Marktlink begeleidt Smart IM naar volgende groeifase

08 oktober 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel

Capital A heeft een meerderheidsbelang verworven in Smart IM. Onder de vleugels van de nieuwe eigenaar wil Smart IM uitgroeien tot het leidende digitaal marketingbureau van Nederland. De overname is begeleid door Marktlink Fusies en Overnames, dat Smart IM ook ondersteunde toen East River Invest in 2017 een minderheidsbelang nam in het bureau.

De overname betreft een secondary buyout. Dit moet Smart IM in staat stellen zich de komende jaren te concentreren op groei, zowel autonoom als via overnames. Ter ondersteuning van de groeiambities hebben de nieuwe aandeelhouders de Avalanche Digital Group opgericht. 

“We zijn enorm verheugd over deze baanbrekende totstandkoming, waarmee onze schaalvergroting in een stroomversnelling terechtkomt. Ook onze medewerkers biedt het ontzettend mooie kansen om zich verder te ontplooien en mee te groeien met de organisatie”, vertelt Bas de Goeje, die eind vorig jaar werd aangetrokken als CEO van Smart IM om de bedrijfsprocessen verder te optimaliseren, en met de nieuwe transactie ook medeaandeelhouder is geworden in het marketingbureau. 

Smart IM werd in 2003 opgericht door Robin Freyer. Sindsdien is het bureau naar eigen zeggen uitgegroeid tot de Nederlandse marktleider in search engine optimization (SEO) en een toonaangevende speler op het gebied van search engine advertising (SEA) en conversion rate optimization (CRO). Tot de klanten van Smart IM behoren uiteenlopende namen als Hema, McGregor, Suzuki, Brunel en NIBC, die worden geadviseerd over hoe ze hun online-aanwezigheid kunnen verbeteren. Inmiddels telt het bureau een kleine 50 zelfopgeleide medewerkers. 

Marktlink begeleidt Smart IM naar volgende groeifase

“Na zestien jaar voelt het als een kroon op mijn werk dat Smart IM met nieuwe aandeelhouders een veelbelovende toekomst in gaat. Eigen technologie, inhouse tooling en het kundig inzetten van big data staan hierbij vanaf dag één centraal”, aldus Freyer, die medeaandeelhouder blijft. Om de kennis en expertise te waarborgen bekleedt Max Rens, de grondlegger van de inhouse technologie en tooling en tevens medeaandeelhouder, voortaan een functie in het bestuur van Smart IM. 

Nieuwe eigenaar Capital A – tot vorig jaar actief onder de naam ABN AMRO Participaties – investeert in “volwassen bedrijven in de top van hun sector”. Het is onbekend hoeveel de investeringsmaatschappij heeft neergeteld voor het meerderheidsbelang, maar doorgaans investeert Capital A zo’n 5 tot 35 miljoen euro per participatie.

Quinten Birkhoff, investment manager bij Capital A, reageert enthousiast op de nieuwste toevoeging aan het portfolio: “Smart IM is actief in een groeiende markt, en heeft een unieke technologie ontwikkeld die voor enorme schaalbaarheid zorgt. Wij zijn zeer verheugd samen met Smart IM deze kansrijke toekomst tegemoet te gaan.” 

Mooie toekomst

De deal kwam tot stand onder begeleiding van een team van Marktlink Fusies & Overnames, bestaande uit Marlon Putter, Luc Keltjens en Hidde Prijs. Het M&A-bureau adviseerde Freijer ook in 2017 bij zijn eerste transactie. Destijds nam East River Invest een minderheidsbelang in Smart IM. Die investering stelde Freijer in staat een professionaliseringsslag in te zetten ter voorbereiding op de volgende groeifase, die nu definitief kan worden ingezet. 

Putter en Keltjens van Marktlink, leggen uit dat de nieuwe eigendomsconstructie bijdraagt aan een gezonde bedrijfscultuur: “Enerzijds blijven de ondernemers door de herinvestering betrokken bij de onderneming om zo de kennis en expertise te waarborgen. Anderzijds heeft het managementteam de mogelijkheid gekregen om onder gunstige voorwaarden te participeren, om op die manier de betrokkenheid bij de onderneming te vergroten.” 

Ze voegen toe dat de markt waarin Smart IM opereert door haar groei en versnipperde landschap zeer geschikt is voor zowel kopende als verkopende partijen: “Smart IM is hier een mooi voorbeeld van, waarbij vanuit technische knowhow een platform is ontwikkeld wat voor enorme schaalbaarheid zorgt. Met Capital A als investeerder en het borgen van zowel de commerciële als technische knowhow biedt deze transactie voor alle partijen de kans op een mooie toekomst. Vanuit een prettige, langetermijnsamenwerking hebben wij de doelstellingen van de verschillende stakeholders weten te realiseren.”