Bisnez directeur verzorgt keynote tijdens Projectcontroldag

05 november 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Donderdag vindt de tweede editie van de Landelijke Projectcontroldag plaats, een dag voor en door projectcontrollers die werkzaam zijn bij de (semi-)overheid. 

Na het evenement vorig jaar voor het eerst te hebben georganiseerd, hebben initiatiefnemers Gemeente Rotterdam, Rijkswaterstaat en het Rijkvastgoedbedrijf (de vastgoedorganisatie van de Rijksoverheid) hun krachten opnieuw gebundeld om een tweede editie te organiseren. Het kernteam verantwoordelijk voor de organisatie bestaat uit: Karin Meijer, Arnold Timmer, Anouk Bosgoed, Inger Döll en Ronald Giezen. 

De Landelijke Projectcontroldag 2019 vindt plaats in het LEF Future Center in Utrecht, en biedt deelnemers een gevarieerd aanbod van sprekers, workshops en mogelijkheden om te sparren en te netwerken. Hoofdspreker dit jaar is Peter-Willem van Lindenberg, algemeen directeur van advies- en projectmanagementbureau Bisnez. Van Lindenberg is al ruim negen jaar werkzaam bij Bisnez en sinds 2016 leidt hij het adviesbureau uit Bergambacht. Over de jaren heen heeft hij uitgebreide ervaring opgedaan in de ‘projectenwereld’, met een focus op de (semi)publieke sector. Als projectdirecteur, concerncontroller of adviseur ondersteunt hij beslissers bij het realiseren van veranderdoelen. Projectcontroldag 2019Tijdens zijn keynote presentatie zal Van Lindenberg zijn visie op projectcontrol delen en de aanwezigen inspireren hoe ze de rol van verbindende navigator op zich kunnen nemen.

Workshops

Een overzicht van de workshops die tijdens de Landelijke Projectcontroldag 2019 zullen worden verzorgd:

Nieuwe Omgevingswet

In de geest van de nieuwe omgevingswet gaan deelnemers aan de slag met wat aspecten als participatie, integraal werken en extern initiatief betekenen voor de wijze waarop programma-, project-, en procesmanagement wordt uitgevoerd.

Visueel denken

“It is easier to Act yourself in new ways of thinking than to think yourself in new ways of action.” In plaats van inhoud, creatief, en ‘out of the box’ leren toepassen in de werkzaamheden als projectcontroller. 

Governance bij grote projecten

Bij grote projecten komt er veel kijken bij de governance. Tegen welke problemen kan er dan aangelopen worden? Projectleiders en/of projectcontrollers nemen de deelnemers mee aan de hand van de casuïstiek van drie verschillende projecten: Zuidasdok, Rijnlandroute en Binnenhof.

Hernieuwbare energie

De controller van de toekomst is groen – hoe scoren projecten op duurzaamheidsdoelstellingen? Om de transitie mogelijk te maken wordt van de overheid een andere rol gevraagd. Tijdens deze sessie worden voorbeelden uit het pilotprogramma gedeeld.

Business Unit Natuurlijk Kapitaal

BUN-K kijkt met andere ogen naar het areaal van Rijkswaterstaat. Samen met (markt) partijen maakt ze de transitie mogelijk naar een circulaire economie. “Als je doet wat je altijd deed krijg je wat je had. Een andere aanpak, hoe dan?” 

Paradoxaal leiderschap

Ieder mens is als een vat vol tegenstellingen. Met een beetje geluk zijn we ons hiervan bewust, maar vaak is dit niet het geval. “Door je bewust te zijn van je eigen spanningsvelden, kun je hier op een effectieve manier mee om leren gaan.”

Projectbeheersing

Vanuit het theoretische model over de inrichting van beheersing (3 Lines of Defence) wordt in gesprek gegaan over de vraag hoe dit past binnen/bij het IPM model en projecten. En waarom het een soms beter past dan het ander. 

Duurzaamheid & Routekaarten

In het regeerakkoord en de Klimaatwet staan grote opgaven waarbij uitvoerbaarheid en betaalbaarheid erg belangrijk zijn. Deelnemers leren en denken mee over hoe routekaarten als ‘vehicle’ kunnen worden gebruikt. 

Informatievoorziening & Industriële Automatisering

IV/IA ontwikkelingen leiden tot nieuwe behoeften in de samenleving, nieuwe samenwerkingsverbanden en toenemende complexiteit. Tijdens deze sessie praten deelnemers mee over het belang van IV/IA voor de complexiteit/ontwikkelingen binnen projecten op dit vlak. 

Vertrouwen(s)scan)

Wat is vertrouwen? Hoe wordt vertrouwen opgebouwd, onderhouden, maar ook afgebroken? “Het in kaart brengen van het niveau van vertrouwen: de vertrouwenscan als instrument. Leer meer over dit instrument.”

Systeemdenken

Een patroon is als een escaperoom. Men komt er eenvoudig in, maar hoe er weer uit te komen? “We gaan op zoek naar belemmerende patronen, om samen te ontrafelen en misschien wel te doorbreken.”

Managen door rapporteren

Complexe projecten managet men niet door beter te rapporteren. Wanneer een complex project met Prince2, Projectmatig werken of PMBok wordt aangepakt, kan de chaos alleen maar groter worden. Hoe dient men daar mee om te gaan?