Paspoortvrij van Amsterdam naar Canada? Accenture werkt mee

15 november 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Experts van Accenture werken mee aan een pilotproject van het World Economic Forum om paspoortvrij reizen mogelijk te maken. Door gebruik te maken van biometrische technologie – waarbij fysieke kenmerken van personen worden ingezet als identificatiemiddel – kunnen passagiers naar verwachting in 2020 zonder paspoort van Amsterdam naar Canada vliegen.

Volgens Accenture zal het aantal mensen dat vliegt tegen 2030 oplopen naar maar liefst 1,8 miljard per jaar, wat neerkomt op een stijging van 50% in minder dan vijftien jaar tijd. Om deze snelgroeiende passagiersstroom aan te kunnen zal de luchtvaartindustrie nog wel een aantal stappen moeten zetten. Een belangrijke bottleneck zijn de douanechecks. Momenteel zorgen deze dat het verwerken van 1,8 miljard passagiers een onmogelijke opgave vormt.

“Als de huidige douanebeveiligingssystemen kunnen worden gemoderniseerd en geoptimaliseerd is het waarschijnlijk wél mogelijk om miljoenen extra reizigers te laten vliegen”, stellen experts van Accenture. “Het ontwerpen van een nieuwe oplossing voor grensoverschrijdende beveiliging is echter een enorme uitdaging. Een nieuw systeem is alleen effectief als het op internationale schaal wordt geaccepteerd en geïmplementeerd. Dit komt doordat verschillende landen hun eigen beveiligingseisen stellen en werken met verschillende systemen.” 

Paspoortvrij van Amsterdam naar Canada? Accenture werkt mee

Door de opkomst van nieuwe technologieën ontstaan kansen om paspoortvrij reizen daadwerkelijk mogelijk te maken. Dit soort oplossingen maakt het mogelijk de toenemende vraag naar vliegreizen te beantwoorden zonder vliegvelden gigantische uit te breiden en extra beveiligingspersoneel in te huren. Maar is zo’n papierloos douanebeveiligingssysteem wel echt veilig en betrouwbaar? Met die vraag in het achterhoofd lanceerde het World Economic Forum (WEF) in juni 2019 een pilotproject om de haalbaarheid van dit baanbrekende idee te onderzoeken.

Know Traveller Digital Identity

Om de uitdagingen van paspoortvrij reizen te verkennen en mogelijke oplossingen te identificeren, werkte een groep van onderzoekers – in opdracht van het WEF – de afgelopen maanden aan het zogenaamde ‘Known Traveller Digital Identity’ (KTDI)-rapport. Experts van Accenture droegen hieraan ook hun steentje bij. In het rapport is te lezen dat opkomende technologieën zoals biometrie, cryptografie en blockchain de toenemende vraag naar vliegreizen kunnen beantwoorden, terwijl de technologieën bovendien de risico’s op grensoverschrijdende identiteitsfraude verminderen. 

Met het ontwikkelde KTDI-concept hebben reizigers meer controle over hun persoonlijke informatie. Zo kunnen ze bijvoorbeeld beslissen wanneer en hoe gegevens worden gedeeld met luchthavens en autoriteiten. Daarnaast komt de KTDI-oplossing ook de reisindustrie ten goede. Zo hebben luchtvaartmaatschappijen beter zicht op wie er precies meevliegt. Verder levert de nieuwe technologie vliegtuigmaatschappijen nog een ander voordeel op: als gebruik wordt gemaakt van het KTDI-concept, verloopt het beveiligingsproces sneller, waardoor de kans dat passagiers hun vlucht missen door ellenlange rijen bij de douane wordt verkleind. 

Blik op de toekomst

Momenteel bevindt paspoortvrij reizen zich nog in een pilotfase. Toch zijn de resultaten al wel veelbelovend. De eerste volledig papierloze reis zal naar verwachting begin 2020 plaatsvinden, nadat dit jaar meerdere strenge tests succesvol zijn afgerond. Schiphol en twee Canadese luchthavens (respectievelijk in Montreal en Toronto) zullen de eerste zijn die KTDI gaan uitproberen. Ook Air Canada, KLM, de Nederlandse en de Canadese regering ondersteunen het project. Verder blijft Accenture eveneens betrokken bij de verdere ontwikkeling van paspoortvrij reizen.