Aon-medewerkers stemmen in met loonoffer van 20%

19 mei 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Aon Nederland heeft zijn bezuinigingsdoelstelling voor dit jaar weten te realiseren. Mede doordat een groep medewerkers heeft ingestemd met het accepteren van een vrijwillig loonoffer, is het besparingsdoel behaald.

Eerder deze maand riep Aon, één van ’s werelds grootste spelers in de markt voor human capital-consultancy en verzekeringsdiensten, zijn personeel op om vrijwillig een loonoffer te doen. Deze drastische maatregel is volgens het kantoor nodig om de coronacrisis goed te kunnen doorstaan. 

In een brief aan de circa 50.000 wereldwijde werknemers (In Nederland werken 2.600 professionals) schreef topman Greg Case dat het snijden in salarissen onontkoombaar is als het kantoor al zijn mensen wil behouden. Daarbij gaf hij tevens aan dat Aon door iedereen aan boord te houden zijn “maatschappelijke rol beter kan invullen en klanten beter kan bedienen in deze moeilijke tijd”.

Forse kritiek

Het verzoek aan het eigen personeel is Aon op kritiek komen te staan, onder meer vanuit de vakbonden, maar ook intern. De vakbonden zijn vooral boos dat er vooraf geen overleg is gevoerd met de ondernemingsraad of bonden. Zakaria Boufangacha, werkzaam bij vakbond FNV, noemde het voorgestelde loonoffer “ongehoord en schandalig”, en stelt dat er geen noodzaak is voor de stap.

Aon medewerkers kiezen voor vrijwillig loonoffer

Er werd onder meer verwezen naar de positieve resultaten van het kantoor het jaar ervoor – Aon realiseerde toen een nettowinst van $1,5 miljard op een omzet van $11 miljard. Bovendien werd vorige maand nog dividend uitgekeerd en zei Aon toen nog geen last te hebben van de crisis.

En ook de ondernemingsraad adviseert collega's om niet op het verzoek van de directie in te gaan. De baangarantie die Aon er tegenover zet is volgens het werknemersorgaan beperkt: als Aon volgend jaar formeel concurrent Willis Towers Watson overneemt, verdwijnen er waarschijnlijk alsnog banen, aldus de OR.

Doelstelling gerealiseerd

Toch heeft het verzoek bij het eigen personeel wel degelijk het beoogde doel bereikt, geeft Marc van Nuland, topman van Aon Nederland, aan. Hoewel hij niet wil onthullen hoeveel werknemers van de 2.600 nu precies vrijwillig 20% van hun loon inleveren, geeft hij in een interne videoboodschap aan dat de deelname aan de salarismaatregel “voldoende is geweest” om de totale besparingsdoelstelling te behalen.

De salarismaatregel is onderdeel van een breder bezuinigingspakket, waarin onder meer een verlaging van de reiskostenvergoeding zit en het vertrek van tijdelijke krachten. Wereldwijd heeft Aon het grootste gedeelte van zijn 50.000 werknemers gevraagd om tot het einde van het jaar 20% van hun salaris in te leveren. De organisatie geeft geen informatie over hoeveel werknemers aan het verzoek gehoor hebben gegeven.