Ondanks onzekerheden blijft M&A hoog op de agenda staan

26 november 2019 Consultancy.nl

Ondanks toenemende geopolitieke spanningen en economische onzekerheden, blijven M&A-adviseurs wereldwijd positief gestemd over het fusie- en overnamelandschap. Dat blijkt uit onderzoek van Baker Tilly in samenwerking met Mergermarket. 

Volgens de studie zijn de vooruitzichten voor de M&A-markt rooskleurig. Zo geeft 61% van de respondenten aan te geloven dat de totale transactiewaarde op de binnenlandse markt de komende periode zal stijgen, terwijl 71% laat weten een toename van grensoverschrijdende M&A-deals te verwachten. De regio’s Zuidoost-Azië en Noord-Amerika spelen een belangrijke rol bij deze mondiale stijging van het aantal grensoverschrijdende deals. 

De positieve vooruitzichten volgen op een bloeiende periode voor dealmakers. In de eerste helft van dit jaar bereikte de totale, mondiale M&A-transactiewaarde een omvang van $1,86 biljoen, wat neerkomt op een stijging van 21% in vergelijking met de tweede helft van 2018 ($1,5 biljoen). Terwijl de omvang tijdens de eerste helft van 2019 lager was dan tijdens de eerst helft van 2018 ($ 2 biljoen), gaat het hier wel om het op één na hoogste halfjaar ooit. Verder blijkt dat de hoge totale dealwaarde (in H1 2019) is gerealiseerd met betrekkelijk lage volumes, wat betekent dat transacties in het afgelopen half jaar gemiddeld genomen groter waren. 

Global M&A - Domestic and cross border dealmaking

De ontwikkelingen zijn volgens Michael Sonego, Global Corporate Finance Lead bij Baker Tilly, opmerkelijk om verschillende redenen: “Verhoogde geopolitieke risico’s en toenemend protectionisme zorgen ervoor dat fusies en overnames, met name voor kopers die zich buiten hun thuisgrenzen wagen, uitdagender zijn dan ooit tevoren. Voeg daaraan toe dat de economische toestand van verschillende belangrijke markten niet bijzonder stabiel is, met het gefluister van een recessie in ons achterhoofd, en het lijkt erop dat de risico’s zwaarder wegen dan de voordelen.”

Toch lijken bedrijven bewust risico te nemen vanuit de veronderstelling dat het te defensief zou zijn om de dealactiviteiten helemaal te staken. In plaats daarvan veronderstellen ze dat een meer offensieve benadering het recept is voor succes is, zo stelt Sonego.

“Respondenten zeggen dat de noodzaak om nieuwe klanten te bereiken, nieuwe technologie te verwerven en toegang te krijgen tot verschillende marktkansen niet eenvoudig kan worden gestopt door de complexiteit van de huidige wereld: bedrijven moeten zich vandaag de dag aanpassen en zich voorbereiden op deze uitdagingen. Met andere woorden: actie bereidt hen beter voor op de uitdagingen van morgen”, aldus Sonego. “Onzekerheden zijn in veel opzichten een motor aan het worden voor meer M&A activiteit. Het besef groeit dat disruptie binnen de wereldwijde markten de nieuwe standaard begint te worden.” 

Een regionaal vooruitzicht

Vanuit een regionaal perspectief wordt Zuidoost-Azië, met een sterk groeiende middenklasse en hoge groeicijfers, gezien als de meest veelbelovende regio. Een andere belangrijke M&A-regio is Noord-Amerika – dat qua omvang de grootste economie ter wereld is en de afgelopen twee jaar een sterke groei heeft doorgemaakt. 

What do you think will happen to the level of M&A activity in the following markets in the next 12 months?

In Europa is de situatie echter anders. Veel minder respondenten (slechts 24%) geloven dat het aantal en de omvang van fusies en overnames het komende jaar zullen toenemen, wat volgens de onderzoekers komt door de omstandigheden ter plaatse. In de eerste zes maanden van 2019 was Europa goed voor slechts 22% van de wereldwijde dealwaarde en 40% van het mondiale dealvolume, wat lager is dan het gemiddelde dat de regio de afgelopen jaren haalde. Het is niet verwonderlijk dat de Brexit hierbij een sleutelfactor is, die ervoor zorgt dat het aantal Britse en grensoverschrijdende Britse deals achterblijft.

Olivier Willems, EMEA Corporate Finance Lead bij Baker Tilly, geeft toelichting: “Toenemende onzekerheid rondom Brexit, de verslechterende financiële toestand van Italië, een afname van de bbp-groei in de Europese regio en andere recente gebeurtenissen werpen een schaduw op het Europese M&A-landschap.”

Groeiende concurrentie

Aan de respondenten werd ook gevraagd om het concurrentieniveau te beoordelen. Bijna de helft (49%) van de ondervraagden verwacht dat de concurrentie voor M&A-deals het komende jaar zal toenemen. Deze concurrentie wordt vooral verwacht vanuit private equity-fondsen, die volgens de onderzoekers een aantal voordelen hebben, zoals snellere besluitvorming.

Ook de concurrentie voor bedrijven die binnen hun eigen industrie op zoek gaan naar geschikte overnamekandidaten neemt naar verwachting toe. “Door de groeiende behoefte aan transformationele acquisities om de klanttevredenheid en schaal te verbeteren, worden zakelijke kopers een belangrijk onderdeel van de concurrentie”, vertelt Sonego. Ondertussen breiden zakelijke kopers eveneens hun bedrijfsactiviteiten uit door te investeren in innovatieve startups.

Lorijn van Leersum, partner bij Baker Tilly Corporate Finance in Nederland, herkent zich in de onderzoeksresultaten: “Ook wij hebben de toename van concurrentie op de M&A-markt gemerkt en we verwachten dat deze trend de komende periode zal doorzetten. Deze trend wordt niet alleen gestuwd door de private equity-fondsen, maar zeker ook door versterkte internationale interesse. Veel buitenlandse bedrijven willen middels een buy & build-strategie de Nederlandse markt (verder) betreden.”


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup