XtraAdvice pakt stress en burnouts aan in consultancy

29 november 2019 Consultancy.nl

Adviesbureau XtraAdvice heeft een aantal proposities ontwikkeld om zakelijke dienstverleners te helpen omgaan met medewerkers die kampen met een burn-out of stress.

Stress op de werkplek en zelfs burn-outs zijn een toenemend probleem in elke branche. Volgens een studie van Deloitte onder 1.000 werknemers is 64% van de hoogopgeleide professionals vaak gestrest, terwijl 77% zegt dat ze bij hun huidige baan een burn-out van werknemers hebben meegemaakt, waarbij meer dan de helft aangeeft dat dit meer dan één keer is voorgekomen. 

In de zakelijke dienstverlenerssector en met name binnen de adviesbranche zijn de cijfers nog hoger. Hoewel carrièreperspectieven en de leercurven binnen consulting vaak uitstekend zijn, staat de branche ook bekend om zijn lange werkdagen en buitensporig hoge werklast, terwijl veel fee-earners ook geconfronteerd worden met onrealistische verwachtingen en met een gebrek aan de juiste ondersteuning van leidinggevenden. 

Consultants staan onder hoge druk

Stef Oud, partner bij XtraAdvice, is al drie decennia actief in de managementconsultancysector. Zo was hij onder meer werkzaam als partner bij A.T. Kearney en Deloitte Consulting. Tijdens deze periode heeft hij ervaren waarom de industrie zo’n hoge tol eist. “Naast bijzonder lange werkdagen en tijdsdruk heeft de sector een aantal loopbaankenmerken die de druk op professionals vergroot”, vertelt Oud. 

Consultants hebben vaak te maken met buitensporige lange werkdagen en veel druk

Hij wijst ter illustratie van een kenmerk onder meer op de meedogenloze concurrentie om promoties en topfuncties, waarbij veel bedrijven het ‘up or out’-principe hanteren. “Er is weinig ruimte om te falen”, zegt Oud, “en dit draagt bij aan de zeer hoge werkdruk. Gecombineerd met een gebrek aan autonomie en de eisen om projecten te verkopen vanaf een bepaald functieniveau, bevinden consultants zich in een web van lasten.” 

Omdat data over stress en burn-outs op de werkvloer tot op heden moeilijk vast te leggen zijn en niet op grote schaal worden gedeeld, zijn gedetailleerde inzichten in de omvang van het probleem niet direct beschikbaar. Volgens Oud kampt op momenteel minstens 20% van de consultants met stress of een burn-out. 

Naast dat dit natuurlijk vervelend is voor de betreffende consultant, hangt aan een burn-out ook een behoorlijk prijskaartje. Zo heeft het een enorme impact op werkgever: denk onder meer aan de kosten die moeten worden gemaakt om consultants te vervangen bij lopende projecten, aan het effect dat een overwerkte collega kan hebben op de rest van het bedrijf en aan het re-integratieproces dat een overwerkte collega moet doorlopen. 

In een poging om deze kosten te bedwingen, is het volgens Luc Swaab, ook partner bij XtraAdvice, belangrijk voor leiders en HR-professionals om “hun ogen open te houden” voor prille tekens van overwerktheid, zoals werknemers die uitgeput zijn en worstelen om zich concentreren en door hun gemoedstoestand buitenproportioneel snel geïrriteerd zijn. Als zo’n toestand van verhoogde stress wordt verondersteld, “aarzel dan niet om te handelen”, aldus Swaab.

De gestreste ontstressen

Om adviesbureaus te helpen hun carrièrebeleid te verbeteren, heeft XtraAdvice een propositie ontworpen die het risico op burn-outs aanpakt. Het bedrijf werd september dit jaar opgericht door tien zwaargewichten uit de adviesbranche en de academische wereld, die hun rijkdom aan ervaring en diepgaande kennis inzetten om de gezondheid van business professionals te verbeteren.

“Omgaan met stress en burn-outs vereist voortdurende aandacht voor de fysieke en mentale gezondheid van het personeel van een consultancybureau.”
– Luc Swaab, XtraAdvice
 

De XtraAdvice-propositie omvat een aanpak om burn-outrisico’s te identificeren en pragmatische interventies die gericht zijn op het voorkomen van stress. “Het bestrijden van burn-outs binnen adviesbureaus begint allemaal met een oprechte interesse in mensen, met solide doch zeer realistische doelen en vooral continue, toegewijde aandacht voor een evenwichtige fysieke en mentale gezondheid van het personeel”, legt Swaab uit. 

Een veelbelovend initiatief dat veel aandacht krijgt is FitCoins, een programma dat medewerkers tastbare prikkels geeft om gezonder te werken en te leven. FitCoins stimuleert medewerkers om actiever zijn, te sporten en minder te gaan zitten, door ze bij bepaald gedrag beloningen te schenken zoals gratis gezonde boodschappen, tickets voor sportevenementen en gratis coachings- en trainingssessies. XtraAdvice heeft FitCoins inmiddels in zijn propositie opgenomen.

FitCoins ondersteunt de ontwikkeling van “slimme, gezonde lokale communities” en wordt gebruikt door grote bedrijven zoals BP, IBM en SAP, evenals door verschillende middelgrote bedrijven. Het bedrijf is in Nederland opgericht door professionals met een lange staat van dienst op het gebied van sport en welzijn, als reactie op de ontevredenheid over veel van de bestaande benaderingen in de preventieve gezondheidszorg in zakelijke omgevingen.


Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup