Hoe is het om het Atos Consulting programma te doorlopen?

30 september 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profielen
Meer nieuws over

Niels Anthoniesse en Iris Cornelis startten allebei in 2017 met het Atos Foundation opleidingsprogramma. Inmiddels hebben de twee young professionals verschillende ervaringen opgedaan en meerdere projecten afgerond voor klanten van het adviesbureau. De redactie van Consultancy.nl sprak hierover met Cornelis en Anthoniesse. 

Het tweejarige Foundation Programma van Atos Consulting is een opleidingstraject voor Junior Business Consultants. Een young professional start bij het adviesbureau niet in een specifieke markt of binnen een bepaald expertisegebied, maar wordt meer generalistisch opgeleid. Hierdoor kunnen deelnemers zich in de eerste twee jaar goed oriënteren op de verschillende mogelijkheden binnen Atos Consulting. Het programma bevat daarnaast ook vele opleidingsmogelijkheden, simpelweg omdat het bedrijf persoonlijke ontwikkeling erg belangrijk vindt.  

Medio 2017 begon Niels Anthoniesse aan het Foundation opleidingstraject. Hij vertelt waarom hij destijds voor Atos koos: “Ik wist al zeker dat ik graag consultant wilde worden. Toen kwam ik de vacature voor Business Consultant bij Atos tegen en ben ik goed gaan nadenken over werken op het snijvlak van business en IT. De groeiende relevantie van technologie binnen elk bedrijf en de rol van een Business Consultant maakten Atos voor mij een interessante optie. En daarnaast sprak het tweejarige Foundation programma mij ook zeer aan.” 

Op hetzelfde moment als Anthoniesse begon bij Atos, startte ook Iris Cornelis met het Foundation programma. Sindsdien heeft ze gewerkt aan verschillende projecten op het snijvlak van financial services en technologie. Ze leg uit wat ze hiervan heeft opgestoken: “Het was enorm leerzaam, juist omdat ik nog niet goed wist waar mijn interesses lagen. Als consultant zonder voorkeur voor een bepaalde sector is het heel gaaf en nuttig om in verschillende markten werkzaam te zijn, omdat je zo heel goed kunt ontdekken wat je het beste ligt en waar je het meest enthousiast van wordt.” 

Iris Cornelis en Niels Anthoniesse - Atos Consulting

Cornelis vervolgt haar verhaal en zet haar woorden kracht bij met een voorbeeld: “Bij meerdere klussen zat ik op een IT-afdeling, zoals bijvoorbeeld bij een financiële dienstverlener. Daar hebben we er alles aan gedaan om de systemen voor het aanvragen van hypotheken zo gemakkelijk mogelijk te maken voor klanten van die organisatie. We werkten wat dat betreft dus niet alleen voor een de financiële dienstverlener zelf maar ook voor de externe klanten die een hypotheek hebben bij deze financiële dienstverlener. Daarnaast zat ik voor een ander project op de IT-afdeling van een Nederlands chipbedrijf. Daar zetten we ons expliciet in voor het bedrijf zelf, waarmee we dus een ander soort ‘eindklant’ bedienden. Dat verschil was erg leerzaam om mee te maken.” 

Anthoniesse onderschrijft de woorden van Cornelis en legt uit op welke manier het opleidingstraject van Atos Consulting hem professioneel heeft ontwikkeld: “Het Foundation programma heeft mij allereerst kennis laten maken met het werken in een professionele consulting organisatie en het leren bewegen binnen een groter geheel dat Atos als bedrijf is. Hiernaast heb ik door het programma de mogelijkheid gekregen om zowel via trainingen als via opdrachten ervaring op te doen met verschillende werkwijzen, zoals agile. Verder heb ik ook allerlei trainingen mogen doorlopen om andere vaardigheden te ontwikkelen. Dat was erg nuttig.” 

De afgelopen periode is Anthoniesse net zoals Cornelis ook bij verscheidene opdrachten betrokken geweest. Zo was hij het afgelopen jaar onder meer onderdeel van een programma dat verantwoordelijk was voor de implementatie van een softwarepakket. “Hierin had ik een ondersteunende rol in het managen van dit programma en daarnaast was ik de scrum master van een klein team. De afgelopen zes maanden heb ik juist meer zelfstandig gewerkt aan een intern project bij één van onze klanten. Hier was ik verantwoordelijk voor het realiseren van margeverbeteringen op verscheidene klantcontracten”, aldus Anthoniesse.

Prettige en leerzame werkomgeving

Anthoniesse voelde zich vanaf het eerste moment welkom bij het adviesbureau door de fijne werksfeer die er heerst: “Ik zou de cultuur binnen ons bedrijf beschrijven als mensgericht vanwege de vele ontwikkelmogelijkheden en de goede work-life balance. Tevens is onze cultuur naar mijn idee open, omdat alles bespreekbaar is, niet-hiërarchisch en beslist ook vrolijk en gezellig omdat de sfeer tussen medewerkers erg goed is. Zo hebben we zomer- en winterfeesten en daarnaast zijn er regelmatig borrels. Erg leuk dus.” Cornelis herkent zich in de woorden van Anthoniesse en voegt tot besluit toe: “Er lopen mensen rond met ontzettend veel kennis dus naast dat het een hele fijne groep mensen is, valt er ook enorm veel te leren van je directe collega’s!”