Siemens Gamesa huurt DuPont Sustainable Solutions in

20 mei 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd

De winddivisie van Siemens heeft DuPont Sustainable Solutions ingeschakeld om te ondersteunen bij de uitrol van een grootschalig health & safety-trainingsprogramma: LeadSafe. 

Met ongeveer 25.000 werknemers en een omzet van meer dan €10 miljard geldt Siemens Gamesa als één van ’s werelds grootste spelers binnen de offshore-windenergiesector. Het bedrijf, dat in 2017 ontstond nadat het Duitse Siemens fuseerde met de winddivisie van het Spaanse Gamesa, is gevestigd in Spanje en heeft daarnaast operaties in Duitsland, Denemarken, China en diverse andere markten.

Leadsafe is onderdeel van Siemens Gamesa’s strategie om te zorgen dat de gezondheid en veiligheid van zijn werknemers in zijn Onshore- (12.000 werknemers) en Offshore- (6.000) divisies is gewaarborgd. Om die reden heeft het bedrijf besloten een grootschalig ‘risk awareness & safety learning & development track’ te ontwikkelen, waarvan de uitrol wordt begeleid door Dupont Sustainable Solutions (DSS).

“Bij Siemens Gamesa kiezen we voor veiligheid…We willen ervoor zorgen dat al onze medewerkers de juiste mindset hebben voor hun dagelijkse besluitvorming”, geeft Andreas Nauen, CEO van de Siemens Gamesa Offshore-businessunit, aan.

Siemens Gamesa gaat samenwerking aan met DuPont Sustainable Solutions

Het is niet de eerste keer dat de twee organisaties de krachten bundelen. Eerder werkte de Onshore business unit van Siemens Gamesa al met Dupont Sustainable Solutions en nu heeft het adviesbureau opnieuw een opdracht binnen voor het leveren van vergelijkbare diensten voor de Offshore-businessunit van Siemens Gamesa.

In het kader van de samenwerking zal het wereldwijde consultancykantoor zijn ‘Dupont Risk Factor’-training gaan verzorgen binnen de businessunit en daarnaast groepsleiderschapscoaching aan het top- en middenmanagement aanbieden. Tot slot zal het diverse workshops ‘Safety in Engineering Design’ gaan verzorgen.

Topman Nauen geeft aan dat hij “trots” is samen te werken met DuPont Sustainable Solutions, en dat het bedrijf is geselecteerd vanwege zijn “grote deskundigheid en goede reputatie op het gebied van risico- en veiligheidsmanagement”. In een 2019-survey gehouden onder 400+ beslissers werd het bedrijf al aangemerkt als ’s werelds top health & safety consultancy

LeadSafe

Intern bekend onder de naam Leadsade, werd het project eind vorig jaar afgetrapt met een pilot, nadat eerst door DuPont Sustainable Solutions een analyse was uitgevoerd van de veiligheidscultuur van de organisatie. Het merendeel van de medewerkers op de productielocaties, kantoor en de pre-assemblagelocaties en van de installateurs deed mee aan het project. Ook biedt LeadSafe op maat gemaakte workshops voor 200 ingenieurs, erop gericht de veiligheid in het engineeringproces verder te verbeteren.

“Veiligheid is altijd onze topprioriteit en we plaatsen dit bij alles wat we doen bovenaan. LeadSafe is bedoeld om ons te helpen dat te realiseren.” 
– Andreas Nauen, Siemens Gamesa

“We zijn trots dat we samen met DSS onze medewerkers in staat stellen om incidenten te voorkomen door risico's te beheersen. Veiligheid is altijd onze topprioriteit en we plaatsen dit bij alles wat we doen bovenaan. LeadSafe is bedoeld om ons te helpen dat te realiseren.”

Gezien het belang van het programma, heeft Siemens Gamesa besloten de implementatie van het project ook gedurende de Covid-19-pandemie voort te zetten. Aangezien het grootste gedeelte van het programma digitaal (op afstand) kan worden uitgevoerd, heeft de crisis geen invloed gehad op de planning. Aan de uitrol van het programma in markten die zich in een verder gevorderde fase van economisch herstel bevinden, zoals China, wordt prioriteit gegeven.

In een reactie op het project laat Cédric Parentelli, Managing Director Europe & North Africa bij DuPont Sustainable Solutions, weten: “Hoewel technische maatregelen het aantal ongevallen aanzienlijk kunnen verminderen, volstaan ze niet om deze uit te bannen. Dat vereist dat mensen alert worden gemaakt op risico's en zich bewust worden van de rol die hun besluitvorming speelt bij incidenten. Met het nieuwe veiligheidsproject zet Siemens Gamesa Offshore een belangrijke stap in die richting.”