Laurence van der Sande over werken bij Accenture

26 juni 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Laurence van der Sande is al meer dan veertien jaar werkzaam bij Accenture. Aan het woord Van der Sande over haar ervaringen bij het internationale adviesbureau.

“Toen ik net was begonnen aan het traject om op een zeker moment Managing Director te worden, kwam ik erachter dat ik zwanger was”, vertelt Laurence van der Sande. “Ik was duidelijk in de wolken, maar ik herinner me ook hoe ongelooflijk nerveus ik was om het aan mijn baas te vertellen. Stamelend vertelde ik mijn baas over mijn zwangerschap.”

“Het bleek echter dat mijn baas dacht dat ik hem benaderde om te stoppen, dus hij was erg opgelucht toen hij ontdekte dat ik ‘gewoon zwanger’ was. Hij verzekerde me dat mijn zwangerschap mijn kansen om Managing Director te worden niet zouden beïnvloeden. Ik voelde me enorm opgelucht. Toen ik vijf maanden zwanger was maakt ik promotie”, vertelt Van der Sande, die inmiddels al meer dan een jaar Managing Director van de Applied Intelligence & Data Business Group-praktijk is.

“Ik denk dat velen nog steeds denken dat het hebben van kinderen automatisch de mogelijkheden opheffen om een succesvolle carrière te hebben bij een groot bedrijf. Het gebrek aan vrouwen in de top van het bedrijfsleven lijkt dit vermoeden te bevestigen”, aldus Van der Sande. “Maar persoonlijk heb ik er nooit aan getwijfeld dat ik werk en ouderschap kon en kan combineren.”Laurence van der Sande, Managing Director bij AccentureVan der Sande geeft aan dat ze zich een gesprek herinnert dat ze had met een buitenlandse collega tijdens een bijeenkomst van het Accenture Leadership Development Program. “Ik sprak toen met haar en ik merkte dat ze probeerde uit te zoeken hoe ze haar toekomstige zwangerschap het beste zou kunnen plannen. In alle eerlijkheid heb ik wat dat betreft niets gepland; ik aanvaarde de gebeurtenissen gewoon zoals ze zich aan mij voordeden.”

“Toen mijn dochter nog maar zes weken oud was en ik nog met zwangerschapsverlof was, organiseerde onze Country Managing Director een evenement bij haar thuis. Hoe graag ik ook wilde komen, ik kon geen oppas vinden voor mijn kind. ‘Breng haar gewoon mee’, werd tegen mij gezegd. En dus dat deed ik precies dat. Dat betekende veel voor mij en laat ook zien hoe belangrijk het voor Accenture is om ervoor te zorgen dat ouderschap de carrièregroei op geen enkele manier belemmert.” 

“Wat ik het leukste vind aan mijn werk is het feit dat ik met zoveel verschillende soorten mensen mag werken. Het is vooral lonend om met jonge mensen aan de slag te gaan, met name omdat ik er telkens versteld van sta hoeveel ze kunnen. Na elke brainstormsessie met hen voel ik me weer helemaal opgeladen. Ik vind het erg bevredigend om bij te dragen aan de persoonlijke en professionele ontwikkeling van mensen.”

“Wat maakt me goed in wat ik doe? Wel, ik denk dat het gaat om een combinatie van mijn grondigheid en mijn vermogen om een werkdynamiek te realiseren waarin iedereen gedijt. Om die reden hoop ik ook dat mijn teamleden het gemakkelijk vinden om mij te benaderen en mij eerder zien als iemand die ze kunnen vertrouwen en die hen helpt, in plaats van als een baas.”

“Dat ik een jaar geleden werd aangesteld als Lead van de Applied Intelligence-praktijk van Accenture in Nederland was werkelijk een droom die uitkwam. Deze rol is niet alleen een van de grootste uitdagingen waarmee ik ooit ben geconfronteerd, maar geeft me eveneens de kans om een serieuze bijdrage te leveren aan deze almaar veranderende wereld”, besluit Van der Sande.