Helft Nederlandse bedrijven stopt werving voor rest van 2020
Meer dan de helft van de bedrijven in Nederland heeft zijn recruitment stopgezet om kosten te besparen. Dat blijkt uit onderzoek van Willis Towers Watson onder leidinggevenden en HR-functionarissen bij bedrijven met in totaal 2 miljoen werknemers in dienst.
51% van de ondervraagde organisaties heeft zijn recruitmentinspanningen voor de rest van 2020 volledig gestaakt, terwijl 60% zijn wervingsactiviteiten vooralsnog heeft uitgesteld. Wijzend op de verdere teruggang in recruitmentactiviteit, overweegt verder ongeveer 20% van de organisaties om ook dergelijke stappen te nemen. De helft heeft aangegeven dat ze in de toekomst – in het vroege post-coronatijdperk dat voor de boeg ligt – hun werving structureel zullen gaan terugschroeven.
Andere acties die bedrijven nemen om hun personeelsbestand te herinrichten of af te schalen, omvatten bijvoorbeeld het elimineren of verlagen van het aantal seizoenswerkers of het terugbrengen van de hoeveelheid gecontracteerde externe professionals, zoals interim managers en consultants.
Slechts 10% van de bedrijven is tot dusver overgegaan tot het ontslaan van medewerkers, maar de vrees bestaat dat meer dan een kwart van plan is om de komende periode dergelijke stappen te zullen ondernemen. Dat nieuws komt op een tijd waarin tal van bedrijven binnen uiteenlopende industrieën aangeven dat ze zich genoodzaakt zien om hun personeelsbestand te verlagen.
Zo maakte bijvoorbeeld British Airways bekend dat het plannen heeft om 12.000 arbeidsplaatsen te laten vervallen. Volgens de Britse krant The Mirror zijn veel van de werknemers van het bedrijf gevraagd om loonsverlagingen tot wel 60% te accepteren (gaan ze niet akkoord, dan dreigt ontslag). Ook de Ierse budgetvlieger Ryanair zou soortgelijke plannen hebben.
Verder maakte Zweedse vrachtwagen- en bussenmaker Scania bekend dat er banen gaan verdwijnen in Nederland. En ook Booking.com – dat ondanks zijn voorheen sterke omzetresultaten een NOW-regeling heeft aangevraagd bij de overheid – heeft ontslagen aangekondigd voor het personeel op het hoofdkantoor in Amsterdam. Dit leidde tot forse kritiek vanuit de politiek.
Loonkosten
In een poging verdere kosten te besparen en zo de economische tegenwind als gevolg van de wereldwijde pandemie het hoofd te bieden, wordt er ook gesneden in de salarissen binnen de top van bedrijven. Zo heeft 10% zijn Board of Director Compensation-vergoedingen verlaagd, terwijl 8% geen bonussen meer uitkeert. Een vijfde van de respondenten heeft een loonstop aangekondigd. De onderzoekers verwachten dat veel meer bedrijven dergelijke stappen gaan nemen de komende tijd.
Opvallend is dat 7% salarisverlagingen heeft aangekondigd, een gegeven dat in Nederland wordt gezien als een verregaande maatregel. Zo stuitte de oproep van Aon – het toekomstige moederbedrijf van Willis Towers Watson – aan werknemers om een vrijwillig loonoffer van 20% te accepteren op forse weerstand vanuit de vakbonden, ook omdat het internationale adviesbedrijf vorig jaar grote winst heeft geboekt en er nog redelijk goed voorstaat.
Angel Hoover, Head of Benelux bij Willis Towers Watson zei over de resultaten: “De komende maanden krijgen we te maken met een aantal grote economische uitdagingen en bedrijven bereiden zich daar op voor. Veel werkgevers doen er alles aan om de discretionaire kosten te verminderen of te beheersen. In het licht van dit offensieve kostenbeheer nemen werkgevers moeilijke beslissingen om de lonen te verlagen of te bevriezen en geen nieuwe mensen aan te nemen.”