Mendix-partners ManSystems en FlowFabric gaan samen verder

23 maart 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Mansystems en FlowFabric slaan de handen ineen. Met de krachtenbundeling ontstaat de grootste wereldwijde Mendix-partner voor implementatie en support. Ook verstevigen de fusiepartners hun marktpositie in Nederland, waar ze beide hun hoofdkwartier hebben. De deal werd begeleid door adviseurs van onder meer KPMG, BrightOrange en TIC Advisory.

“Deze fusie verenigt twee toonaangevende Mendix Expert-partners. Hierdoor ontstaat een unieke combinatie die de markt verder zal doen veranderen”, stelt Mansystems CEO Arnold Zwart.

“Het samengaan met FlowFabric voegt een extra laag specialistische sectorkennis toe aan het toonaangevende dienstenpakket van Mansystems op het Mendix low-code platform, inclusief projecten, implementatie, support en onderhoud, eigen softwaretools en training van experts.”

Mendix-partners ManSystems en FlowFabric gaan samen verder

In het persbericht over de fusie benadrukken de twee bedrijven hun vele overeenkomsten. Mansystems houdt zich sinds ruim 25 jaar bezig met het ontwikkelen van bedrijfsapplicaties. Het biedt klanten daarnaast diensten op gebieden als implementatie, ondersteuning en traingen. Tien jaar geleden stapte het bedrijf uit Barneveld over op het low-code platform van Mendix.

Het in 2010 opgerichte FlowFabric richt zich op basis van het Mendix-platform op het optimaliseren van complexe (data)processen voor klanten in de sectoren wholesale, retail, verzekeringen, bouw en installatie. Tot de klantenkring van FlowFabrik behoren bedrijven als Rituals, Etos, VolkerWessels Telecom, Rijkswaterstaat, BAM Infra en Eneco.

Door samen verder te gaan ontstaat meer schaalgrootte en kunnen de twee bedrijven hun complementaire kennis en ervaring samenvoegen. Daardoor achten ze zichzelf “nog beter in staat om in te spelen op de toename van grensoverschrijdende klantaanvragen die het veranderde speelveld, na de overname van Mendix door Siemens, met zich meebrengt”. Met meer dan 130 ontwikkelaars in Nederland en 50 ontwikkelaars in Duitsland – waar ManSystems ook twee kantoren heeft – zijn de twee bedrijven samen naar eigen zeggen “verreweg de grootste Mendix-partner”.

“Het potentieel van de twee bedrijven samen is enorm doordat de marktfocus van FlowFabric wordt gecombineerd met de technologische expertise en internationale mogelijkheden van Mansystems”, zegt FlowFabric-CEO Kjeld Cornelissen. “FlowFabric is een club met ambitieuze experts en met deze fusie komt onze groei in een versnelling. We voelen een sterke match met de bedrijfscultuur van Mansystems en hebben veel zin om als een team te gaan opereren.”

De fusie volgt op de investering van €20 miljoen in Mansystems in augustus 2019 door de Britse private equity-investeerder Volpi Capital. De aandeelhouders van FlowFabric – Kjeld Cornelissen, René Tusveld en Patrick Jansen van Doorn – blijven betrokken bij de onderneming en nemen strategische senior managementposities in binnen de nieuwe combinatie. Rond de deal zijn geen financiële details naar buiten gebracht.

Dealmakers

Bij de totstandkoming van de deal waren diverse externe adviseurs betrokken. Het M&A-advies was afkomstig van KPMG (Mark Zuidema, Tijn Bastiaans, Simon Doedens, Annabelle Truijen en Jeffrey Vossen) en BrightOrange (Peter Paul Buijsrogge en Hermen Dam). De financiële due diligence werd verzorgd door KPMG (Wouter Moet, Tim Lebbink en Usama Tariq) en TIC Advisory (Ralph Hoogerhuis).

Belastingadvies was afkomstig van KPMG Meijburg & Co (Harold Kluijtmans en Lars Steverink). Juridische ondersteuning, tot slot, werd verzorgd door Dommerholt Advocaten (Edo Nijdam) en VESPER Advocaten.