EY partners storten miljoenen in kas van adviesbedrijf
Het bestuur van EY heeft circa 260 partners van de firma gevraagd om de buffers van het kantoor aan te vullen vanuit hun aan EY gelinkte privé bankrekeningen. Enkele tientallen miljoenen zouden inmiddels door partners zijn vrijgemaakt.
Volgens berichtgeving van Bloomberg wil EY hiermee zorgen dat het over voldoende buffers beschikt om de impact van de Covid-19 crisis zoveel mogelijk te kunnen opvangen. Het accountants- en advieskantoor begint de impact te voelen, nu klanten externe (vooral non-strategische) projecten on hold zetten, en weer andere opdrachtgevers hun besluitvorming ten aanzien van nieuwe projecten vertragen.
EY boekte het afgelopen boekjaar een omzet van €877 miljoen, waarvan zo’n 40% werd gerealiseerd door de Assurance-praktijk, 33% door de Tax-praktijk, en 26% door de Advisory-praktijk (inclusief consulting- en fusie- en overnamediensten). Vooral deze laatstgenoemde tak is door de coronacrisis geraakt, omdat consultancy een dienst is die relatief eenvoudig kan worden stopgezet. Accountancy daarentegen vormt voor de meeste bedrijven een basisbehoefte, vooral in de maanden voorafgaande aan de financiële verslaglegging waartoe organisaties verplicht zijn.
De financiële positie van EY wordt versterkt vanuit de reserves van partners en de opgebouwde kaspositie van eerdere jaren. In de afgelopen acht jaar kende EY sterke groei, waardoor het bedrijf kan bogen op een solide financiële positie en de crisis het hoofd kan bieden. Na jaren van hoge winstgevendheid voor de partners – het gemiddelde partnerinkomen lag in de betreffende jaren op meer dan €500.000 per partner – krijgen ze nu een knauw te verwerken, omdat zij de eerste in de rij zijn die mogelijk verliezen moeten dragen.
Volgens Bloomberg is inmiddels een bijdrage van “tientallen miljoen euro’s” door partners overgemaakt aan de 'kas' van het adviesbedrijf. Het Big Four-kantoor wil niet reageren op de berichtgeving.
EY is een van de vier grootste accountancy- en advieskantoren ter wereld, met Deloitte, KPMG en PwC. Wereldwijd zagen de vier kantoren zich genoodzaakt tot drastische maatregelen om de kosten te verlagen. Zo hebben diverse landenorganisaties de salarissen van partners met zo’n 20% à 25% verlaagd, worden de contracturen van medewerkers ingekort en worden zij verplicht op verlof gestuurd. EY Canada is inmiddels overgegaan tot ontslagen.
De Nederlandse praktijken van de Big Four hebben tot dusver minder ingrijpende maatregelen genomen, wat overigens ook te maken heeft met hun boekjaren. Veel van de financiële impact die het coronavirus heeft veroorzaakt kunnen zij opvangen vanwege de goede resultaten die zij in het huidige financiële jaar genieten – PwC, Deloitte en EY hebben allemaal een boekjaar dat eindigt in de zomer.
Ingewijden hebben Consultancy.nl echter laten weten dat vanaf de start van het nieuwe boekjaar de maatregelen opgeschroefd zullen worden. Afhankelijk van de situatie in de zomer liggen mogelijk ontslagen in het vooruitzicht.