BDO Digital helpt Antwerpen met drones voor hulpverlening

31 december 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De politie en de brandweer van de regio Antwerpen testen sinds deze maand drones om hun hulpverlening te verbeteren. Ze maken daarbij gebruik van ‘YACOB’, een drone die volledig automatisch vluchten kan uitvoeren en tijdens de vlucht al beelden kan analyseren en doorsturen. De technologie werd ontwikkeld door hightechbedrijf DroneMatrix in samenwerking met BDO Digital.

Het welslagen van hulpverleningsoperaties hangt sterk af van een correcte inschatting van de situatie. Wat dat betreft is een drone ter plaatse die de gebeurtenis kan vastleggen van grote meerwaarde voor hulpdiensten, bijvoorbeeld omdat zo’n vliegmachine bij een ongeval de beheersing ervan kan ondersteunen of zelfs kan verbeteren doordat deze extra inzichten en informatie levert die het menselijk oog zouden zijn ontgaan. 

Om die reden testen de Antwerpse politie en brandweer momenteel de automatische drone YACOB, ontwikkeld door DroneMatrix in samenwerking met BDO Digital, de digitale poot binnen BDO Belgium die klanten uit diverse sectoren ondersteunt met digitale transformaties: van het concept, de strategische ontwikkeling, de technologiekeuze, de implementatie en tot en met het projectbeheer. “We begeleiden organisaties en hun betrokken medewerkers naar het gebruik van nieuwe technologieën”, aldus een woordvoerder van BDO Digital. 

BDO Digital helpt Antwerpen met drones voor hulpverlening

De Antwerpse hulpverleners voeren momenteel twee verschillende experimenten uit met YACOB, waarbij menselijke interactie tot een minimum wordt teruggebracht, wat hulpverleningsorganisaties moet helpen efficiënter hun werk te laten verrichten. Bij het eerste experiment wordt gekeken naar welke rol de drone voor de politie kan vervullen bij achtervolgingen. In het tweede experiment wordt nagegaan in hoeverre de drone in staat is bij ongevallen data te verzamelen op grond waarvan de brandweer kan anticiperen. 

Tijdbesparing

“Het opzetten van een ‘drone netwerk’ op strategische stadslocaties kan bijdragen aan de optimalisatie van de incidentbenadering en laat toe maximaal in te spelen op externe factoren zoals meteorologische en verkeerstechnische condities en de geldende vluchtrestricties binnen het luchtruim boven de stad Antwerpen. Met al deze extra informatie kunnen hulpdiensten veel tijdswinst pakken, wat cruciaal is bij incidenten”, zegt Philip De Visscher van DroneMatrix. 

Op het moment dat er een oproep binnenkomt op het ‘dispatch centrum’ ontvangt de online drone zijn informatie over de locatie van het ongeval. In slechts enkele seconden berekent YACOB de snelste route naar de plek van het incident, waar de drone binnen enkele minuten arriveert, waarna deze de hulpverleners voorziet van informatie en beelden van de gebeurtenis.

De hulpverleningsdiensten kunnen op basis van de foto’s en videobeelden die ze via drone YACOB krijgen al een beeld vormen van de ernst van het ongeval nog voor ze zelf ter plaatse zijn, waardoor ze sneller kunnen bepalen welk soort materieel en welke professionals vereist zijn om het incident effectief af te handelen. Al deze digitale informatie – zoals het berekenen van de snelste route en het doorsturen van de foto’s en videobeelden – gebeurt via het Proximus 4G+ netwerk, dat speciaal ontworpen is voor dit soort toepassingen.

Ingrid Evers, Business Unit Manager Smart Cities bij BDO Digital, was betrokken bij de ontwikkeling van YACOB en benadrukt de toegevoegde waarde van dit soort drone-oplossingen: “Professionele monitoring is van groot belang bij dergelijke maatschappelijk gevoelige innovaties. BDO Digital heeft tijdens dit project de rol opgenomen van Point Of Contact. Samen met DroneMatrix woonde BDO Digital de testvluchten bij om zoveel mogelijk scenario’s te kunnen uitwerken. Op basis daarvan konden snel de nodig aanpassingen doorgevoerd worden waar nodig.”