Klaar voor het 1,5 meter kantoor? Organisatiescan geeft inzicht

08 mei 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd

We zijn er inmiddels wel aan gewend, maar ook als de coronamaatregelen vanuit de overheid straks zijn versoepeld, blijven we te maken houden met de zogeheten 1,5 meter-economie en -samenleving. Een nieuwe scan, ontwikkeld door YNNO, kan inzicht geven in hoeveel werk en tijd het bedrijven kost om hun kantoor en manier van werken in te richten op het nieuwe normaal.

Iedereen in Nederland vraagt zich momenteel af: hoe gaan we straks werken, zodra we weer groen licht hebben om naar kantoor te gaan? Voor bedrijven betekent de 1,5 meter afstand richtlijn vanuit de overheid dat ze ook op het eigen kantoor social distancing zullen moeten hanteren. In veel gevallen zullen ze hun werkomgeving moeten aanpassen. Waar sommige organisaties al maatregelen hebben genomen, zijn anderen hier nog niet op voorbereid of kunnen hierbij hulp gebruiken.

Multidisciplinair vraagstuk

Op het eerste gezicht mag het een eenvoudige opgave voor organisaties lijken: ze moeten zich conformeren aan de richtlijnen en daarom de kantooromgeving naar 1,5 meter-standaarden inrichten. Toch ligt het volgens YNNO, een adviesbureau dat gespecialiseerd is in nieuwe manieren van werken, genuanceerder dan dat: “In de 1,5 meter samenleving gaat het niet enkel om het inrichten van een 1,5 meter kantoor, maar om de ontwikkeling van een 1,5 meter manier van werken.” 

Het adviesbureau voegt toe: “Nu is het moment om ons goed voor te bereiden op de volgende fase die waarschijnlijk veel langer gaat duren. Het wordt opnieuw anders werken, maar nu wel doordacht. Waarbij structureel aandacht is voor de werkprestatie en vitaliteit. Een integrale blik is daarbij de sleutel tot succes.” Bedrijven kunnen YNNO inschakelen om samen met het bureau deze uitdaging aan te vliegen: “De coronacontext is nieuw en onbekend, ook voor ons. Maar we weten als geen ander hoe je een nieuwe manier van werken ontwikkelt.”

Klaar voor het 1,5 meter kantoor? Organisatiescan geeft inzicht

Volgens YNNO, dat wijst op zijn uitgebreide praktijkervaring, kan een nieuwe manier van werken bereikt worden door een multidisciplinaire aanpak te hanteren. Het is volgens het bureau belangrijk om daarbij vier thema’s te integreren: 1) ‘Huisvesting & werkplek’: het inrichten van een veilig kantoor, conform de richtlijnen, 2) ‘Gedrag & verandering’: het motiveren en (onderling) verbinden van werknemers, 3) ‘Digitaal werken’: zorgen dat medewerkers efficiënt en effectief plaats- en tijdsongebonden kunnen werken, en 4) ‘Vitale en duurzame inzetbaarheid: zorgen dat medewerkers betrokken zijn en goed kunnen omgaan met de (ervaren) werkdruk en stress.

Organisatiescan: ‘Klaar voor het nieuwe normaal?’

Om bedrijven inzicht te bieden in hoe ver ze zijn met hun voorbereidingen op het nieuwe werken, heeft YNNO een tool ontwikkeld – de zogeheten 1,5 meter organisatiescan. Met de scan krijgen bedrijven een “eerste, integraal beeld van hoe hun organisatie ervoor staat in de voorbereiding op de nieuwe realiteit.”

Na het invullen van de organisatiescan stelt YNNO vrijblijvend een rapportage op met een samenvatting van de respons, plus een analyse van de resultaten en een advies voor vervolgstappen. Het opstellen van dit rapport duurt volgens het adviesbureau maximaal één werkdag en wordt per mail naar de respondent toegestuurd.

“Met de scan krijgen bedrijven een eerste, integraal beeld van hoe hun organisatie ervoor staat in de voorbereiding op de nieuwe realiteit.”

Waar de bevindingen uit de 1,5 meter organisatiescan een eerste inzicht bieden in de uitdagingen waar een bedrijf voor staat, geeft YNNO aan dat het invoeren van een nieuwe manier van werken maatwerk vergt: het vertalen van de algemene richtlijnen “vereist deskundigheid en een integrale aanpak”. 

Het adviesbureau stelt – op basis van zijn “jarenlange ervaring met projecten op het snijvlak van huisvesting, digitaal werken, gedrag en verandering en vitaliteit” – over de benodigde expertise te beschikken om organisaties en medewerkers te begeleiden naar een nieuwe manier van werken. YNNO biedt bedrijven aan om samen met de adviseurs van het bureau te sparren over de uitkomsten van de 1,5 meter organisatiescan, zodra het bedrijf deze heeft ontvangen. 

Begin dit jaar, toen corona in ons land nog ver weg leek, nam YNNO ook zijn eigen kantoor in Creative Valley onder handen en ontwikkelde het een nieuw concept, met daarin centraal een modulair werkpleksysteem.