Boete voor appen op de fiets heeft impact

22 november 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Een bekeuring voor het gebruik van een mobiele telefoon op de fiets is effectief. Dat blijkt uit recent onderzoek van Deloitte. Momenteel gebruikt 36% van de Nederlanders zijn of haar mobiele telefoon tijdens het fietsen, terwijl het vorig jaar nog ging om 49%.

Vanaf 1 juli 2019 is het illegaal om fietsend gebruik te maken van een mobiele telefoon. Ongehoorzamen riskeren sindsdien een boete van €95,-. Iets meer dan twee maanden na de invoering van deze maatregel zijn er ruim 9.200 boetes uitgedeeld voor personen die bellend of append aan het fietsen waren, wat de Nederlandse Staat in totaal bijna €900.000 opleverde, aldus het ministerie van Justitie en Veiligheid in een persbericht.

Boete voor appen op de fiets heeft impact

Uit de Global Mobile Consumer Survey – een jaarlijks onderzoek van Deloitte naar de wereldwijde mobiele consumententrends – blijkt dat het bekeuren van personen die al fietsend hun mobiel gebruiken impact heeft. “Het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets is een typisch Nederlands probleem. Al drie maanden geldt er een verbod op het vasthouden van de mobiele telefoon tijdens het fietsen. Het is vrij aannemelijk dat dit verbod de verklaring is voor de daling van 49% naar 36%”, zegt Marc Beijn, Director en telecomexpert bij Deloitte.

Het mobiele telefoongebruik tijdens de fietsrit is onder jongeren het hoogst: maar liefst 66% van de jongeren tussen de 18 en de 24 jaar oud raadpleegt zijn of haar mobiele telefoon tijdens het fietsen. Nederlanders tussen 25 en 34 jaar oud gebruiken hun telefoon al fietsend ook nog betrekkelijk veel (55%), terwijl minder dan de helft van de 35 tot 44 jarigen (40%), van de 45 tot 55 jarigen (27%) en van de 55-plussers (17%) gebruikmaakt van zijn of haar mobiele telefoon tijdens het fietsen.

Verder blijkt uit het onderzoek van Deloitte dat consumenten hun mobiele telefoon gedurende een fietsrit het meest gebruiken voor het lezen en versturen van sms- en WhatsApp-berichten en voor het luisteren naar muziek, podcasts of internetradio. Daarnaast, zo stellen de onderzoekers van Deloitte, pakken fietsende vrouwen vaker dan mannen hun telefoon omdat ze het gevoel dat ze anders dingen missen.