Energyprofs groeit in vijf jaar tijd uit tot ruim 50 consultants

06 maart 2020 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Energyprofs bestaat vijf jaar. Sinds de start is het bureau uitgegroeid van alleen de oprichter tot een team van ruim 50 consultants. Oprichter Sjoerd Ankersmit en de overige leden van het managementteam – Paulus Beurskens, Jan Stierum en Rik Schiphuis – blikken terug en vooruit: wat waren de hoogtepunten van de afgelopen jaren en hoe ziet de toekomst eruit voor Energyprofs?

“We zijn nu vijf jaar bezig en hebben een enorme groei doorgemaakt”, begint Sjoerd Ankersmit trots. “In eerste instantie in aantal medewerkers en de laatste twee jaar ook in professionaliteit. We zijn nu organisatorisch goed op orde en gecertificeerd als Great Place To Work.”

Vanuit het motto ‘It’s all about people’ helpen de consultants van Energyprofs
 spelers uit de energiebranche met het verbeteren van hun operationele performance. Daarbij richten ze zich onder meer op advies, projectmanagement, interimmanagement, procesmanagement en operationele ondersteuning aan bedrijven en overheden in de energiemarkt op thema’s als leiderschap, verandering, optimalisatie, innovatie en duurzaamheid. Op basis van deze dienstverlening is Energyprofs inmiddels uitgegroeid tot een gevestigde naam.

“Wat mij is bijgebleven vanuit onze beginperiode is het moment dat Energyprofs tien mensen in dienst had en we een workshop hadden georganiseerd rond onze missie en visie. Tijdens die workshop dacht ik: ‘Wow dit wordt al een heel bedrijf.’ Een gevoel van trots maar ook saamhorigheid, en dat gevoel...dat is gebleven, ook nu we met 50 zijn”, vertelt Jan Stierum. “Die mooie groei
 hebben we met elkaar gerealiseerd. We geven onze mensen volledig de ruimte om mee te denken, mee te bouwen en dat maakt het zoveel beter en leuker!”

Energyprofs groeit in vijf jaar tijd uit tot 50 consultants

Door de snelle groei ontstond wel steeds meer behoefte aan structuur. “Wij als MT lieten veelal zaken over aan het creatieve proces”, geeft Stierum aan. “En dat was zeker in het begin nodig om te groeien. Daarna ontstond een nieuwe periode waar meer structuur en nog meer transparantie nodig was. Als je kijkt naar waar we nu staan met ons opleidingshuis, onze standaardaanpak rond veranderingen, de bootcamp voor nieuwe medewerkers, de structurele begeleiding van onze junior consultants enzovoort. Dat is werkelijk een stap van startup naar een professioneel consultancybedrijf.”

Supportershonk

Terugkijkend op deze reis schieten er bij de MT-leden diverse hoogtepunten te binnen. “De allereerste inhousedag die we georganiseerd hebben!”, zegt Rik Schiphuis enthousiast. “We hadden een leuk programma voorbereid over Energyprofs, de energiesector en wat het betekent om als consultant aan de slag te gaan. Het leukste vind ik misschien nog wel dat er jaren later nog steeds toppers bij ons werken die ook bij de eerste inhousedag aanwezig waren.”

Ankersmit herinnert zich hoe Stierum en Schiphuis in 2015 op het “lumineuze idee” kwamen om aan de Zevenheuvelenloop mee te doen. “Er waren al wat Energyprofs gepolst en er zou een klein groepje meedoen. De week erna kwam Jan met de mededeling dat er ook een klant meewilde. Na wat beraad in het MT besloten we om ook klanten mee te vragen en er een ‘Energyprofs Klant Event’ van te maken. Toen moest ook ik eraan geloven… Ik trainde me met ondersteuning van een personal trainer in vijf maanden klaar voor de 15km. Het eerste jaar stonden we met 40 lopers aan de start en het evenement is inmiddels uitgegroeid tot ruim 150 lopers die de Zevenheuvelenloop in Energyprofs-outfit meelopen. Ook is er een heus supportershonk en worden de lopers volop aangemoedigd.”

Paulus Beurskens denkt bij vijf jaar Energyprofs vooral aan de inzet van de vele mensen die zich hebben aangesloten bij het bureau: “Wat mij altijd zal bijblijven is de passie, de drive en het lef van iedereen die zich verbonden heeft aan Energyprofs om er met ons een succesvol en betekenisvol bedrijf van te maken.”

“In 2025 zijn we de leukste werkgever van Nederland en hebben we voor al onze 70 consultants een uitdagende en betekenisvolle opdracht.”

Groep vrienden

Ook Ankersmit benadrukt de grote waarde van de mensen en de cultuur bij Energyprofs: “We hebben, ondanks de relatief weinig contactmomenten, een geweldige groep mensen die meer aanvoelt als een groep vrienden dan een bedrijf. Dat is echt heel erg gaaf!”

“Als ik kijk hoe onze mensen zich ontwikkelen dan ben ik daar ontzettend trots op”, vult Stierum aan. “Mensen van het eerste uur die als junior bij ons kwamen hebben nu bijvoorbeeld een rol als teamleider of begeleiden mooie verbetertrajecten bij onze klanten. Laatst gaf een klant terug dat hij ons als vaste partner zag omdat hij inmiddels herkende wat nu dat Energyprofs-DNA is. Energieke, leuke, slimme en enthousiaste mensen. Dan glunder ik van trots!”

Ook Schiphuis en Beurskens hoeven niet lang na te denken over waar ze het meest trots op zijn. “Dat Energyprofs echt ‘It’s all about people’ in haar genen heeft zitten, zowel voor onze mensen als onze klanten!”, zegt Beurskens vol overtuiging. “Onze mensen!”, beaamt Schiphuis. “Samen hebben we ervoor gezorgd dat we al een mooi trackrecord hebben. Ik heb zin in de komende vijf jaar.”

Samen duurzaam resultaat

Daarin staat hij duidelijk niet alleen. “In 2025 werk ik net als nu nog steeds met veel plezier en energie bij ons mooie bedrijf”, geeft Stierum aan. “En dan voelt dat nog steeds niet als saai werk maar als een inspirerende samenwerking met fijne mensen en klanten om je heen om met z’n allen verder te bouwen aan het leukste bedrijf van Nederland! Hopelijk hebben we dat dan bereikt.” 

“Mijn droom is een mooi bedrijf neerzetten waar een familiegevoel heerst, waar we elkaar en onze klanten echt kennen en waar we samen duurzaam resultaat leveren”, voegt Beurskens toe.

Ankersmit ziet Energyprofs de komende jaren gestaag doorgroeien en wil vooral impact blijven maken: “In 2025 zijn we de leukste werkgever van Nederland en hebben we voor al onze 70 consultants een uitdagende en betekenisvolle opdracht. Onze klanten waarderen ons om onze aanpak, de kwaliteit van onze dienstverlening en goede samenwerking. We staan nog steeds voor samen duurzaam resultaat!”