Arthur D. Little koopt netwerken van zelfstandige consultants

03 juni 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Internationaal managementadviesbureau Arthur D. Little heeft twee on-demand consultancyplatforms gekocht; Cutter Consortium in de Verenigde Staten en Presans in Europa.

De deals zijn opvallend omdat het een verschuiving betreft van de traditionele M&A-focus van consultancypartijen – normaal gesproken nemen adviesbureaus andere adviesbureaus over om hun omvang te vergroten en hun dienstverlening uit te bouwen.

Hiermee dringt Arthur D. Little een segment binnen dat juist een van de grootste uitdagers is voor de bedrijfsmodellen van veel consultancybureaus: flexibele, digitale platforms die klanten op zoek naar adviesondersteuning matchen met zelfstandige consultants en experts uit de industrie.

Cutter Consortium is een in de Verenigde Staten gevestigd talentplatform dat zich richt op digitale transformatie. Het netwerk bestaat uit ongeveer 150 experts, die kunnen leunen op ruime ervaring. Deze professionals ondersteunen klanten op het gebied van digitaal leiderschap, enterprise agility, data-analyses en innovatie. De aangesloten consultants leveren advies, voeren projecten uit en geven trainingen.

Met meer dan 6 miljoen experts wereldwijd in zijn database is Presans een toonaangevend on-demand talentplatforms dat zich voornamelijk richt op industriële sectoren. Het bedrijf biedt on-demand expertise voor industriële innovatieprojecten, helpt bedrijven bij het organiseren van innovatie in ecosystemen en ondersteunt klanten met het vormen van industriebrede innovatiegroepen.

Arthur D. Little koopt netwerken van zelfstandige consultants

Presans werd in 2008 opgericht in Frankrijk. Sindsdien heeft Presans meer dan 100 innovatieprojecten in Europa, de VS en het Midden-Oosten uitgevoerd bij ruim vijftig internationale bedrijven. Tot de klanten behoren onder meer Airbus, Cargill, DSM, LVMH, Renault, Thales, Total, Schneider Electric en Vinci.

Beide platforms zijn sinds kort volledig eigendom van Arthur D. Little, maar zullen onder hun eigen merknaam met dezelfde managementteams blijven opereren. De twee overnames leveren Arthur D. Little expertise en extra arbeidskrachten op, terwijl het adviesbureau daarnaast de beschikking krijgt over een flexibele on-demand talentpool.

Open consultancy

Beide platforms zullen logischerwijs profiteren van Arthur D. Little’s schaal, expertise en klantennetwerk, laten de CEO’s van Cutter Consortium (Karen Coburn) en Presans (Albert Meige) weten. “De meer dan 40 kantoren van Arthur D. Little helpen Cutter om zijn klanten nog beter te helpen”, zegt Coburn. Meige voegt toe: “Door het samenwerkingsverband kan Presans nu meer verschillende soorten opdrachten aannemen.”

Tot voor kort investeerden gerenommeerde strategie- en managementadviesbureaus niet in on demand-consultantplatforms. Maar, bij Arthur D. Little “geloven wij dat 'open consulting' de toekomst is. Dat gaat echt het adviesmodel van de volgende generatie worden”, zegt Ignacio García Alves, CEO van Arthur D. Little.

“Met de overnames van Cutter en Presans zijn we in staat om ons open consultancy-ecosysteem uit te breiden, waardoor we onze klanten op een naadloze manier toegang kunnen bieden tot nog meer experts, inzichten en ervaringen”, besluit García Alves, die Arthur D. Little bestuurt vanuit Brussel en Parijs.