De 10 meest inspirerende organisaties van Nederland

02 december 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

De maatschappij is aan het veranderen. Waar vroeger grote winstgedreven corporates de beste reputatie genoten onder Nederlanders, is dat anno 2019 niet langer het geval. Nu worden vooral organisaties die willen bijdragen aan een betere wereld als inspirerend gezien. Zo blijkt uit onderzoek van Synergie.

Het adviesbureau vroeg samen met onderzoeksbureau Dynata meer dan 2.000 Nederlanders om aan te geven welke bedrijven en organisaties zij het meest inspirerend vinden. De onderzoekers concluderen dat de beweging naar ‘business for good’ inmiddels een kantelpunt heeft bereikt en daarmee kan worden gezien als de nieuwe norm.

Deze verandering is niet alleen meetbaar bij de grote corporates die het zich financieel kunnen veroorloven – en logischerwijs bij social enterprises zoals Dopper – maar ook bij startups en instellingen waarvan je het niet op het eerste oog zou verwachten, zoals energiemaatschappijen en andere bedrijven die traditioneel worden gezien als ‘vervuilers’.

Waar vorig jaar IKEA werd gezien als de meest inspirerende organisatie van Nederland, gaat de award in 2019 naar Too Good To Go, een klein bedrijf dat zich inzet tegen voedselverspilling – via een app kunnen consumenten goedkoop eten kopen dat anders zou worden weggegooid. De winst is opvallend, aangezien de internationale organisatie pas sinds anderhalf jaar actief is in ons land. Het bedrijf is dan ook de enige nieuwkomer in de top 10 en grijpt dus meteen de nummer één-positie. “Een kroon op ons werk”, aldus een verheugde Joost Rietveld, Managing Director van Too Good To Go Nederland.

De 10 meest inspirerende organisaties van Nederland

Het onderzoek keek naar vier aspecten die volgens de bedenkers bepalend zijn voor ‘inspiratie’. Dit zijn (1) het (hogere) doel van de organisatie, (2) de mate waarin dit leidt tot innovatie in producten en diensten, (3) de geloofwaardigheid van het product/de dienst en (4) de manier waarop duurzaam wordt omgegaan met de klant.

Op basis van deze criteria gaat de tweede plek naar Lego, dat zich na Too Good To Good de grootste stijger in de 2019-lijst mag noemen (vorig jaar de 17e plek). De top tien bestaat verder uit Bol.com, KWF, IKEA, Fairtrade Original, Tesla, De Efteling, De Vegetarische Slager en Tony Chocolonely.

Bol.com staat op de derde plek omdat het duurzaamheid hoog in het vaandel heeft. Het bedrijf helpt klanten een bewustere keuze te maken bij hun aankopen en streeft ernaar de voetafdruk van pakketbezorging te verminderen. In 2025 wil het bedrijf klimaatneutraal winkelen mogelijk maken, wat betekent dat de directe voetafdruk wordt teruggebracht tot 0 gram CO2-uitstoot per pakket.

Het 70-jarige KWF zet zich in voor een van de grootste maatschappelijke opgaves in het zorglandschap: het bestrijden van kanker en zorgen dat medicijnen betaalbaar blijven. IKEA werkt aan tal van concrete doelstellingen voor verduurzaming, zoals het uitfaseren van plastic producten met een eenmalig gebruik in 2020. Fairtrade Original inspireert volgens de onderzoekers omdat het eten tegen een eerlijke prijs in de markt wil zetten.

Tesla is natuurlijk een voorloper in de transitie naar elektrisch rijden, terwijl De Efteling zich inzet om de CO2-voetafdruk van zijn bedrijfsvoering te verlagen – zo gaat het pretpark met 14.300 zonnepanelen op de parkeerplaats energie voor het park opwekken. Ook sponsort het verschillende goede doelen, zoals Villa Pardoes, Stichting Save the Children, de Paul van Vliet Award (UNICEF), Make a Wish en Stichting Ambulance Wensen.

Bij De Vegetarische slager draait het erom consumenten over te halen om minder vlees te eten, wat zowel het klimaat als dierenwelzijn ten goede komt. Tony Chocolonely, tot slot, zet zich in voor fair trade.

Ten opzichte van vorig jaar levert het Rijksmuseum de meeste plaatsen in (van 7 naar 39). Nieuwkomers in de lijst van de 40 meest inspirerende organisaties van Nederland zijn – naast winnaar Too Good To Go – Ekoplaza, ConsumentenBond, Vivera, Universiteit van Wageningen, Booking.com, Microsoft en BMW.