verder en versneld kan ontwikkelen, en de sector naar een hoger niveau kan tillen: “Dit strategisch partnerschap sluit volledig aan bij Arvesta’s langetermijnvisie om een nog sterkere fullservice-partner te worden, zowel in België als in het buitenland. We zijn ervan overtuigd dat we op basis van deze hoogstaande tuinbouwtechnologie verder bouwen aan een digitale en duurzame landbouw van de toekomst.”
Arvesta neemt belang in kassenbouwer Van der HoevenIn thuisland België is Arvesta als full service provider voor boer en tuinder al marktleider. Met 40 eigen merken en 250 AVEVE-winkels is Arvesta actief in de veevoeding, land- en tuinbouw, bloem, machines en retail. Daarnaast geldt de bedrijvengroep als kenniscentrum voor zowel landbouwers als consumenten. Arvesta beschikt ook over vestigingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Met zo’n 1.900 medewerkers realiseer Arvesta een jaaromzet van ongeveer €1,4 miljard.

“De participatie door Arvesta komt op het juiste moment voor ons bedrijf”, stellen Van der Hoeven-directeuren Peter Spaans en Martin Steentjes in toelichting op de deal. “Een aantal jaren geleden hebben wij onze langetermijnstrategie geformuleerd en daarin is onze visie op innovatie en techniek verankerd. Daaruit ontstond ook de wens om strategische partnerships aan te gaan die goed passen bij onze klantfocus en bedrijfscultuur. We zijn ervan overtuigd dat de participatie door Arvesta ons de mogelijkheid zal bieden om de sterke ambitie waar te maken waardoor Van der Hoeven haar klanten in de komende decennia kan blijven verzekeren van de best renderende totaaloplossingen.”

Dealmakers

Bij de totstandkoming van de deal waren diverse externe adviseurs betrokken. PwC verzorgde M&A-advies, financiële due diligence (Joris van de Kerkhof, Niels Roks en Robert Voogd) en schuldadvies. Ook Big Four-concurrent Deloitte werd ingeschakeld voor financiële due diligence. Daarnaast leverde ook ABN Amro (Geert van Roon, Eric Altmann, Sven Pijpers en Irma Ridder) M&A-advies.

Juridisch advies, tot slot, was afkomstig van BarentsKrans (Michiel Martin, Anne Monique Monique Huijg en Robert-Jan Roos) en Allen & Overy.

Over de deal zijn geen financiële details naar buiten gebracht.