Vier jonge organisatieadviseurs over hun start bij AEF

23 december 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Dit najaar hebben vier jonge adviseurs zich aangesloten bij Andersson Elffers Felix: Carlijn van Helmond, Jonas van Leeuwen, Gillian Lustermans en Maxime Dekkers . Hoe verging het ze de eerste maanden bij het Utrechtse bureau voor maatschappelijke vraagstukken?

Carlijn van Helmond begon als eerste van de vier. In september stroomde ze door naar de rol van adviseur na al een jaar als werkstudent actief te zijn geweest bij Andersson Elffers Felix (AEF). “Tijdens mijn studie bedrijfskunde heb ik altijd het idee gehad dat het adviesvak bij mij paste. Toen ik stage liep bij een adviesbureau in de auto-industrie voelde ik echter dat ik iets miste, namelijk de impact van de vraagstukken waar ik me mee bezighield. Toen ik in de zomer van 2018 als werkstudent bij AEF startte, ontdekte ik dat het adviseren in de (semi-)publieke sector de perfecte combi voor mij bood.” 

“Bij AEF kan ik me bezighouden met bedrijfskundige vraagstukken in de publieke context”, legt ze uit. “Na het afronden van mijn masterstudie Strategic Management aan de Radboud Universiteit ben ik na de zomer dan ook met plezier begonnen als adviseur bij AEF. Een van de leuke dingen aan AEF is dat je als starter heel vrij bent in de projecten en sectoren waarin je wilt werken. Zo heb ik het afgelopen jaar veel kennis opgedaan over organisatieverandering, business cases en capaciteitsvraagstukken. Ik kijk uit naar wat er nog meer op mijn pad gaat komen!”

Van Helmonds drie medestarters begonnen alle drie halverwege oktober. Ten eerste Jonas van Leeuwen: “Mijn studietijd ben ik begonnen in Amsterdam met een bachelor Bedrijfskunde aan de VU. Na deze studie heb ik de master Management of Innovation aan de Erasmus Universiteit Rotterdam gevolgd en afgelopen jaar ben ik voorzitter geweest van het landelijk bestuur van Stichting Integrand. Om mijzelf te blijven ontwikkelen, vind ik het belangrijk om zo nu en dan in een andere setting te werken. Dit kan gaan om de mensen waarmee ik werk of de inhoud van het werk wat ik doe. Het werk en mijn functie bij AEF bieden mij deze afwisseling.”
 

“In de afgelopen jaren heb ik gemerkt dat maatschappelijke vraagstukken met een sociale impact me energie geven”, geeft Van Leeuwen aan. “Zo heb ik tijdens mijn master onderzoek gedaan naar de circulaire economie in de textielindustrie. Ik verwacht dat de uitdagingen rondom duurzaamheid, zeker bij de overheid en gemeenten, de komende tijd zullen toenemen. Dit is dan ook een onderwerp waar ik mij mee wil bezighouden in mijn rol als adviseur. Bij AEF hoop ik mijn bedrijfskundige invalshoek op een vernieuwende manier in te kunnen zetten in het publieke domein. Denk hierbij aan vraagstukken waarin een financiële puzzel en de complexiteit van politiek-bestuurlijke verhoudingen samenkomen.”

Vier jonge organisatieadviseurs over hun start bij AEF

Voor Gillian Lustermans betekent de start bij AEF een overgang van abstracte materie naar concrete vraagstukken: “Voordat ik bij AEF begon heb ik een promotietraject afgelegd in de theoretische natuurkunde. Mijn onderzoek richtte zich op het beschrijven van de natuur op het meest fundamentele niveau. Hoewel ik dat vakgebied altijd ontzettend interessant heb gevonden, miste ik toch de aansluiting bij de alledaagse wereld. Bij AEF kan ik mijn analytische vaardigheden en onderzoekservaring toepassen op maatschappelijk relevante thema’s.”

“Omdat er bij AEF mensen met veel verschillende studieachtergronden werkzaam zijn, is het mogelijk om projecten vanuit verschillende invalshoeken te bekijken”, vervolgt hij. “Persoonlijk voel ik me snel thuis in projecten met een wat meer kwantitatieve component, maar ik beschouw vooral het samenwerken met collega’s die vraagstukken vanuit een ander perspectief kunnen bekijken als zeer waardevol. Bij AEF krijg ik de ruimte om me te richten op verschillende thema’s en zo gaandeweg zelf te ontdekken waar mijn passies precies liggen.”

Maxime Dekkers, tot slot, maakte tijdens haar stage kennis met AEF. “Tijdens mijn studie Bestuur- en Organisatiewetenschap (B&O) aan de Universiteit Utrecht ontdekte ik al snel dat ik het leuk vind om complexe vraagstukken op een creatieve en praktische manier aan te vliegen. Dat ontwikkelde ik verder door werkervaring op te doen op verschillende plekken: ik werkte mee in (academische) onderzoeksprojecten, organiseerde bijeenkomsten voor topbestuurders bij Transformation Forums en leerde ingewikkelde maatschappelijke thema’s begrijpelijk te maken met beeld bij creatief bureau Public Cinema.” 

“Op zoek naar een plek waar inhoudelijke diepgang en maatschappelijke impact samenkomen, koos ik tijdens mijn onderzoekmaster B&O voor een stage bij AEF”, legt ze uit. “De uitdagende vraagstukken, gedreven collega’s en mogelijkheden om snel veel te leren, bevielen zó goed dat ik blij ben nu bij AEF te werken als adviseur. In mijn werk hoop ik samen met opdrachtgevers te zoeken naar wat hen vooruit brengt en daarbij continu de verbinding te houden met de praktijk. Ik ben nieuwsgierig naar verschillende typen vraagstukken en domeinen, en hoop die de komende tijd verder te ontdekken.”