Royal HaskoningDHV ziet omzet met 4% toenemen

19 maart 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Advies- en ingenieursbedrijf Royal HaskoningDHV heeft een goed jaar achter de rug. Het bedrijf zag zijn omzet met 4% groeien tot €637 miljoen en het bedrijfsresultaat is met €1 miljoen gestegen.

Zowel de CEO, Erik Oostwegel, als de CFO, Jasper de Wit, spreekt van een goed jaar gezien het economisch klimaat en de snel veranderende omgeving waarin het advies- en ingenieursbedrijf zich bevindt.

Oostwegel: “2019 was een redelijk goed jaar.” De Wit: “We zijn tevreden met de financiële resultaten, mede omdat deze zijn behaald terwijl we onze organisatie verder professionaliseren.”

Omzet en winst van Royal HaskoningDHV

Groei in alle onderdelen

Het bedrijf, met hoofdkantoor in Amersfoort, boekte groei in al zijn bedrijfsonderdelen, met één uitzondering. “Als gevolg van de moeilijke marktomstandigheden in Zuid-Afrika zagen we onze activiteiten in die regio teruglopen en zijn we aan het herstructureren, wat het nettoresultaat met €11 miljoen euro heeft gedrukt”, legt De Wit uit.

De traditionele werkzaamheden van Royal HaskoningDHV, grote ingenieurs- en infrastructuurprojecten, blijven de grootste kernactiviteit vormen. Zo was het bureau betrokken bij het ontwerp van ’s werelds grootste overdekte fietsenstalling in Utrecht, die werd geopend in augustus van vorig jaar. Royal HaskoningDHV was verantwoordelijk voor het integraal ontwerp van de betonnen draagconstructie en alle installaties en adviseerde ook over efficiënte en veilige fietsroutes in en rond de stalling.

Royal HaskoningDHV is actief in tal van landen. Zo adviseert het kantoor bijvoorbeeld de Filipijnen aangaande de ingrijpende upgrade van het Flood Forecasting and Warning System voor het 12 miljoen inwoners tellende Manilla, en is dochterbedrijf NACO betrokken bij het ontwerp van de nieuwe Global Terminal voor luchthaven O'Hare in Chicago.

Dichter bij huis, net over de grens in België, heeft Royal HaskoningDHV een blauwdruk gemaakt voor de ontwikkeling van een grootschalige buisleidinginfrastructuur voor waterstof en CO2, alsmede aansluitingen naar Rotterdam en Antwerpen. Dat deed het ingenieursbedrijf voor het havengebied van North Sea Port, dat loopt van Vlissingen naar Gent in België.

De energietransitie is volgens Royal HaskoningDHV de snelst groeiende servicelijn. De Wit licht toe: “In 2019 zagen we een verdubbeling van de omzet op dit terrein.” De consultants en ingenieurs van Royal HaskoningDHV bieden bedrijven, industrieën en (semi-)overheden in Nederland een “klankbord, ervaring, expertise, en uitvoerende ondersteuning, om samen de overstap naar een duurzame economie te maken”.

Vooruitblikkend naar 2020, zegt Oostwegel dat het bedrijf goed gepositioneerd is om zijn klanten te ondersteunen. “We hebben nadrukkelijk ingezet op het uitbreiden en integreren van data en digitale technologieën in onze ingenieurs- en consultancydienstverlening. Dit plaatst ons steeds meer in een unieke positie om overheden en bedrijven te ondersteunen met hun uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, digitale transformatie en de energietransitie.”

Het coronavirus heeft invloed op de resultaten van het bedrijf, maar “tot dusver heeft de virusuitbraak beperkte gevolgen” voor de activiteiten, legt De Wit uit. “We verwachten desalniettemin meer gevolgen, omdat een aantal klanten problemen ziet in zijn toeleveringsketen of kampt met andere operationele beperkingen. We blijven de ontwikkelingen rond het coronavirus nauwlettend in de gaten volgen.”