Nederlander Michaël Kolk krijgt mondiale rol bij Arthur D. Little

12 februari 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De Nederlander Michaël Kolk bekleedt sinds deze maand een mondiale functie binnen Arthur D. Little. Hij is door het consultancykantoor benoemd tot Global Leader van de Technology & Innovation Management-praktijk.

Kolk is zo’n twintig jaar werkzaam voor Arthur D. Little, en werkte daarvoor voor energiegigant Shell. Gedurende zijn carrière van bijna twee decennia bij het adviesbureau heeft hij verschillende leidinggevende rollen vervuld, met name binnen de Technology & Innovation Management (TIM)-vleugel van het bedrijf.

De afgelopen jaren heeft Kolk, die in 2014 werd benoemd tot partner binnen Arthur D. Little, met klanten gewerkt aan alle aspecten van innovatie, waaronder groeiversnelling, R&D-portfoliobeheer, het optimaliseren van innovatieprocessen, digitale technologie en agile werken. Hij adviseert opdrachtgevers uit verschillende sectoren en markten, waarbij hij zich vooral richt op chemie, industriële materialen, olie & gas, medische technologie en andere technologie-intensieve industrieën. 

Naast zijn klantenwerk heeft Kolk in de loop der jaren een reputatie opgebouwd als voorloper op het gebied van innovatiemanagement. Zo publiceerde hij recent als co-auteur een onderzoek naar opkomende technologieën die het landschap voor innovatiemanagement zullen gaan transformeren. Eerder deed hij onderzoek naar de voordelen van ‘hyper-samenwerking’ binnen innovatie-ecosystemen en schreef hij voor PRISM een visie over hoe innovatie in toenemende mate de toekomst van succesvolle bedrijfsstrategieën bepaalt.

Michael Kolk - Managing Partner bij Arthur D. Little

Kolk, die werkt vanuit Amsterdam, leidt nu de wereldwijde TIM-praktijk van Arthur D. Little. Hij geeft hiermee leiding aan de regionale TIM-teams actief in meer dan veertig landen. Kolk is ook eindverantwoordelijk voor denkleiderschap, praktijkontwikkeling en de human capital-agenda van de afdeling.

Met de benoeming volgt Klok de Engelsman Rick Eagar op, die Arthur D. Little – het oudste managementadviesbureau ter wereld – na ruim dertig jaar trouwe dienst heeft verlaten. Eagar, die gelijktijdig ook Chief Innovation Officer was binnen Arthur D. Little, is inmiddels benoemd tot Partner Emeritus voor zijn lange dienst en waardevolle bijdrage aan het bedrijf.

Ignacio García Alves, Chairman en Chief Executive Officer van Arthur D. Little, over de wisseling van de wacht binnen de TIM-praktijk: “Ik wil Rick Eagar bedanken voor zijn verdiensten tijdens zijn lange carrière bij ons bedrijf. Gelukkig hebben we een goede vervanger kunnen vinden: Michaël is door zijn ruime ervaring en door zijn manier van leidinggeven de juiste persoon om onze Technology & Innovation Management-praktijk verder te laten groeien.” 

Klok over zijn benoeming: “Ik voel me zeer vereerd het roer over te nemen. Innovatie mogelijk maken is nog nooit zo belangrijk geweest voor organisaties: in een tijd van digitalisering en voortdurende veranderingen zullen die bedrijven zegevieren die succesvol hun investeringen, ecosystemen en mogelijkheden beheren. In nauwe samenwerking met het team kijk ik ernaar uit samen te werken met onze klanten om hen te helpen hun innovatieambities te realiseren.” 

Michaël Kolk behaalde in 1992 een doctorandustitel in Scheikunde aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 1998 aan de Radboud Universiteit te Nijmegen in de Biofysische Chemie.