XtraAdvice opgericht: adviseur voor zakelijke dienstverleners

05 september 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Het nieuwe adviesbureau XtraAdvice is deze week zowel in de Verenigde Staten als in Nederland gestart. Het bedrijf richt zich op het ondersteunen van zakelijke dienstverleners bij het definiëren en implementeren van toekomstbestendige strategieën. Daarnaast begeleidt het adviesbureau bedrijven bij het professionaliseren van hun activiteiten en mensen. 

XtraAdvice is opgericht door een team van tien partners, die veel ervaring hebben in de zakelijke dienstverleningssector en in de academische wereld. Zeven van de tien oprichters zullen het bedrijf fulltime gaan runnen vanuit Nederland. Dat zijn Emile Aarts, Luc Swaab, Hans van den Hurk, Stef Oud, Willem Bourgonje en Vera Melis. Fred van Eenennaam runt XtraAdvice parttime vanuit Nederland én parttime vanuit de Verenigde Staten (VS), terwijl Ron Mangun en Tamara Swaab zich allebei fulltime vanuit de VS gaan inzetten voor het adviesbureau.

De tien professionals hebben hun krachten gebundeld als onderdeel van hun ambitie om zakelijke dienstverleners te helpen zich beter te positioneren in deze tijd van disruptie, waarin ze zien dat vrijwel alle facetten van hun bedrijfsmodel aanzienlijke veranderingen ondergaan. Denk aan een veranderende klantenvraag en aan kennisleiderschap dat wordt uitgehold door onder meer het internet (kennis is door deze technologie steeds toegankelijker geworden voor niet-specialisten), maar ook aan druk op vergoedingen, globalisering en digitalisering. 

XtraAdvice opgericht: adviseur voor zakelijke dienstverleners

Tegelijkertijd is talentmanagement urgenter dan ooit voor zakelijke dienstverleners. Millennials leggen een hele nieuwe mix van eisen op tafel. Daarnaast denken deze getalenteerde young professionals eveneens anders over de werkprivébalans en over bedrijfsculturen, wat het managen van dit talent voor partners van professionele dienstlevers nog complexer maakt.

Met uiteenlopende diensten – onder meer op het gebied van bedrijfsontwikkeling, marketing, interne operaties, leiderschap en menselijk kapitaal – helpt XtraAdvice zakelijke dienstverleners “met het bepalen en leveren van winnende strategieën”, legt Stef Oud uit, die momenteel partner is bij XtraAdvice en dat in het verleden was bij A.T. Kearney en Deloitte. “Onze senior experts kunnen op maat gemaakte projecten afleveren en ad-interim ondersteuning bieden.” Het bedrijf biedt ook meer specialistische diensten aan, zoals het coachen van professionals tijdens verschillende momenten in hun loopbaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan partners tijdens hun promotietrajecten. 

Focus op zakelijke dienstverlening

XtraAdvice richt zich in het bijzonder op de zakelijke dienstensector, met een initiële focus op bedrijven in de segmenten accountancy, consulting, belastingen, recht en headhunting. Daarnaast zal het adviesbureau ook bedrijven ondersteunen die als geheel geen dienstverlener zijn maar wel beschikken over afdelingen die zich bezighouden met dergelijke activiteiten. Denk aan in-house praktijken voor strategieconsulting en projectmanagement of aan een juridische adviesafdeling. In veel industrieën neemt het gebruik van dergelijke units toe, zegt Oud, met name omdat organisaties hun afhankelijkheid willen verkleinen, terwijl ze eveneens hun eigen flexibiliteit en capaciteiten willen versterken om op die manier de aandeelhouderswaarde te verbeteren. 

Terwijl XtraAdvice pas begin deze week formeel werd gelanceerd, hebben de oprichtende partners de afgelopen maanden onder de vlag van het bedrijf al samengewerkt aan opdrachten voor verschillende klanten. “We hebben bijvoorbeeld een managementadviesbureau geholpen om nieuwe klanten te werven. Verder hebben we de Chief Operating Officer van een technologieadviesbureau begeleid tijdens haar overgang naar een nieuwe rol”, aldus Oud. 

“We geloven dat we met onze uitgebreide mix van senior experts en gerichte proposities onze klanten kunnen ondersteunen bij het succesvol beantwoorden van hedendaagse, uitdagende vraagstukken. En zoals onze naam benadrukt, zijn doen we altijd een stap extra om doelstellingen te realiseren”, besluit Oud.