Consultancyuitgaven aan Autobahn-project lopen de klauwen uit

07 november 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Binnen een groot infrastructuurproject in Duitsland om de federale snelwegen te verbeteren, zijn de consultancykosten enorm uit de hand gelopen. Andreas Scheuer, minister van Transport, heeft inmiddels toegegeven dat de omvang van het project “enorm is onderschat” toen het twee jaar geleden werd begroot.

Met een totale lengte van ruim 13.000 kilometer is het federale snelwegsysteem van Duitsland (in het Duits bekend als ‘Autobahn’ of ‘Bundesautobahn’) een van de meest omvangrijke ter wereld. Door de introductie van nieuwe wetgeving zal de federale overheid in 2021 de verantwoordelijkheid voor snelwegen van regio’s en gemeenten overnemen. Vanaf dat jaar zullen eveneens honderden nieuwe kilometers snelweg worden toegevoegd aan het netwerk.

Met de overdracht van verantwoordelijkheden wil de Duitse overheid investeringen in de Autobahn versnellen. Tot op heden hebben lokale bureaucratie en regionale ruzies over ontwerp, planning en financiering een rem gezet op enkele belangrijke investeringen in wegeninfrastructuur. Om deze vertraging te verhelpen, stemden politici enige tijd geleden voor de nieuwe wetgeving die de verantwoordelijkheden overdraagt naar de federale overheid. 

Toen het programma van start ging, werd in officiële documenten gezegd dat de uitgaven voor de aanleg van nieuwe snelwegen tot en met 2021 circa €24 miljoen zouden bedragen. Uit onderzoek van de Duitse krant Spiegel blijkt echter dat het ministerie van Transport dat bedrag behoorlijk naar boven heeft afgerond: inmiddels gaat het om maar liefst €86 miljoen – ruim drie keer zoveel.

Consultancyuitgaven aan Autobahn-project lopen de klauwen uit

“In 2017 werden de omvang en het belang van deze hervorming enorm onderschat”, zei minister van Transport Scheuer, een CSU-politicus die in functie trad nadat het project was gelanceerd. “Er is meer geld en meer inspanning nodig om de hervorming door te voeren.”

Voor het uitvoeren van het programma zijn vier raamcontracten met externe adviesbureaus gesloten. Het managementadviesbureau Roland Berger is van Duitse origine en is de hoofdaannemer van het project. Het bedrijf is daarmee de belangrijkste begunstigde van de vele hogere consultancyuitgaven. 

Een politiek debat

Het is niet verwonderlijk dat rivaliserende politieke partijen de gelegenheid hebben aangegrepen om de machtige Duitse regering te bekritiseren. Zo wees Sven-Christian Kindler, politicus van de Groene Partij, op een slechte budgetcontrole binnen het ministerie van Transport. “Dit laat zien dat Andreas Scheuer hopeloos overweldigd is door het project. Hij moet meer vertrouwen op interne expertise van de overheid en minder op dure externe consultants.” 

Het nieuws volgt kort nadat Ursula von der Leyen, die vanaf november dit jaar aan het hoofd van de Europese Commissie staat, in Duitsland werd bekritiseerd om haar betrokkenheid bij de zeer hoge adviesuitgaven binnen Duitse defensieprojecten. Daarnaast wordt het ministerie waar Von der Leyen vijf jaar aan het hoofd stond momenteel onderzocht wegens het oneigenlijk inhuren van externe consultants van partijen zoals Accenture en McKinsey & Company.