De 30 beste en meest inspirerende leiders

08 april 2019 Consultancy.nl 7 min. leestijd

Uit nieuw onderzoek is een ranking naar voren gekomen met daarin de beste en meest inspirerende leiders. Nelson Mandela, Barack Obama en Martin Luther King vormen de top drie, terwijl Koningin Maxima, André Kuipers en Floortje Dessing de hoogst gerangschikte Nederlanders zijn in de ranking.

Het onderzoek werd gehouden onder meer dan 1.200 landgenoten, die volgens de onderzoekers van Synergie, Dynata en DataIM nationaal representatief zijn naar regio, leeftijd, geslacht en inkomen. In hun rapport benadrukken de onderzoekers dat inspiratie een belangrijk element vormt in het bedrijfsleven: Zo stellen ze dat geïnspireerde werknemers naar schatting meer dan twee keer zo productief zijn als tevreden medewerkers. Inspiratie maakt werknemers bovendien creatief, veerkrachtig en open – eigenschappen die veel bestuurders zoeken in hun organisatie. 

Om te bepalen welke nationale en internationale leiders het meest inspirerend zijn, werd deelnemers gevraagd om bekende personen te beoordelen op basis van vijf kenmerken: hun persoonlijkheid, visie, vaardigheden, uitstraling en impact. Een overzicht van de top 20 meest inspirerende leiders:

1 Nelson Mandela: was een Zuid-Afrikaans anti-apartheidsstrijder en politicus, die voor zijn strijd in 1963 een levenslange gevangenisstraf kreeg opgelegd. In 1990 kwam hij vrij. Vier jaar later werd hij President van Zuid-Afrika.
2 Barack Obama: voormalig President van de Verenigde Staten, lid van de Democratische partij. Obama was de eerste Amerikaanse president van (deels) Afrikaanse afkomst. 
3 Martin Luther King: was een Amerikaanse baptistendominee, politiek leider en een van de prominentste leden van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging in de 50’ en 60’er jaren.
4 Uw vriend: binnen iemands sociale omgeving kunnen vrienden een belangrijke, leidende en invloedrijke rol spelen.
5 Uw moeder: moeders vormen een van de belangrijkste leidende personen in iemands leven.
6 Uw vader: vaders hebben vaak een evenzo leidende impact op iemands leven.
7 Albert Einstein: was een Duits-Zwitsers-Amerikaanse theoretisch natuurkundige van Joodse afkomst. Einstein is de grondlegger van de algemene en speciale relativiteitstheorieën.
8 Koningin Máxima: Maxima Zorreguieta, Argentijnse van afkomst, is sinds 2002 de echtgenote van Koning Willem Alexander.
9 Michelle Obama: echtgenote van Barack Obama en ex first lady van de Verenigde Staten
10 André Kuipers: Nederlandse astronaut werkzaam voor de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Was na Wubbo Ockels en Lodewijk van den Berg de derde in Nederland geboren ruimtevaarder.

11 Floortje Dessing: is een Nederlandse radio- en televisiepresentatrice, programmamaakster, onderneemster, uitgeefster en schrijfster van reisboeken.
12 John F. Kennedy: voormalig President van de Verenigde Staten. was lid van de Democratische partij. Hij was de jongst gekozen president ooit.
13 Oprah Winfrey: is een onder het publiek mateloos populaire Amerikaanse televisiepresentatrice, actrice, producer en ondernemer. Ze werd bekend om haar eigen talkshow The Oprah Winfrey Show.
14 Stephen Hawking: was een beroemde Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige. Leidde jarenlang aan spierziekte ALS en overleed in 2018.
15 Moeder Teresa: was een wereldberoemde en controversiële katholieke zuster, won ooit de Nobelprijs voor de vrede. In 2003 werd ze zalig verklaard en op 4 september 2016 heilig.
16 Bill Gates: is een Amerikaans ondernemer, vooral bekend als boegbeeld en medeoprichter van Microsoft.
17 Koning Willem-Alexander: Willem-Alexander is sinds 30 april 2013 Koning der Nederlanden. Hij is het oudste kind van prinses Beatrix der Nederlanden en prins Claus, Prins der Nederlanden, Jonkheer van Amsberg.
18 Johan Cruijff: was een Nederlands profvoetballer en voetbalcoach. Cruijff wordt wereldwijd erkend als een van de beste voetballers aller tijden. Won als trainer de Europacup II met Ajax en de Europacup I (1992) met Barcelona.
19 Dalai Lama: De Dalai Lama is de belangrijkste tulku, gereïncarneerde lama, van de gelug, een van de tradities binnen het Tibetaans boeddhisme.
20 Steve Jobs: was de medeoprichter en topman van Apple, hij wordt beschouwd als een pionier van de computerindustrie. Overleed in 2011 aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

21 Sven Kramer: een van de meest succesvolle Nederlandse (langebaan)schaatsers ooit. Hij is onder meer drievoudig Olympisch kampioen op de 5000 meter, negenvoudig wereldkampioen allround en tienvoudig Europees kampioen.
22 Chantal Janzen: is een Nederlandse actrice, musicalster, presentatrice en zangeres. Sinds 2005 presenteert Janzen diverse Tv-programma’s.
23 Eva Jinek: is een Amerikaans-Nederlands journaliste en presentatrice. Ze presenteert het gelijknamige praatprogramma Jinek op NPO1
24 Joop van den Ende: is een Nederlands mediamagnaat op het gebied van televisie en musical. In de afgelopen dertig jaar heeft hij talloze televisieprogramma’s, toneelstukken, musicals en theaterrevues geproduceerd.
25 Johnny de Mol: is een Nederlands acteur, zanger, diskjockey, programmamaker, ondernemer en presentator. hij is de zoon van John de Mol en Willeke Alberti
26 Max Verstappen: is een Formule 1-coureur, actief voor het team van Red Bull Racing. Zijn vader is voormalig Formule 1-coureur Jos Verstappen. Max Verstappen was met een leeftijd van 17 jaar en 166 dagen de jongste debutant aller tijden binnen de Formule 1.
27 Linda de Mol: is een Nederlands televisiepresentatrice en actrice. De Mol is vooral bekend geworden door programma's als Love Letters, Homerun en Miljoenenjacht, die zij presenteerde. Onlangs verruilde De Mol haar contract bij RTL voor een nieuwe uitdaging Talpa, dat eigendom is van haar broer John de Mol.
28 John de Mol: is een Nederlands mediamagnaat, de broer van Linda de Mol en vader van Johnny de Mol. De Mol is eigenaar van Talpa Media, waaronder ook SBS valt.
29 Uw collega: Collega’s op de werkvloer kunnen gedurende iemands loopbaan een sterke, leidende invloed hebben.
30 Arjen Robben: is een Nederlands profvoetballer, die in zijn vroege jaren speelde voor FC Groningen, en later via achtereenvolgens PSV, Chelsea en Real Madrid terechtkwam bij Bayern München, waar hij vanaf 2009 heeft gespeeld en vele prijzen pakte. Robben was van 2003 tot en met 2017 international van het Nederlands elftal.

Vijf leiderschapskenmerken

De leiders scoren volgens de onderzoekers goed op de vijf hiervoor genoemde elementen. Onder persoonlijkheid vallen kenmerken die tot de intrinsieke persoonlijkheid worden gerekend. Deze kenmerken zijn relatief stabiel, hoewel ook deze ontwikkelbaar zijn. Hieronder vallen authenticiteit, passie, betrouwbaarheid, evenwichtigheid en doorzetten. Visie gaat over zien wat zou kunnen zijn en nog niet is. Betrokkenheid is hiervan een belangrijk kenmerk, met de wens tot vooruitgang. 

Met het oog op vaardigheden, worden in het bijzonder drie vaardigheden vaak genoemd: intelligentie, creativiteit en communicatieve vaardigheden. Intelligentie wordt hierbij vaak gelinkt aan wijsheid en het vermogen tot het ontwikkelen van nieuwe inzichten. Dit vloeit over in creativiteit, waarbij het vermogen tot het ontwikkelen van nieuwe zienswijzen centraal staat. Communicatieve vaardigheden gaan over het uiten hiervan. ‘Welbespraakt’ zoals iemand het verwoordde, waarbij ook vaak ‘duidelijk’ en ‘open’ naar voren komen. 

Uitstraling en impact hebben ten slotte betrekking op kenmerken waarvan het effect op de ontvangers bepalend is. Uitstraling gaat over charisma, maar ook te ontwikkelen kenmerken zoals de mate waarin iemand optimistisch is en energie geeft. Impact gaat daarbij vooral over het directe effect van gedrag (de goede dingen doen) of het historische effect (een voorbeeld zijn).