Thomas van der Nat sluit zich aan bij Common Eye
Common Eye heeft zijn team uitgebreid. Sinds afgelopen maand zet voormalig hotelmanager Thomas van der Nat zich in voor het bureau als Adviseur Samenwerken.
In 2008 begon Thomas van der Nat aan de Hogere Hotelschool in Breda. In 2012, na vier jaar met zijn neus in de boeken te hebben gezeten en verschillende stages te hebben doorlopen, startte hij zijn professionele carrière in de hotelbranche. Na enkele jaren in die sector te hebben gewerkt, realiseerde Van der Nat zich echter dat het tijd was voor een nieuwe stap in zijn loopbaan.
Van der Nat legt uit hoe hij destijds tot die conclusie kwam: “Ik was naast mijn reguliere werk voorzitter van de ondernemingsraad. Er stond een fusie op de planning en er kwam een nieuwe eigenaar. Terwijl iedereen rationeel best kon bedenken dat dit nodig was voor het voortbestaan van het bedrijf, zag ik hoe het gedrag van mensen iets heel anders zei. Ik vond het fascinerend wat daar gebeurde. Het grote verschil tussen wat je verstand zegt en hoe je gevoel spreekt, daar wilde ik meer van weten.”
In 2015 begon Van der Nat aan een studie organisatiepsychologie aan de AOG School of Management, waarbij hij zich in het bijzonder richtte op evolutionaire psychologie. “Evolutie gaat langzaam, zo ook de ontwikkeling van ons brein”, legt Van der Nat uit: “Ons ‘oude’ brein blijkt niet altijd opgewassen tegen de snel veranderende eisen die de hedendaagse omgeving van ons vraagt. Context speelt een belangrijke rol bij hoe we ons gedragen. Vanuit evolutionair perspectief kijken naar gedrag gaf mij nieuwe en verhelderende inzichten over gedrag in organisaties.”
Door het toepassen van breinkennis en evolutionaire psychologie kunnen organisaties de werkcontext beter laten aansluiten bij natuurlijke behoeftes van medewerkers, vertelt Van der Nat, die sinds 2017 als zelfstandig adviseur opdrachtgevers ondersteunt: “In die rol kijk ik altijd naar hoe je de context zo kunt veranderen dat deze samenwerking stimuleert. Het is de uitdaging om met de theorie in mijn achterhoofd een genuanceerd advies te geven. Hoe kan ik de theorie zo vertalen dat een organisatie er ook echt iets mee kan.”
Naast het verlenen van advies op het gebied van samenwerkingsvraagstukken binnen en tussen organisaties, gaf Van der Nat de afgelopen jaren als zelfstandig adviseur eveneens workshops over samenwerking binnen teams. Toch merkte hij dat hij als zelfstandig adviseur wat miste in zijn werk: “Ik kwam erachter dat ik het prettig vind om samen met anderen aan projecten te werken. Daarom ben ik op zoek gegaan naar een omgeving waarin ik dat meer zou kunnen doen. Tijdens dit proces kwam ik in contact met Edwin Kaats van Common Eye. Het klikte gelijk.”
Gedeelde ambitie
De prestaties van een organisatie zijn steeds vaker afhankelijk van de mate waarin mensen samenwerken, aldus Van der Nat: “Dit gaat niet vanzelf goed. Er moet een goede reden zijn om samen te werken en de omstandigheden moeten het mogelijk maken. Een eigen ambitie die ik met Common Eye deel, is het bijdragen aan vraagstukken in organisaties waar een goede samenwerking van belang is voor de maatschappij. Met mijn expertise en ervaring hoop ik een nieuwe invalshoek op samenwerken aan Common Eye toe te voegen.”