Aon vraagt medewerkers vrijwillig 20% salaris in te leveren
Zakelijk dienstverlener Aon vraagt zijn personeel om vanaf volgende maand een loonoffer van 20% te accepteren vanwege de coronacrisis. Bij vakbonden zet het loonverzoek kwaad bloed.
De vraag wordt mondiaal voorgelegd aan alle medewerkers van het bedrijf, dat één van ’s werelds grootste spelers is in de markt voor human capital consultancy en verzekeringsdiensten.
In een brief aan de circa 50.000 werknemers schrijft topman Greg Case dat het snijden in salarissen onontkoombaar is als het kantoor al zijn mensen wil behouden. Daarbij geeft hij tevens aan dat Aon door iedereen aan boord te houden zijn maatschappelijke rol beter kan invullen en klanten beter kan bedienen in deze moeilijke tijd.
Aon Nederland
De voorgestelde maatregel om minder te verdienen is uiteraard ook voorgelegd aan de circa 2.600 werknemers van Aon Nederland. Terwijl dergelijke verzoeken in het buitenland niet geheel ongebruikelijk zijn, ligt dat in Nederland anders. Dit is omdat het binnen het Nederlandse arbeidsrecht niet is toegestaan om een salariskorting eenzijdig op te leggen.
Daarom roept het bestuur van Aon Nederland alle medewerkers op vrijwillig te helpen. “Mijn hulpverzoek aan jullie is ongekend. Alleen zo kunnen we de aankomende storm aan”, zegt de Nederlandse directeur Marc van Nuland in een interne video aan alle lokale werknemers.
Om het goede voorbeeld te geven levert de internationale top van het bedrijf tot eind dit jaar 50% van het basissalaris in. De Nederlandse directie verlaagt het eigen salaris tot eind dit jaar met 30%.
Als desondanks te weinig werknemers een loonoffer willen brengen, dan is Aon Nederland “genoodzaakt om de benodigde besparing op andere manieren te realiseren”, zegt Van Nuland in de interne video. Omdat er al gesneden is in de kosten, komt het er feitelijk op neer dat er dan ontslagen zullen vallen.
Vakbonden woest
Ondertussen tonen vakbonden zich op z’n zachtst gezegd ‘not amused’. Ze zijn boos dat er vooraf geen overleg is gevoerd met de ondernemingsraad of bonden. Zakaria Boufangacha van FNV noemt het verzoek van Aon in het FD zelfs “ongehoord en schandalig” omdat er volgens haar geen noodzaak toe is. Vorig jaar wist het bedrijf een nettowinst van $1,5 miljard te boeken op een omzet van $11 miljard. FNV adviseert Aon-werknemers daarom om niet in te stemmen met het loonoffer.