Experts over de rol en het belang van een projectbeheerser

18 september 2019 Consultancy.nl

Het projectbeheersingsvak wordt steeds belangrijker. Vooral omdat projecten almaar complexer worden en het dus lastiger is deze in goede banen te leiden. Richard Wezelenburg en Tim Schaap zijn allebei werkzaam bij adviesbureau WIN en gelden als specialisten op het gebied van projectbeheersing. De redactie van Consultancy.nl ging met Wezelenburg en Schaap in gesprek, die hun ervaringen en inzichten over hun vak delen.

Grote projecten zoals de Noord/Zuidlijn zijn onder andere complex door de bijbehorende onzekerheden. Bij dergelijke projecten vindt intensieve samenwerking plaats tussen veel verschillende teams met als doel een specifiek resultaat op te leveren. Het coördineren van deze samenwerking is beslist een uitdaging. Maar wat bepaalt nog meer of een project succesvol kan worden afgerond? Volgens Wezelenburg en Schaap worden projecten een succes, wanneer de verschillende projectkaders beheersbaar worden gemaakt en vervolgens ook beheersbaar worden gehouden.

Projectbeheersing

Maar wat houdt dat precies in, projectbeheersing? Volgens Schaap moet bij projectbeheersing in het bijzonder worden gedacht met het resultaat voor ogen, terwijl op de weg ernaartoe processen worden gemonitord met parameters: “Denk bijvoorbeeld aan het budget, dat het project binnen een bepaald budget moet worden afgerond. Of aan de tijdparameter, dat projectmijlpalen voor een bepaalde datum moeten worden opgeleverd. Het is de taak van een projectbeheerser om dit soort aspecten onder controle te houden. Oftewel: te allen tijde moet hij of zij zicht hebben op de stand van zaken binnen alle projectkaders.” 

Wezelenburg onderschrijft de woorden van zijn collega: “Je hebt een opdracht met je projectteam te voldoen en als projectbeheerser ben je ervoor verantwoordelijk die opdracht binnen de kaders, de parameters die Tim al noemde, op te leveren en daar ook continu inzicht en stuurinformatie over te hebben.” Hij voegt toe dat daarbij ook informatie zit over het risicoprofiel van een project. “Er zitten altijd onzekerheden in een project. Dus die onzekerheden moet je goed in kaart brengen, zodat je daar als projectteam rekening mee kunt houden. Op die manier kun je goede voorspellingen doen over waar het project heen gaat, omdat je weet wat er nodig is om het project goed te kunnen doorlopen.”

Experts over de rol en het belang van een projectbeheerser

Obstakels en uitdagingen

Schaap legt uit dat een projectbeheerser met verschillende uitdagingen kan worden geconfronteerd tijdens zijn werkzaamheden: “Wat voor complexe projecten lastig kan zijn is het zorgen voor voldoende capaciteit, om de benodigde voortgang te boeken. Ook is het van belang om de informatie waarop de voortgang van het project beoordeeld wordt actueel en betrouwbaar te houden. Dit kan een uitdaging zijn doordat er zo ongelooflijk veel mensen en partijen bij het project betrokken zijn, zowel intern als extern.” 

“Dat is het inderdaad”, voegt Wezelenburg toe. “Je werkt met veel mensen die allemaal voor een bepaalde inhoud staan. Projectbeheersing is een procesrol waar vanuit je moet zorgen dat de informatievoorziening op gang komt, dat de knelpunten naar boven komen en dat er vooruitgekeken wordt. Wat je vaak ziet in projecten is dat er in ‘de waan van de dag’ hard gewerkt wordt om de planning te halen. Daardoor ligt de prioriteit van mensen in het projectteam niet bij het verstrekken van informatie om vooruit te kijken. Terwijl juist dat vooruitkijken helpt om druk en risico’s te vermijden. Het is dus altijd een uitdaging om iedereen aangehaakt te houden.” 

De juiste eigenschappen

Er zijn eigenschappen waarover een goede projectbeheerser moet beschikken om moeilijkheden zoals hierboven beschreven te kunnen overkomen, zegt Schaap: “Je moet zeker nieuwsgierig zijn, graag willen weten hoe het gaat. Het is natuurlijk ook wel een pre als je goed kunt communiceren en met mensen kunt omgaan.” Wezelenburg vult zijn collega aan: “Dat nieuwsgierig zijn is een hele goede. Als projectbeheerser ben je op zoek naar de informatie over het project. Je taak is om uit te vinden of er ergens hulp nodig is om een knelpunt te verhelpen. En of er aan de hand daarvan actie op moet worden gezet, of besluitvorming nodig is.”

Wat daarbij ook helpt, zo stelt Wezelenburg, is goed het overzicht kunnen bewaken: “Je moet in staat zijn een helikopterview op het project te voeren en de projectspecifieke uitdagingen te analyseren. Hiermee help je het team met het naar boven halen van risico’s, knelpunten, scenario’s en impact. Een goede projectbeheerser stelt zich hierom verschillende vragen, zoals ‘Is de planning voldoende duidelijk?’, ‘Is het duidelijk waar het project naartoe gaat?’, ‘Welke mijlpalen zijn er?’, ‘Wanneer moet iets opgeleverd zijn?’ ‘Wat is de impact van besluitvorming’ en ‘Voor wie is dat allemaal van belang?”

Wezelenburg besluit: “Kortom, je moet afhankelijkheden in kaart kunnen brengen. Soms weten teams van grote projecten niet hoe en waarom hun werk van belang is voor andere teams. Dus als projectbeheerser moet je in staat zijn bruggen te slaan tussen teams. Zie het als faciliteren.”


Profiel
Meer nieuws over
×
×
Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting Bain & Company Baker Tilly BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bewegin Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management BOLD Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Cegeka Consulting Cmotions COMATCH Common Eye Conclusion Count & Cooper CPMview De Issuemakers De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Drijver en Partners Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting Eurekon EY EY-Parthenon Finext First Consulting Flowant flowresulting Fronteer FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hogenhouck m&a Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kearney Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer METRI MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens Mount Consulting MSR Consulting Group NEWCRAFT Ngenious Node1 Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners Prowareness PwC Quint Quintop Raad van Toekomst RedFoxBlue ResidentieProfs Rijnconsult Riverwise Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners SeederDeBoer Sia Partners Significant Groep Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Staffing MS Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron The Next Organization TIC Advisory Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Volt Strategy Voogt Pijl & Partners WIN Xebia Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup