Agile werken wordt een strategische transformatieprioriteit

25 november 2019 Consultancy.nl

Agile werken wint wereldwijd in ramp tempo aan populariteit. Een nieuwe studie van KPMG, gehouden onder respondenten uit zeventien landen, toont aan dat meer dan 80% van de organisaties de afgelopen drie jaar een Agile-transformatie heeft ingezet of reeds heeft voltooid.

Agile, dat zijn oorsprong kent in de IT-wereld, ontstond rond de eeuwwisseling als reactie op de langzame, bureaucratische watervalmethode voor softwareontwikkeling. Agile heeft sindsdien de basis gevormd voor een revolutie in de manier waarop software wordt ontwikkeld en IT-programma’s worden uitgevoerd.

Door het succes van Agile binnen het IT-landschap werd de methode al vrij snel ook populair in andere industrieën. Vandaag de dag wordt de methodologie – samen met tal van andere, nauw verwante technieken zoals Scrum, Kanban, SAFe en LeSS – toegepast binnen de grootste organisaties ter wereld.

Working on an Agile transformation

Uit het onderzoek van KPMG, dat professionals uit Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika ondervroeg, blijkt dat 81% van de organisaties de afgelopen drie jaar ten minste één Agile-transformatie heeft uitgevoerd. Bijna de helft (46%) van de organisaties is daarmee betrekkelijk recent begonnen, wat inhoudt dat ze de afgelopen twaalf maanden zijn gestart met hun Agile-reis. Daarnaast verklaarde een meerderheid van de respondenten (63%) dat het worden van een Agile-organisatie momenteel een strategische prioriteit is voor zowel de IT- als businessafdeling van een organisatie.

De populariteit van Agile komt voort uit de groeiende behoefte aan snelheid en flexibiliteit in het competitieve landschap van vandaag, en uit de noodzaak om technologiegedreven innovatie effectief op de markt te brengen. Agile maakt het verder mogelijk om in te spelen op de veranderende behoeftes van klanten en de customer experience naar een hoger niveau te tillen.

Toch is de belangrijkste drijfveer voor Agile werken het realiseren van een snellere levering van producten. Dit sluit aan bij de groeiende behoefte van organisaties om de klanttevredenheid te verbeteren en klantgerichtheid centraal te stellen binnen marketing & sales en operations. Meer flexibiliteit realiseren binnen processen en governance door de Agile-aanpak te gebruiken staat volgens de onderzoekers van KPMG op de tweede plaats, gelijk met het vermogen van Agile om business en IT beter op elkaar af te stemmen.

Current position vs. Expectation in 3 Years

Tim de Koning van KPMG geeft toelichting op de voordelen van Agile: “De grenzen tussen IT, technologie en business vervagen. Er is geen bedrijfsstrategie meer met een daarop gebaseerde IT-strategie. Technologie moet deel uitmaken van de strategie en men moet digitaal om deze reden dus echt omarmen. Dankzij de Agile-manier van werken kunnen de muren tussen business en IT worden afgebroken, wat een nieuwe manier van werken aanmoedigt, die crossfunctioneel, collaboratief, menselijk en technisch is.”

Agile implementeren

Hoewel het omarmen van Agile in een gecontroleerde omgeving relatief hoge succespercentages kent, blijkt het opschalen van Agile een grotere uitdaging te zijn. Organisaties worstelen met het consequent en succesvol inzetten van de aanpak door de hele organisatie heen. Zo noemt 59% van de respondenten cultuur- en prestatiebeheer als belangrijkste uitdaging tijdens hun transformatie naar Agile, terwijl 39% de beschikbaarheid van uitgeruste middelen benoemt als grootste uitdaging.

De Koning legt uit hoe een Agile-transformatie soepeler kan verlopen: “Werknemer en cultuur staan centraal in de Agile-transformatie. Het implementeren van Agile-waarden en -principes vereist binnen een organisatie een culturele verschuiving. Daarnaast moeten de juiste fundamenten ook aanwezig zijn, inclusief operaties en processen, technologische grondslagen en continue verbetering. Het management moet ook Agile-leiderschap tonen en optreden als ambassadeurs van de transformatie.”

Where do you expect your organization to be in three years?

Blik op de toekomst

Agile zal de komende jaren volgens de onderzoekers een sleutelrol blijven spelen binnen strategische agenda’s. Meer dan de helft van de ondervraagden zegt de ambitie te hebben hebben om haar Agile-volwassenheid in de komende drie jaar te verbeteren, hetzij binnen bepaalde afdelingen of binnen de gehele onderneming.

Agile-ambities zijn bijzonder hoog in landen als Nederland, België en Tsjechië, terwijl buiten Europa Brazilië op dit gebied erg hoge doelstellingen nastreeft. Interessant is verder dat uit het onderzoek blijkt dat Agile minder vertrouwen geniet in landen als Duitsland en Denemarken.

Naast een meer volwassen toepassing van Agile in bestaande teams, voorspelt het onderzoek van KPMG eveneens dat een groeiend aantal teams de komende tijd zal overstappen op de methodiek. Momenteel maakt een derde van de organisaties (32%) gebruik van Agile buiten hun IT-afdeling, maar volgens de experts van het Big Four-kantoor zal dit aandeel de komende jaren aanzienlijk groeien.


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group NEWCRAFT Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs RGP Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners Wielinq WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup