Return on investment van overnames neemt verder af
De return on investment (ROI) van overnames heeft bijna een tienjarig dieptepunt bereikt, zo blijkt uit nieuw onderzoek van Willis Towers Watson en Cass Business School.
Sinds 2008 doen het adviesbureau en de universiteit elk kwartaal onderzoek naar de financiële prestaties van grote overnames (boven de $100 miljoen). Ze houden de aandeelhouderswaarde van kopende bedrijven bij alvorens en nadat deals waren gesloten, en door die twee gegevens te vergelijken, doen ze uitspraken over of een transactie al dan niet waardeverhogend is geweest voor kopers.
Overnames minder aantrekkelijk
Uit data van de laatste twee jaar komt naar voren dat, over de hele linie, het plegen van overnames steeds minder aantrekkelijk is geworden. Overnemende partijen zijn er al acht achtereenvolgende kwartalen niet in geslaagd om waarde toe te voegen (een negatieve score), en in het afgelopen kwartaal scoorden kopers 6,4 procentpunt lager dan het gemiddelde van niet-kopers.
Noord-Amerikaanse ondernemingen die kozen voor een fusie of overname hebben het minst goed gepresteerd: zij boekten een ondermaatse prestatie van -6,9 procentpunt. Europese kopers scoorden niet veel beter, met 6,7 procentpunt onder de index.
Volgens Gabe Langerak, hoofd M&A West Europa bij Willis Towers Watson, hebben de activiteiten in Europa te lijden gehad onder het slechtste derde kwartaal aller tijden van kopers in het Verenigd Koninkrijk, dat uitkwam op -20,0 procentpunten (op basis van slechts zeven gesloten deals). “Europese dealmakers beginnen nu het negatieve sentiment te voelen waar de rest van de wereld al langer last van heeft, hoewel dat voor een deel te wijten is aan de slechte prestaties in het Verenigd Koninkrijk”, aldus Langerak.
Naast macro-economische factoren, zijn er tal van andere factoren die van invloed kunnen zijn op de ROI van overnames. Zo zijn de dealprijzen de afgelopen jaren fors gestegen door stijgende multiples, waardoor het uitdagender is voor kopers om de hogere overnameprijs terug te verdienen. Daarnaast neemt de complexiteit van integraties toe, met als gevolg dat kopers later in het proces tegen hogere kosten aanlopen. Dit geldt vooral voor IT-integratiekosten en mogelijke lijken in de kast, die niet in de due diligence fase zijn opgemerkt.
Zware tijden?
Vooruitkijkend, geeft Langerak aan: “De afgelopen tien jaar zijn voor dealmakers relatief goed geweest, maar momenteel drukken handelsoorlogen, de Brexit, een zwakke Chinese economie en prognoses van langzamere groei het sentiment op de kapitaalmarkten. Alles wijst erop dat er zware tijden aankomen.”
Toch is het niet alleen maar kommer en kwel. Bij twee op de vijf deals lukt het wel om waarde toe te voegen. “Goed uitgevoerde deals gebaseerd op een duidelijke strategische motivatie, een grondige due diligence en gezonde financiële overwegingen, creëren waarde bij zowel gunstige als zware economische omstandigheden”, sluit Langerak af.