In gesprek met Xebia Consultancy-CEO Andrew de la Haije

23 april 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Andrew de la Haije is chief executive officer van Xebia Consultancy Services, de adviestak van IT-dienstverlener Xebia. De topman vertelt hoe hij het bedrijf koers laat houden tijdens de coronacrisis.

Inmiddels staat de la Haije al bijna twee jaar aan het roer van Xebia Consultancy Services, dat net als vele bedrijven probeert sterk uit deze crisis te komen. “Het is momenteel enerverend en hectisch, ieder aspect van het bedrijf heeft aandacht nodig. Maar ook een periode waar trots de boventoon voert. Trots, omdat ik zie dat we een ongelofelijk sterke workforce hebben. Het is hartverwarmend om te zien hoe hecht we met z’n allen zijn”, vertelt de la Haije.

Zoals bekend, is de adviesbranche een conjunctuurgevoelige sector, wat met het oog op de economische gevolgen van het Covid-19 drama geen gunstig uitgangspositie is. Die situatie gaat de la Haije beslist aan het hart: “De onzekerheid van de mensen raakt mij het meest. Het wordt steeds lastiger om deze onzekerheid weg te nemen. Ik probeer zo open en transparant mogelijk te zijn. Ik zou willen dat ik antwoord kon geven op alle vragen.”

Andrew de la Haije, Chief Executive Officer bij Xebia Consultancy Services

De topman voegt toe: “Op bijzondere tijden als deze kun je je niet volledig voorbereiden. We hebben een team samengesteld, waarmee we eenduidigheid nastreven, ideeën delen en scherpe discussies voeren. De communicatielijnen zijn kort en daardoor helder en transparant. We hebben dagelijks contact en wanneer noodzakelijk, direct. We hebben duidelijk bepaald wie de leiding uitzet en voorzien zowel onze klanten als onze eigen mensen van een zuivere en eerlijke boodschap.”

Zelfstandig opererende units en labels vormen het fundament van Xebia“Ik merk dat het contact met iedereen binnen alle units intensiever is. Ik vind dat een heel positief effect. Nu de druk op onze klanten en onszelf hoog is, ontstaat er een nog sterkere drang om samen succesvol te zijn. Hoe ongelofelijk zwaar deze periode voor de global community ook is, nu leer je echt de mensen om je heen kennen, en ik wil nogmaals benaderen dat ik heel trots ben op de organisatie.”

“Persoonlijk mis ik tijdens mijn werkdagen het menselijke contact erg”, vertelt de la Haije. “Daarom ben ik gestart met check-ins. Even een belletje hoe het met de mensen gaat, de moeilijke kanten van deze situatie bespreken, maar vooral ook boeiende en inspirerende ervaringen aanhoren. Herkenbaar is het gezamenlijke gevoel van onwezenlijkheid en onzekerheid, maar daar staat een fantastische drive tegenover. Het is mooi om te zien dat iedereen een steentje bijdraagt aan het geheel.”

“Het is mooi om te zien dat iedereen een steentje bijdraagt aan het geheel.”

Net zoals binnen vele andere organisaties, werken de meeste Xebia-professionals momenteel vanuit huis. De la Haije vertelt dat er binnen zijn bedrijf voor wordt gezorgd dat iedereen ruim voldoende met elkaar in contact staat: “We doen er alles aan om onze engineeringcultuur op afstand te waarborgen. We houden onszelf elke twee weken vast aan ons ritme van kennisdelen, van virtuele kennis sessies, tot online meetups en webinars. We faciliteren onze mensen volledig in het overdragen van kennis.”

“We zien tevens een versnelde noodzaak van kennisoverdracht omtrent, onder andere, the new way of working en bijbehorende technologieën”, vervolgt hij. “Ons trainingsaanbod is per direct volledig verschoven naar een digitale omgeving. We bieden op dit moment 50 technische en bedrijfsmatige online trainingen aan. Van instructor led, face-to-face trainingen in een digitale omgeving tot intensieve virtuele energizers en zelfs on demand-trainingen met tooling zoals instruqt; ons challenge-driven IT learning platform.”

Ondanks dat de la Haije het menselijke contact erg mist, is op afstand werken voor hem niet nieuw: “Ik heb twaalf jaar lang heel veel remote gewerkt. Het enige verschil is dat we op dit moment echt alleen maar remote werken. Dat geeft toch wel een heel ander gevoel. De wereld voelt veel kleiner. Ik mis mensen om me heen en remote werken blijft soms schipperen met drie kinderen thuis. Maar dat is momenteel voor zeer veel mensen over de hele wereld een uitdaging.”