De vijf belangrijkste inkooptrends voor 2020
Het zijn niet allerlei nieuwe en vooraanstaande technologieën, maar juist de oerdegelijke doelstellingen van leveranciersmanagement, contractmanagement en inkoop (in combinatie met de gestelde bedrijfsdoelen) die de drie belangrijkste inkooptrends voor 2020 vormen. Met andere woorden: een solide basis wordt als belangrijker gezien dan superinnovatief zijn. Dat blijkt uit onderzoek van Supply Value.
Voor het achtste jaar op rij voerde Supply Value onderzoek uit naar de inkooptrends van het jaar. Aan de studie voor 2020 deden zo’n 200 inkoopprofessionals mee, 76% daarvan werkt in Nederland, het overige deel is werkzaam in België.
Uit de resultaten komt een bekend beeld naar voren. Wederom staat leveranciersmanagement op de bovenste plek, en de afstemming zoeken tussen de business en inkoop staat voor het tweede jaar op rij op de derde plek. Nieuw in de top drie is contractmanagement, dat in de laatste editie op plek vijf stond, en nu van plek heeft geruild met optimalisatie van de inkoopprocessen.
1. Leveranciersmanagement
“Bedrijven zoeken vaker de samenwerking met de leverancier op, en daarmee wordt de invloed van de leverancier op de core business steeds groter. Hierdoor wordt het belang van leveranciersmanagement voor veel inkopers steeds meer duidelijk”, zegt Gert van Beek, die leidinggeeft aan de Procurement-praktijk van Supply Value.
Leveranciersmanagement is anno 2020 echter anders dan pakweg vijf jaar geleden. “De traditionele inkoper met een eenzijdige focus op de laagste prijs, maakt steeds meer plaats voor de inkoper die op zoek is naar het creëren van waarde in samenwerking met leveranciers.” Dit verklaart ook waarom onderwerpen zoals ‘best value’ aan terrein winnen in de inkoopwereld.
2. Contractmanagement
Contractmanagement krijgt dit jaar een hogere prioriteit dan in 2018 en 2019. Van Beek: “De voordelen van het goed managen van contracten wordt voor steeds meer organisaties en inkopers duidelijk. Daarnaast wordt tooling op dit gebied steeds completer en kan voor veel organisaties steeds eenvoudiger meer waarde uit het contract worden gehaald.”
3. Strategische alignment
Aan het toenemende belang van strategische alignment (tussen business en inkoop) liggen twee factoren ten grondslag. Allereerst krijgt inkoop een steeds prominentere rol binnen de strategische agenda van organisaties, bijvoorbeeld omdat organisaties steeds duurzamer willen inkopen. Ten tweede, door slimme analytics kan tegenwoordig veel bespaard worden in inkoop en tegelijkertijd meer waarde aan de business worden toegevoegd. Bestuurders zien dit steeds vaker in en integreren inkoopdoelstellingen in hun strategische plannen.
4. Leveranciersprestaties
De vierde grote inkooptrend voor 2020 is het monitoren en verbeteren van de leveranciersprestaties. Het gaat hier vooral om samenwerkingen in een outsourcingsverband, waarbij bedrijven streven om de effectiviteit van de samenwerking naar een hoger niveau te tillen. Hierbij ligt de aandacht steeds meer op people-based factoren zoals samenwerking, teamwork en een inclusieve cultuur.
5. Procesoptimalisatie
Procesoptimalisatie staat op de vijfde plek. Doelen zijn bijvoorbeeld het verbeteren van strategische inkoopprocessen zoals het opstellen van een inkoopstrategie en het vaststellen van het leveranciersmanagement, tactische inkoopprocessen zoals het specificeren van de klantbehoefte, onderhandelen, contracteren en het onderhouden van leveranciersrelaties.
Bij veel organisaties ligt de grootste win in het verder professionaliseren van de operationele activiteiten – activiteiten die gerelateerd zijn aan de daadwerkelijke uitvoering van de bestelfunctie. Tot operationele inkoop behoren ook planning, voorraadbeheer en activiteiten met betrekking tot de ontvangst en verwerking van facturen.
Technologie?
Opvallend in de lijst van inkooptrends is dat het adopteren van nieuwe technologieën zoals blockchain, kunstmatige intelligentie en het gebruik van big data niet in de top 10 staan. En dat terwijl het grote hypes zijn in de media en hier buiten de inkoopfunctie volop mee wordt geëxperimenteerd.
“Veel inkoopdirecteuren beseffen dat deze technologieën een concrete bijdrage kunnen leveren, maar beseffen ook dat het weinig zin heeft om geavanceerde artificial intelligence binnen inkoop te implementeren zonder dat er een solide basis is gelegd.” Desondanks geven de respondenten wel aan dat zij verwachten dat tech-onderwerpen in de toekomst een grotere rol gaan spelen.
Voor inkoopdirecteuren die aan de slag willen gaan met verbetering heeft Van Beek een tip: “Wij raden aan om te beginnen met het in kaart brengen van het huidige volwassenheidsniveau en daarna in kleine stapjes naar boven te werken.”