Simon Verzijl aan de slag als CEO van SparkOptimus

31 maart 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een half jaar geleden begon Simon Verzijl als de eerste CEO van SparkOptimus. Waarom ruilde hij een grote multinational in voor de veel kleinere specialist in digitale transformatie? En wat ziet de kersverse CEO als zijn belangrijkste doelstellingen voor de komende jaren? Verzijl vertelt over zijn start bij SparkOptimus.

Het gaat goed met SparkOptimus. Sinds de oprichting in 2010 is het bureau uitgegroeid tot een begrip in de markt. SparkOptimus laat bedrijven realiseren dat zij steeds meer, en steeds sneller, moeten digitaliseren en ondersteunt hen in het succesvol uitvoeren hiervan. 

De toename in bewustwording van deze noodzaak en durf om concrete stappen te ondernemen, heeft geleid tot de enorme groei van het bureau over de afgelopen tien jaar. Inmiddels biedt SparkOptimus werk aan meer dan 100 mensen. Bij zulke aantallen krijgt een bedrijf behoefte aan wat meer structuur. Hoog tijd voor een CEO, dachten oprichters Alexandra Jankovich en Tom Voskes vorig jaar dan ook.

In hun zoektocht kwamen ze uit op Simon Verzijl, een doorgewinterde bestuurder met ervaring aan zowel de consultant- als klantzijde, die startups heeft opgericht, scale-ups heeft laten doorgroeien en aan het hoofd heeft gestaan van grote bedrijven.
 

Simon Verzijl, CEO bij SparkOptimusNadat hij in 1989 zijn studie Mechanical Engineering afrondde aan de TU Delft werkte Verzijl negen jaar voor Accenture. In 2000 richtte hij zijn eigen bedrijf op om bedrijven te helpen bij het beheren van hun e-mail en online communicatie. In 2001 verkocht hij de onderneming aan HCN en bleef daar nog zes jaar actief, aanvankelijk als Managing Director en later als CEO.

Via verschillende fusies werd het bedrijf uiteindelijk onderdeel van Xerox, waar Verzijl drie jaar leidinggaf aan de BPO-activiteiten. Onder zijn bewind groeide de afdeling flink, onder meer via acquisities in Italië, Duitsland en de UK. In 2014 werd Verzijl benoemd tot EVP van Xerox’ grootste businessunit – een wereldwijde rol waarin hij aan het hoofd stond van 47.000 medewerkers op meer dan 100 locaties. Drie jaar later ontstond Conduen als desinvestering van Xerox, en werd Verzijl de Europese COO.

Dicht bij de werkvloer

Al deze ervaring bracht hij zes maanden geleden mee naar SparkOptimus. “We zijn enorm blij iemand als Simon als onze nieuwe CEO te hebben. Met zijn indrukwekkende trackrecord zal hij van enorme waarde zijn in het verder laten groeien van SparkOptimus én het daarbij behouden van onze unieke cultuur”, zeiden Jankovich en Voskes destijds in reactie op zijn aanstelling. 

Naast de “uitstekende reputatie” die SparkOptimus geniet binnen de markt, was deze cultuur ook een van de factoren die Verzijl naar SparkOptimus trok: “De medewerkers zijn trots op wat ze doen, op de impact die ze hebben. Het leek me fantastisch daar deel van uit te maken”, vertelt de nieuwe CEO. Ook de omvang van SparkOptimus sprak hem aan: “Ik wilde dicht bij de business en bij de mensen op de werkvloer staan. Daarnaast is de impact van wat je doet in een bedrijf van de omvang van SparkOptimus meteen zichtbaar.” 

Toch wijst hij het formaat van het bureau niet aan als het belangrijkste verschil met zijn voorgaande rol. “De grootste verandering is dat mijn vorige bedrijf actief was in een compleet verschillende branche”, geeft hij aan. “Bovendien was het beursgenoteerd en bevond het hoofdkantoor zich in de VS. In tegenstelling hiertoe is SparkOptimus een particuliere digitale consultancy met het hoofdkwartier in Amsterdam. Dat is een leuke bonus, aangezien ik in Nederland woon.”
 

“We zijn enorm blij iemand als Simon als onze nieuwe CEO te hebben.”
– Alexandra Jankovich en Tom Voskes

Ongedwongen en compromisloos

Inmiddels een half jaar verder, kan hij tevreden terugblikken op zijn keuze voor SparkOptimus. “Ik heb enorm veel waardering voor de voortdurende inzet van de werknemers – of het nou is richting de klanten, elkaar of andere dingen die gaande zijn binnen het bedrijf. Dit heb ik nog nooit ergens anders gezien. Deze cultuur is uniek. Op een bepaalde manier is ze heel informeel en ongedwongen, maar aan de andere kant compromisloos als het gaat om kwaliteit. De kwaliteit staat altijd voorop. Ik denk dat dat heel krachtig is.”

Vooruitkijkend, ziet hij mooie kansen om SparkOptimus op basis van deze kracht verder te laten groeien. “Gegeven de enorme groei wordt structuur steeds belangrijker”, benadrukt hij. “Om deze steile groeicurve voort te zetten moeten we een groeiplatform bouwen met duidelijk gestructureerde processen en disciplines. Met dit formaat moeten dingen beter worden georganiseerd dan waar je mee zou wegkomen bij een klein bedrijf.”

“Ik ben verantwoordelijk voor de verdere professionalisering van onze activiteiten. Dit zal SparkOptimus in staat stellen nóg verder door te groeien”, vat Verzijl samen. Hij verheugt zich nu al op de komende jaren: “Een van de dingen die ik leuk vind aan SparkOptimus is dat er zoveel ambitie is om de volgende stappen te zetten.”