Financieel bureau Zanders breidt uit naar Scandinavië

07 mei 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Zanders, een adviesbureau dat zich focust op financiële dienstverlening en treasury services, heeft twee nieuwe kantoren geopend, een in Denemarken en een in Zweden. 

“We zijn continu op zoek naar mogelijkheden om internationaal uit te breiden”, zegt Sander van Tol, partner van Zanders. Van Tol is actief vanuit het hoofdkantoor van het bedrijf in Nederland. De nieuwste kantoren van Zanders – de zesde en zevende in Europa en de achtste en negende wereldwijd – zijn geopend om bedrijven en financiële instellingen in Scandinavië te ondersteunen op het gebied van treasurydiensten, corporate finance en risk management services. 

“We werken al meerdere jaren in Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden en IJsland”, legt Van Tol uit. Hij voegt toe dat het bedrijf dus veel ervaring heeft met de Scandinavische bedrijfscultuur, die bovendien “naadloos matcht met de onze, wat de Scandinavische markt zeer interessant maakt voor ons”. Naast dat ze bestaande Scandinavische klanten bedienden, hebben de consultants van Zanders de afgelopen jaren regelmatig trainingssessies en presentaties gegeven tijdens toonaangevende conferenties en congressen in de regio.

Van Tol geeft aan dat het adviesbureau een kans ziet om waarde toe te voegen aan de financiële activiteiten van Scandinavische opdrachtgevers. Hij vertelt dat deze overtuiging een cruciale rol heeft gespeeld bij het geven van groen licht aan de uitbreidingsplannen: “We willen aanwezig zijn in landen waar treasury op hoog niveau wordt beoefend en sterk is geïntegreerd. Dit is het geval in Scandinavië.”

Financieel bureau Zanders breidt uit naar Scandinavië

Zanders werkt met zeer veel verschillende bedrijven samen, zoals sigarettengigant British American Tobacco, Nederlandse maritieme multinational Boskalis, chemiebedrijf AkzoNobel, telecomorganisatie Türk Telekom, onderdelenfabrikant Johnson Controls International en farmaceut Sanofi.

De uitbreiding vindt plaats op een moment dat de Scandinavische adviesindustrie een periode van sterke groei kent. De uitgaven aan consultants groeiden in 2017 met 6%, terwijl de groei afgelopen jaar zelfs boven de 7% uitsteeg. De Zweedse adviesmarkt kent een omvang van circa €1 miljard en is daarmee de grootste van heel Scandinavië, gevolgd door de Deense consultancymarkt, die afgelopen jaar een omzet bereikte van een slordige €800 miljoen. 

Geconfronteerd met disruptieve technologieën, toenemende complexiteit van wet- en regelgeving en een grote, publieke vraag naar meer transparantie, zoeken bedrijven van elke omvang naar manieren om hun financiële activiteiten te herzien en te optimaliseren. Hierdoor neemt onder bedrijven de vraag naar externe ondersteuning toe. Niet voor niets groeien de servicelijnen finance en riskconsulting in de Scandinavische landen het sterkst, wat overigens ook geldt voor de rest van Europa (waar vergelijkbare ontwikkelingen worden waargenomen). 

Deen aan het roer

René Andersen is vanuit Zanders aangesteld als leider van de praktijken van het bedrijf in Scandinavië. Andersen, van oorsprong Deens, maakte onlangs de overstap vanuit Big Four-kantoor Deloitte, waar hij directeur was van de Treasury & Risk Advisory-praktijk. Eerder werkte hij meer dan twee decennia in de managementadvieswereld en in het bankwezen. In die periode was hij actief vanuit zes verschillende landen: Denemarken, Luxemburg, Duitsland, Hongkong, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. Andersen is specialist op het gebied van treasury en risk management transitions. 

De Deen wordt bij zijn werkzaamheden ondersteund door de Nederlander Job Wolters, die al meer dan tien jaar actief is voor Zanders en momenteel de rol van directeur zakelijke klanten vervuld. Wolters is naar voren geschoven om zijn ervaring in te zetten bij het opzetten en uitbreiden van een nieuw kantoor. Hij is in het verleden betrokken geweest bij de ontwikkeling van het Zwitsers kantoor van Zanders in Zürich, dat in 2010 zijn deuren opende.

Toen Zanders destijds zijn vestiging in Zwitserland opzette, toonde Van Tol zijn ambities: “We willen geen Nederlands bedrijf zijn met een paar internationale klanten, maar een internationaal bedrijf met een wereldwijde klantenkring.” De nieuwe kantoren in Denenmarken en Zweden dragen bij aan deze doelstelling, zegt Van Tol, die veel vertrouwen heeft in de toekomst: “Door onze diepgaande expertise en kennis, onze praktische aanpak en door onze uitstekende prijs-kwaliteitverhouding zal Zanders zich onderscheiden van zijn concurrenten. We kijken er daarom erg naar uit om onze aanwezigheid in Scandinavië op te bouwen en om financiële professionals in de regio te ontmoeten.”