Berenschot werkt aan plannen voor Cultureel Complex Hoogeveen

30 januari 2020 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Berenschot is betrokken bij het ontwerpproces van het Cultureel Complex Hoogeveen. Het adviesbureau is binnen het project in het bijzonder verantwoordelijk voor het voorlopige exploitatieplan. 

Door een Europese aanbesteding is de bouw van een nieuw cultureel centrum in het Drentse Hoogeveen weer een stap dichterbij gekomen. Inmiddels heeft de gemeente Common Affairs, een architectenbureau uit Amsterdam, geselecteerd om het voorlopige ontwerp te maken, wat zal gebeuren in samenwerking met de verschillende culturele partijen uit Hoogeveen, aldus Erik Giethoorn (CDA-wethouder) tegenover Dagblad van het Noorden (DVHN): “Zowel de gebruikers, de inwoners van de gemeente als de toekomstige bezoekers worden bij het proces betrokken.”

Terwijl het Amsterdamse architectenbureau zich de komende maanden bezig zal gaan houden met het voorlopige ontwerp van het Cultureel Complex Hoogeveen, zal in diezelfde periode eveneens het voorlopige exploitatieplan van het pand worden opgesteld. Dit plan wordt geschreven onder leiding van een culturele adviseur van consultancybureau Berenschot.

Alle culturele functies onder een dak

Het nieuwe gebouw wordt deels gebouwd op de plek van theater- en congrescentrum De Tamboer in Hoogeveen. Om die reden is er sprake van zogenaamde ‘vernieuwbouw’, legt Giethoorn uit in DVHN: “Een groot deel wordt nieuw gebouwd, maar de twee theaterzalen blijven staan.” Naast De Tamboer moeten ook de openbare bibliotheek, De Historische Kring, Scala Centrum voor de Kunsten, Het Podium, De Verhalenwerf en Punt H onder het dak van het complex worden ondergebracht.

Berenschot werkt mee aan plannen voor Cultureel Complex Hoogeveen

De CDA-wethouder heeft veel vertrouwen in de toekomst van het culturele centrum in de Drentse gemeente: “Samen bevorderen we zo de cultuurbeleving en -ontwikkeling van de inwoners en bezoekers van de regio. Ook draagt het Cultureel Complex enorm bij aan een aantrekkelijk stadscentrum en wordt de positie van Hoogeveen als een van de vier sterke steden in Drenthe versterkt.”

Van zowel Common Affairs als Berenschot wordt verwacht dat ze rond de zomer hun eerste ontwerpplannen hebben afgerond, zegt Giethoorn, die hierna de plannen aan de gemeenteraad zal overhandigen: “Het gaat dus om het gehele voorlopige ontwerp, inclusief een investeringsoverzicht, een exploitatieopzet en inzicht in de financiële randvoorwaarden.” Hoewel het budget van het bouwproject pas rond de zomer bekend zal worden, verwacht Giethoorn dat het zal gaan om zo’n €15 miljoen tot €20 miljoen. 

Dit bedrag zal ten dele worden bekostigd door de gemeente Hoogeveen. De resterende miljoenen euro’s zullen moeten worden opgehoest door externe partijen: zonder hen zal het culturele centrum niet worden gerealiseerd. Pas als de financiering volledig rond is, zal worden overgaan naar de fase van het definitieve ontwerp, de aanbesteding en de fysieke realisatie. De wethouder vertelt aan DVHN dat hij niet weet hoeveel procent van het projectbudget extern gefinancierd moet worden: “Dat is nu nog veel te prematuur. Dit is een proces van jaren. Ik verwacht eerlijk gezegd niet dat het Cultureel Complex er over vijf jaar al staat.”