Synechron stoomt starters klaar met onboarding bootcamp

24 maart 2020 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Alle nieuwe medewerkers die bij Synechron gaan werken nemen in hun eerste maanden deel aan een tweedaagse onboarding bootcamp. Zo komen ze snel meer te weten over Synechron en de manier van werken, ontwikkelen ze snel een band met nieuwe collega’s en doen ze verrassende inzichten op over zichzelf. Starters Stephanie Raaphorst en Yordi de Vries en HR-manager Lotje Rogge delen hun ervaringen.

“Het waren drie leuke, gezellige en vermoeiende dagen”, zegt Stephanie Raaphorst met een brede glimlach. “Zeker ‘more than worth it’.” In februari begon Raaphorst bij Synechron als associate consultant en al snel mocht ze mee op de onboarding bootcamp, die sinds een jaar geleden drie keer per jaar wordt georganiseerd voor alle nieuwe aanwinsten.

“Het idee is dat iedereen Synechron in korte tijd goed leert kennen”, legt HR-manager Lotje Rogge uit. “Niet alleen de missie en visie, maar ook het persoonlijke verhaal van de mensen achter de organisatie. Nieuwe medewerkers komen gedurende de twee dagen veel te weten over elkaar én zichzelf. Alle niveaus zitten tijdens de bootcamp bij elkaar, van junior tot management. De deelnemers wordt gevraagd om een korte pitch te maken over wat Synechron te bieden heeft en hoe dat aansluit bij hun persoonlijke verhaal.”

Op deze manier wordt ook de verbinding gelegd tussen de individuele medewerkers en hun gedeelde missie. “De bootcamp geeft een kickstart aan de loopbaan binnen Synechron en is gelinkt aan ons uitgebreide trainingsprogramma”, vertelt Rogge. “De junior consultants volgen na de bootcamp meteen een aantal trainingen die ze helpt hun consultancyvaardigheden verder te ontwikkelen.” 

Ook de ervaren collega’s van de starters spelen een belangrijke rol in de bootcamp. “Het tweedaagse programma bevat onder andere een bedrijfspresentatie van het managementteam en enkele consultants delen hun ervaringen aan de hand van real life business cases”, licht Rogge toe. “Er zijn sportieve teambuildingactiviteiten, een persoonlijkheidsprofiel-assessment met bijpassende communicatiestijlen en een afsluitend diner samen met een aantal collega’s die al langer bij Synechron werken.”

Synechron stoomt starters klaar met onboarding bootcamp

Stropdas of bokshandschoenen?

Yordi de Vries, die tegelijk met Raaphorst startte als associate consultant, kijkt met veel plezier terug op de sportieve teambuildingactiviteiten: “Tijdens de bootcamp hoopte ik dat ik mijn collega's op een meer persoonlijke manier kon leren kennen. Het is heel anders als je een collega in een pak op de werkvloer tegenkomt dan als je diezelfde collega in een bokstenue in de gymzaal tegenover je hebt staan. Juist door die dynamiek biedt de bootcamp een mooie kans om dingen over je collega’s én jezelf te ontdekken.”

“Tijdens de bokssessie die we volgden kwam dit in de praktijk heel mooi naar voren”, vervolgt De Vries. “De coach slaagde erin boksconcepten als ‘ruimte geven en nemen tijdens het sparren’ of ‘weerstand bieden tijdens het stoten’ te koppelen aan communicatie binnen het consultingwerk. De kern van consultancy is dat je eigenlijk continu in gesprek bent met stakeholders: met je collega's, met je opdrachtgevers en met partners.”

Communicatie en zelfkennis

Raaphorst vond vooral de ‘Insights’-sessie die de tweede ochtend werd gegeven erg leerzaam: “Aan de hand van een test kregen we ons eigen persoonlijkheidsprofiel. Dit vond ik het meest interessant, omdat je hiermee inzicht kreeg in je eigen gedrag. Het was voor mij voornamelijk een bevestiging van wat ik al vermoedde, maar het was wel mooi om te zien hoe nauwkeurig dit was – bijna alsof ik het zelf had beschreven. Tijdens deze sessie heb ik geleerd dat iedereen een voorkeursmanier van communiceren heeft en dat je met die zelfkennis ook iets kunt doen. Door je communicatie aan te passen aan de situatie kun je een betere werkomgeving en -sfeer creëren.”

“De bootcamp schept niet alleen een band tussen ons als deelnemers, maar is ook een hele mooie spiegeling van de cultuur binnen Synechron. Vriendelijk, open, eerlijk en bereid je verder te helpen.”

“Een belangrijk en interessant concept in die training vond ik metacommunicatie”, vult De Vries aan: “Met elkaar communiceren over hóe je wilt communiceren. Op basis van onze persoonlijkheidsprofielen merkten we dat er soms grote verschillen zijn tussen elkaars communicatievoorkeuren. De één vindt het bijvoorbeeld fijner om eerst over koetjes en kalfjes te praten en de ander wil liever meteen ter zake komen. Daar staan we eigenlijk veel te weinig bij stil.”

Band met elkaar én Synechron

Na het eerste jaar kan Rogge concluderen dat de onboarding bootcamp enthousiast wordt ontvangen: “In korte tijd krijgen nieuwe medewerkers meer context en gevoel bij het bedrijf en leren ze tegelijkertijd veel over zichzelf en de collega’s. Dit helpt bij het opbouwen van een band met elkaar en de organisatie. Tijdens de bootcamp creëren we een open en eerlijke omgeving waarbij vertrouwen in jezelf en elkaar centraal staat, waardoor iedereen de ruimte krijgt om zichzelf te zijn. Dit is erg belangrijk in onze bedrijfscultuur en daarvoor leggen we hier meteen een goede basis!”

Raaphorst en De Vries kunnen volmondig beamen dat de bootcamp is geslaagd. “Mijn verwachtingen waren voornamelijk dat ik mijn collega’s wat beter zou leren kennen en inzicht zou krijgen in wat mijn rol kan worden binnen Synechron”, geeft Raaphorst aan. “Deze verwachtingen werden al heel snel overtroffen! Het was bijzonder om te ervaren hoe open iedereen was tijdens de workshops. Dit schept niet alleen een band tussen ons als deelnemers van de bootcamp, maar het is een hele mooie spiegeling van de cultuur binnen Synechron. Vriendelijk, open, eerlijk en bereid je verder te helpen.” 

“Absoluut!”, voegt De Vries toe. “In de toekomst maar zeker ook nu probeer ik alles wat ik heb geleerd toe te passen om zo effectiever met mijn Synechron-collega’s en onze klanten te communiceren en beter werk te leveren. En wie weet ga ik nog een bokstraining meepakken!”