Capgemini sluit partnership met low-code speler OutSystems

04 oktober 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

OutSystems heeft een partnership gesloten met Capgemini. De samenwerking in ons land volgt op het bewezen succes van partnerships in andere landen, waaronder België en Portugal.

De niet aflatende opkomst van digitale transformatie zorgt ook voor een toenemende populariteit in low-code oplossingen. Low-code is een vorm van softwareontwikkeling die is gericht op het visueel ontwerpen van applicaties, waarbij niet langer (enkel) gebruik wordt gemaakt van traditionele computercode. Low-code platforms nemen de laatste jaren een enorme vlucht.

Low-code neemt vlucht

Analistenbureau Forrester verwacht dat de omzet die low-code platforms genereren de komende tijd flink zal blijven stijgen, van $4,4 miljard nu naar zo’n $22 miljard tegen 2022. IT-afdelingen en vooral het bedrijfsleven maken steeds vaker gebruik van deze vorm van programmeren, vanwege de diverse bijkomende voordelen. In ons land wordt low-code onder meer gebruikt door grote partijen als Ahold en de Efteling. Zij laten volgens Stef Koopman, Senior Director Channel & Alliances Benelux bij Outsystems, “elke dag weer zien dat low-code organisaties behendig houdt en in staat stelt snel te innoveren en in de klantbehoefte te voorzien”. 

Wereldwijd geldt OutSystems als een van de toonaangevende leverancier in het low-code domein. Het bedrijf is leverancier van zogeheten Rapid Application Development (RAD)-platform – een low-code ontwikkelplatform dat professionals in staat stelt om zelfs met weinig technologische vaardigheden oplossingen en tools te coderen. De Amerikaanse leverancier werd opgericht in 2001 en is sindsdien uitgegroeid tot een wereldwijde leider met meer dan 600 enterpriseklanten en meer dan 130 partners.

“OutSystems heeft een unieke propositie omdat het platform in staat is kernapplicaties te vernieuwen of te vervangen, geen project is te groot”, aldus Koopman. “Dat, gecombineerd met de agile werkwijze die low-code stimuleert, maakt het een veelzijdig platform.”

Capgemini sluit partnership met low-code speler OutSystemsDoor een samenwerking aan te gaan met Capgemini kan OutSystems profiteren van Capgemini’s diepe technologische expertise en uitgebreide klantenportefeuille. De twee partners zullen waar mogelijke en relevant gaan samenwerken aan business development, en de krachten bundelen bij projecten waar low-code deel uitmaakt van de oplossing. “We halen samen de banden aan en helpen elkaar om de boodschap van OutSystems zo goed mogelijk naar klanten te vertalen”, aldus Koopman.

Nieuwe markten

Capgemini biedt OutSystems “mooie ingangen” in markten waar nog veel terrein te winnen valt, vervolgt hij: “Ik denk dan aan de centrale overheid en de enterprisemarkt. Met name in de centrale overheid kan low-code een sleutelrol spelen. Te vaak lopen ICT-projecten in deze sector spaak, waarna een heel project dat vele miljoenen heeft gekost de prullenbak ingaat. Het voordeel van low-code is dat ontwikkelaars náást de opdrachtgever kunnen zitten en binnen korte periode resultaat kunnen tonen. Dat betekent dat er op tijd bijgestuurd kan worden en houdt bovendien de kosten binnen de perken.”

Voor Capgemini betekent het partnership dat het bedrijf diepe expertise op het gebied van low-code consultancy en oplossingen kan toevoegen aan zijn digitale transformatiediensten, waardoor de ICT-dienstverlener zijn klanten nog beter zal kunnen bedienen.