Wereldwijd minder grote overnames gesloten in 2019
2019 was een gemengd jaar voor dealmakers. Dat blijkt uit data van Willis Towers Watson, Cass Business School en Refinitiv. Hoewel de honger naar deals relatief hoog lag, daalde het aantal grote transacties dat succesvol werd afgerond. Bovendien voegde minder dan de helft van alle deals uiteindelijk waarde toe voor de aandeelhouders.
Uit de meest recente editie van de ‘Deal Performance Monitor’ komt naar voren dat in 2019 in totaal 699 deals zijn gesloten met een transactiewaarde van meer dan $100 miljoen, een beduidend lager aantal dan de 904 deals die in 2018 werden afgerond. Hoewel op het moment van schrijven data uit de decembermaand nog verwerkt moet worden, lijkt het er nu al op dat de M&A-markt van 2019 zal eindigen met het op één na laagste dealvolume sinds 2010 (688 deals).
Gabe Langerak, hoofd M&A West-Europa bij Willis Towers Watson, zegt over de ontwikkeling: “We zien dat 2019 een sterke daling in internationaal dealvolume laat zien. Misschien wordt dit wel het slechtste M&A-jaar sinds 2011. De markt wordt almaar nerveuzer en dealmakers hebben te maken met steeds complexere governance-regels bij het voltooien van transacties.”
Diverse factoren hebben een rol gespeeld in het lagere dealvolume, waaronder een grote daling van grote transacties en een enorm sterke daling van het totale aantal deals dat door Chinese dealmakers is voltooid (72 in 2019 ten opzichte van 243 in 2015). Andere factoren zijn onder meer protectionisme, geopolitieke onzekerheid, de aanstaande Brexit en een grillige financiële markt.
Een opvallende bevinding van de onderzoekers is dat van alle gesloten deals slechts 40% waarde heeft opgeleverd voor de aandeelhouders van de kopende partijen. Om tot deze inzichten te komen, hielden de onderzoekers de aandelenprijzen voorafgaande aan en in volgend op de deals bij. Die resultaten zijn vervolgens met een index van gemiddelde aandelenrendementen per regio vergeleken.
Uit de analyse komt naar voren dat overnemende partijen in Noord-Amerika en Azië nog altijd moeite hebben om waarde te creëren met hun deals. Zij hebben met een afwijking van respectievelijk 5,6 en 3,2 procentpunt in 2019 minder gepresteerd dan hun vergelijkbare regionale indices. Wereldwijd lag het gemiddelde in 2019 op 4,8 procentpunt onder de index. “Overnemende partijen overal ter wereld zijn er (gemiddeld) negen achtereenvolgende kwartalen niet in geslaagd om waarde toe te voegen”, geeft Langerak aan.
Europese dealmakers doen het over de hele linie – ondanks de aanhoudend slechte prestaties bij kopers in de UK (-3,7 procentpunt) – nog goed: ze hebben het afgelopen jaar 0,6 procentpunt boven hun regionale index gepresteerd.
Vooruitkijkend naar 2020, geloven de onderzoekers dat het $100+ miljoen dealsegment van de markt zal blijven lijden onder de macro-economische uitdagingen. Echter, strategische kopers en private equity-partijen beschikken nog altijd over recordhoeveelheden kapitaal, terwijl aantrekkelijke overnamedoelen schaars zijn, met als gevolg dat dealmaking selectiever wordt. “Het zijn de dealmakers met een solide fusie- en overnamestrategie en die een uitgebreide due diligence doen, die zullen kunnen floreren”, besluit Langerak.