Berenschot-tool brengt businesscase voor 3D-printen in kaart

10 maart 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Berenschot heeft een nieuwe tool gelanceerd waarmee industriële bedrijven snel de voordelen in kaart kunnen brengen van ‘additive manufacturing’ – beter bekend als 3D-printen. 

De bedenkers van de tool onderscheiden drie voornaamste vlakken waarop het gebruik van 3D-printen zichzelf uitbetaalt: commerciële kansen, productie-efficiëntie en supply chain-voordelen. 

Aangaande de commerciële kansen kan 3D-printen helpen een ‘first mover advantage’ te realiseren, wat leidt tot een groter marktaandeel. Ook kun je met 3D-printen, door beter in te spelen op de specifieke eisen van gebruikers, een hogere toegevoegde waarde leveren, wat zich op zijn beurt vertaalt in een hogere verkoopprijs en meer omzet. 

Voordelen voor de productieprocessen betreffen onder meer bezuinigingen op materiaalgebruik (en afval), en efficiëntere productie van prototypen. 3D-printen maakt het ook mogelijk aangepast gereedschap goedkoop te produceren, waardoor kleine series van specifieke producten rendabel gefabriceerd kunnen worden.

The benefits of 3D Printing

Op het gebied van de supply chain, tot slot, biedt 3D-printen mogelijkheden om sneller aan klanten te leveren en voorraadniveaus voor bepaalde onderdelen omlaag te brengen doordat deze kunnen worden geprint. Vaak vindt deze productie dan plaats vlakbij de plek van gebruik, waarmee transportkosten ook nog eens voor een groot deel worden vermeden. 

Ondanks deze en andere voordelen zijn de meeste industriële bedrijven zich volgens Onno Ponfoort, senior managing consultant bij Berenschot, nog altijd niet bewust van de waarde die 3D-printen kan toevoegen aan hun onderneming. Anderen hebben een vaag idee, maar ontbreekt het aan de tijd en/of middelen om de korte- en langetermijnvoordelen van 3D-printen helder in kaart te brengen.

Met hun nieuwe tool, het zogeheten ‘3D Printing Business Impact Model
’, willen de bedenkers maakbedrijven bijstaan in deze opgave. “Ons model biedt een gestructureerde benadering om bedrijven te helpen in het vaststellen en kwantificeren van alle operationele en economische voordelen en financiële implicaties van 3D-printen”, zegt Fabian Nullmeier, consultant bij Berenschot. 

“Gebaseerd op onze vijftien jaar in additive manufacturing, is onze ervaring dat bedrijven die succes hebben met 3D-printen vooraf een strategische keus maken omtrent de specifieke voordelen die ze met deze technologie willen realiseren”, besluit Ponfoort.