‘Bij Zanders doe je vanaf het begin helemaal mee’
Hoe is het om als jong talent bij Zanders aan de slag te gaan? Lotte Coppelmans en Martijn Groenbroek doorliepen het Zanders Talent Program en zijn inmiddels uitgegroeid tot Senior Consultant. Consultancy.nl sprak met ze over hun eerste drie jaar bij het adviesbureau voor treasury, risk en finance. “Bij Zanders doe je vanaf het begin helemaal mee”, aldus Groenbroek. “Daardoor leer je heel snel en kun je al gauw veel verantwoordelijkheid nemen.”
Dit jaar viert Zanders zijn 25e verjaardag. Met zo’n 175 consultants – actief vanuit zes kantoren in Europa en de VS – is het bureau sinds de oprichting flink gegroeid. Het team van consultants bedient klanten binnen drie sectoren: corporate, financiële instellingen en de publieke en non-profitsector.
Sinds een kleine drie jaar maakt Lotte Coppelmans deel uit van dit team: “Toen ik in januari 2017 begon als analist was ik nog bezig met mijn master Corporate Finance. Het leek me een mooie kans om naast mijn studie twee dagen per week praktische kennis op te doen. De kennismaking was zo positief dat ik al snel besloot na mijn afstuderen bij Zanders te blijven. Wat me aanspreekt aan treasury en finance is dat je met alle aspecten van de organisatie te maken krijgt – het vormt het fundament van een bedrijf. Je kunt een mooi product hebben, maar als de financiële structuur niet goed staat overleef je niet.”
Toen Coppelmans druk was met de laatste loodjes van haar master, werkte Martijn Groenbroek al zo’n jaar voor Zanders. “Ik leerde het bureau kennen op een inhouse-dag in april 2016. Een van de partners hield een mooi verhaal en we werkten aan een case. Niet zo’n standaardcase, maar eentje waar echt over was nagedacht: ‘Wat is leuk en hebben de studenten nog niet eerder gezien?’ Daarna kreeg ik bij de barbecue de kans met bijna alle aanwezige consultants te spreken. Ik hield een heel goed gevoel over aan de dag. Na enkele vervolggesprekken wist ik zeker dat ik hier wilde werken en ben ik in september gestart.”
Eerste lichting
Doordat Groenbroek in 2016 begon, behoorde hij tot de eerste lichting die het Zanders Talent Program doorliep. “Het programma is specifiek gericht op starters”, legt hij uit. “Mijn jaargroep – ik geloof 22 man – begon in januari 2017 aan het programma, dat onder meer bestaat uit drie intensieve trainingsweken, verspreid over een jaar. Ten eerste leer je uiteraard consultancy-skills: Hoe zorg je nou dat je een goede consultant bent? Hoe kom je bij de vraag achter de vraag? Hoe geef je een professionele presentatie?”
“Sommige trainingen zijn gericht op inhoudelijke kennis, andere vooral op competenties”, vult Coppelmans aan. “Tussendoor train je ook voor het CFA-examen [Chartered Financial Analyst, red.]. De trainingen worden verzorgd door een mix van externe specialisten, senior collega’s en partners van Zanders. Die collega’s zijn nauw betrokken, waardoor je al snel goed je weg weet te vinden in het bedrijf. Dat is belangrijk voor je eigen ontwikkeling; je hoeft niet meteen alles zelf te weten, als je weet waar je met een vraag terecht kunt kom je al een heel eind.”
“In het Zanders Talent Program leer je natuurlijk je medestarters goed kennen”, vervolgt ze. “Die groep blijft in de jaren daarna ook belangrijk. Behalve dat je kennis met elkaar uitwisselt, kun je ook met elkaar sparren: waar loop jij tegenaan? In de eerste jaren zit je allemaal redelijk in dezelfde fase. Je krijgt te maken met soortgelijke keuzes en dan is het fijn om een klankbord te hebben en met elkaar mee te denken. Daarbij helpt de band die je in dat eerste jaar opbouwt enorm.”
Van huizen tot ziekenhuizen
Naast het Zanders Talent Program zijn de starters direct betrokken bij klantopdrachten. “Ik richt me hoofdzakelijk op de publieke sector”, vertelt Groenbroek. “De opdrachten die ik doe kun je grofweg in drie categorieën indelen. Ten eerste geef ik doorlopend en strategisch advies aan woningbouwcorporaties – van het opstellen van businesscases en het aantrekken van financiering tot het schrijven van financieel beleid. Huizen bouwen vereist veel debt financing. Dit moet je langjarig inrichten – niet willekeurig maar wat leningen arrangeren maar een goed plan hebben: waar gaat ons vastgoed de komende jaren heen en hoe ontwikkelen we de financiële positie die daarbij past?”
“Binnen onder meer de zorg en het onderwijs adviseer ik veel over financieringstrajecten. Waar het advies bij de woningbouw doorlopend is, gaat het hier vaak om één grote cash-out. Er ligt bijvoorbeeld een investeringsplan voor een nieuw ziekenhuis en dat moet worden omgezet in een financiële businesscase: hoe gaan we zorgen dat een ziekenhuis van €300 miljoen op een goede manier wordt gefinancierd?”
“Ik ga naar Antwerpen omdat ik daar een collega wil spreken, of naar Zürich omdat we daar een pitch hebben.”
“Tot slot richt ik me op het bouwen van financiële modellen – tools om de besluitvorming op al die trajecten te ondersteunen. Het kan gaan om een module om een businesscase goed in te rekenen, eentje om al die financiering die je aantrekt op de juiste manier te administreren en de risico’s inzichtelijk te maken, of om een liquiditeitenplanning goed in te richten zodat je weet op welk moment je daadwerkelijk de financiering nodig hebt.”
Breed scala aan projecten
Ondertussen richt Coppelmans zich op de corporate-klanten. “Sinds het begin maak ik deel uit van het debt advisory-team. We focussen ons daarbij op advisering omtrent de optimale kapitaalstructuur van een onderneming en de uitvoering daarvan. Het debt advisory-team werkt aan financieringstrajecten, van herfinancieringen tot overnamefinanciering en reverse factoring – maar ook juist de trajecten die daaraan voorafgaan en de nazorg, met onder meer financieringsstudies, governance, compliance en monitoringmodellen.”
“Naast het begeleiden van financieringstrajecten, zijn we binnen debt advisory veel bezig met product development. Het andere deel van mijn tijd besteed ik aan core treasury-gerelateerde opdrachten, die variëren behoorlijk. Van een interim cash management-positie tot de selectie van een cash management-bank of een een payments provider, en van cashflow forecasting-projecten tot het uitvoeren van marktstudies. Als startend consultant bij Zanders kom je in aanraking met alle aspecten van treasury.”
“Ter afwisseling van de strategische opdrachten is het heel nuttig in de operatie aan de slag te gaan als interim cash manager. Omdat je iemand voor langere tijd vervangt zit je vijf dagen per week bij de klant, waar je als onderdeel van het team meewerkt aan de dagelijkse werkzaamheden – reconciliatie, betalingen uitvoeren, communicatie met banken en klanten, et cetera. Zo zie je hoe het er op de vloer aan toegaat. Dat is enorm leerzaam voor toekomstige projecten, omdat je daadwerkelijk ervaart wat de impact is van een bepaald advies dat je uitbrengt in je rol als consultant.”
Over de grens
Omdat Zanders verschillende internationale kantoren en klanten heeft, krijgen consultants ook de kans om ervaring op te doen in het buitenland. “Zeker binnen de corporates-tak zijn hier veel mogelijkheden voor”, geeft Coppelmans aan, “daar werken we tenslotte voor multinationals. Ik ga naar Antwerpen omdat ik daar een collega wil spreken, of naar Zürich omdat we daar een pitch hebben. Ook heb ik gewerkt voor een klant in IJsland en momenteel werk ik voor een klant in Zweden. Als startende consultant heb je tevens de mogelijkheid Zanders te vertegenwoordigen op binnen- en buitenlandse conferenties. Zo ben ik naar de conferenties in Stockholm en Kopenhagen geweest.”
“Bij het publieke sector-team zijn er logischerwijs wat minder klussen in het buitenland”, geeft Groenbroek aan. “Soms werken we echter wel voor buitenlandse klanten. En als je graag meer in het buitenland doet is er altijd ruimte om opdrachten te doen die niet binnen je afdeling passen.”
“Doordat je niet eerst maanden achter een bureau zit maar meteen meegaat naar klanten kom je ook veel sneller in de positie dat je het voortouw kunt nemen met accounts.”
“Met het Talent Program ontmoet je ook je collega’s van buitenlandse kantoren”, vult Coppelmans aan. “Bij Zanders zijn collega’s met meer dan 35 nationaliteiten werkzaam. Al met al zijn we behoorlijk internationaal. Dat trekt me ook aan in het werk. Het is heel interessant om met verschillende culturen te werken. Je leert veel van de andere visies en achtergronden die je tegenkomt. En door op reis te zijn en zoveel verschillende mensen te ontmoeten ontwikkel je jezelf. Het geeft mij altijd energie om op een nieuwe plek te zijn.”
Voortouw nemen
Inmiddels zijn Groenbroek en Coppelmans doorgegroeid naar de rol van senior consultant. “Als je twee à drie jaar binnen bent krijg je wat meer verantwoordelijkheden voor interne taken”, vertelt Groenbroek. “Daarnaast ben ik inmiddels account lead voor een aantal klanten. Dat kan best snel gaan bij Zanders. Je wordt vanaf het begin aangemoedigd mee te ondernemen en eigen initiatieven te ontplooien, dat is heel bevrijdend. Doordat je niet eerst maanden achter een bureau zit maar meteen meegaat naar klanten kom je ook veel sneller in de positie dat je het voortouw kunt nemen met accounts.”
“Je krijgt deze verantwoordelijkheid overigens al voordat je promoveert tot senior consultant”, vult Coppelmans aan. “Je hoeft niet te wachten op een promotie om je door te ontwikkelen. De organisatie is erg horizontaal. Veel van de projecten doe je samen met een senior collega en zo leer je voortdurend. Als je snel ontwikkelt heb je daar direct profijt van en krijg je nieuwe uitdagingen, wat weer een mooie motivatie is om door te gaan.”
Werken en ontspannen
Deze vrijheid en steile leercurve zijn volgens Coppelmans en Groenbroek kenmerkend voor Zanders. “Het is een bedrijf waar veel aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling”, aldus Coppelmans. “Het is een jong team. Iedereen heeft veel ambitie, wat ook zorgt dat je zelf ambitieus en gedreven blijft. Daarnaast is iedereen altijd bereid elkaar te helpen.”
In het bouwen aan een hecht team is het ook belangrijk om samen plezier te hebben en te ontspannen. “We organiseren allerlei activiteiten met elkaar”, geeft Groenbroek aan. “Zoals veel bedrijven hebben we elk jaar een heel gezellige ski-reis, maar de medewerkers zelf komen ook met initiatieven. Zo bedacht iemand dat het leuk zou zijn mee te doen aan de Roparun – een estafetteloopevenement van Parijs naar Rotterdam, 520 km voor het goede doel. Daar hebben we met 25 man aan meegedaan en dat creëert zo’n goede band.”
“Dat is tijdens het werk ook zeer waardevol”, gaat hij verder. “Natuurlijk moet je weleens samen knallen om een opdracht af te krijgen. Dan maakt het zo’n verschil of je elkaar goed kent. Dan kun je iedereen op waarde schatten en ook eens een grapje maken, of zeggen: we gaan nu even met z’n allen twee uur langer door want dan hebben we het echt af.”
“Die combinatie van werken en plezier maken is echt deel van het Zanders-DNA”, voegt Coppelmans toe. “Dit jaar hadden we het ontzettend leuk op het gala ter ere van ons 25-jarig bestaan. Maar dat hoeft echt niet altijd met een georganiseerd bedrijfsevenement. Het gaat ook gewoon om de vrijdagmiddagborrel, of buiten werk met elkaar sporten. We hebben gewoon een heel gezellig team.”