Telecom-dealwaarde overstijgt $1 biljoen in vijf jaar tijd

21 oktober 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De afgelopen vijf jaar hadden alle M&A-deals binnen de wereldwijde telecomsector bij elkaar opgeteld een waarde van maar liefst $1,1 biljoen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Bain & Company. 

De experts van het adviesbureau analyseerden voor hun studie alle belangrijke fusies en overnames tussen 2013 en 2018 binnen het mondiale telecommunicatielandschap en ontdekten dat de meerderheid van deze deals plaatsvond in Noord- en Zuid-Amerika (53%). Ruim een derde (37%) vond plaats in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. 

Uit analyse van de data blijkt verder dat bijna de helft (45%) van alle transacties zogenaamde ‘scale-deals’ betrof. Zo’n soort M&A-deal is vaak gericht op het uitbreiden van een bestaande kern van een bedrijf door het creëren van synergieën en kennisleiderschap. De meeste scale-deals vonden plaats in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. “Traditionele M&A-deals zijn vaak interne consolidaties om schaalsynergieën te realiseren”, vertelt Alex Dahlke, partner bij Bain & Company. 

Deals in de mondiale telecomsector

Naast scale-deals zijn er ook scope-deals, die bedrijven helpen om verder te groeien dan hun kernactiviteiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een deal die gericht is op het uitbreiden van het portfolio van een telecombedrijf van connectiviteit naar IT- of infrastructuurservices. Scope-deals waren volgens de onderzoekers van Bain goed voor 20% van de totale mondiale M&A-dealomvang van de telecomsector en vonden vooral plaats in Noord- en Zuid-Amerika.

Verder had 15% van de deals als doel om een telecombedrijf in staat te stellen andere landen te betreden om verdere groei te creëren (geografische expansie), terwijl het bij de resterende 10% van transacties ging om verkoop van activa. 

In een blik op de toekomst laat Dahlke weten dat in het snel veranderende telecomlandschap de verwachting is dat het aantal M&A-deals zal toenemen, wat onder meer komt door de aard van bedrijfsmodellen. Deze zijn momenteel namelijk aan het veranderen, omdat telecomexploitanten onder steeds meer druk komen te staan om te investeren in dure upgrades van hun netwerken. “In de toekomst verwachten we dat er met name meer scope-deals zullen plaatsvinden, wat de portfolio’s van telecombedrijven zal verrijken. Ook voorzien we een toename van infrastructuurdeals”, stellen de onderzoekers van Bain & Company. 

Verschillende soorten M&A-deals

Binnen de telecomsector vinden er met name scope-deals plaats omdat organisaties willen uitbreiden naar nieuwe datagestuurde domeinen zoals het Internet of Things en/of omdat ze een hogere klantloyaliteit willen realiseren. Het goede nieuws voor telecomoperators is dat scope-deals doorgaans kleiner van omvang zijn dan scale-deals. Toch benadrukken de onderzoekers van Bain dat telecombedrijven wel alert moeten blijven: “Ze doen er verstandig aan de vuistregel te volgen en hun M&A-strategie af te stemmen op de bedrijfsstrategie. Daarbij is het belangrijk dat ze leren begrijpen welke voordelen verschillende types M&A-deals kunnen bieden.”

Hoewel scale-deals wereldwijd wel op de agenda blijven staan, met name bij middelgrote spelers, is het in Nederland zo goed als uitgesloten dat dergelijke transacties worden gesloten, zegt Laurens-Jan Olsthoorn, partner bij Bain & Company in ons land: “Dat heeft te maken met het feit dat KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile bij elkaar opgeteld een marktaandeel van circa 70% hebben in de vaste fixed-mobile markt, gedreven door de sterke opmars van vast-mobiele bundels in Nederland. ”