Consultancymarkt van Frankrijk: €7,3 miljard en 38.000 consultants

26 augustus 2019 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

Met een recordgroei van meer dan 12% in 2018, heeft de Franse markt voor strategie- en management consulting de omzetgrens van €7,3 miljard doorbroken. De sector heeft zes opeenvolgende jaren groei laten zien en biedt vandaag de dag werk aan 42.000 professionals, waarvan er meer dan 38.000 consultant zijn.

Uit data van de Franse branchevereniging voor managementadviesbureaus (de evenknie van de ROA in Nederland, de MCA (UK) of de BDU (Duitsland)), komt naar voren dat de afgelopen twee jaar uitstekend zijn geweest voor de markt. De omzet binnen management consultancy groeide met 8,5% in 2016 en 10,5% in 2017, en in plaats van te vertragen – zoals ze bijvoorbeeld deed in de UK – wist de Franse adviesbranche de stijgende lijn voort te zetten. Vorig jaar kwam de marktomzet uit op bijna €7,3 miljard, dankzij een gemiddelde groei van 12%. De Franse management consulting-sector zag vorig jaar een groei in elke sector en servicelijn. Gemiddeld genomen hebben adviesbureaus in Frankrijk nu een ‘declarabiliteit’ van hun consultants ter hoogte van 74%. 

Toonaangevende sectoren

Net als in de Nederlandse markt blijft digitale transformatie de belangrijkste motor voor verdere marktgroei. Meer dan een derde van de opdrachten (35%) kent een sterke digitale component, in 2017 lag dit percentage op 29%. Met het oog op de bedrijfsresultaten van de diverse spelers, valt op dat de leidende spelers in digital consulting diegenen zijn die in het domein al vroeg voet aan de grond hebben weten te krijgen, of die fusies en overnames hebben aangewend om een leidende positie in de markt in te nemen. 

Omvang van de consultingmarkt in Frankrijk

Het draait dan veelal en vooral om grote bedrijven, die de vruchten plukken van hun voorsprong in digitalisering. Ze beschikken doorgaans over een portfolio waarin digital tussen de 35% en 40% van hun totale omzet uitmaakt. Andere snelgroeiende adviessegmenten in 2018 waren advies op het gebied van regelgeving en cybersecurity. Omdat de General Data Protection Regulation (GDPR, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG in Nederland)), strengere regels stelt rondom privacy, zien bedrijven zich genoodzaakt hun inspanningen op dat gebied op te krikken om stevige boetes te ontlopen. Daarnaast wordt het aanpakken van cyberdreigingen als steeds belangrijker gezien, om inbreuken op de regelgeving te voorkomen.

Ondertussen heeft de grootste groep van consultancyspelers een focus op het financial services-segment, dat daarmee goed is voor 30% van de markt. De Franse consultancymarkt zag ook een gestage groei binnen de industriële sector, die zijn aandeel dit jaar heeft zien stijgen van 27% naar 28%, terwijl de energie- en nutsmarkt goed is voor zo’n 10% van de totale consultinginkomsten. Vanuit een functioneel perspectief zijn strategie, people & change en technologie de grootste servicegebieden in Frankrijk. 

Frankrijk vormt de thuisbasis voor meer dan 1.000 gevestigde adviesbureaus, waarbij praktisch alle wereldwijde, leidende spelers in het land zijn gevestigd. De markt wordt aangevoerd door de Big Four accountancy- en advieskantoren (Deloitte, EY, PwC & KPMG), en grote strategie advieskantoren als McKinsey & Company, Boston Consulting Group en Bain & Company. Vergeleken met andere markten in Europa, hebben spelers als Oliver Wyman, Roland Berger en Strategy& een vrij grote aanwezigheid in Frankrijk.

Internationalisering

Een trend die binnen de Franse adviesmarkt is te zien, is dat Franse consultancybureaus steeds internationaler worden. Zo werd vorig jaar 26% van de omzet gerealiseerd door buitenlandse activiteiten, vergeleken met ongeveer 20% tien jaar geleden. Dit komt deels doordat de grootste, van origine Franse organisaties, snel zijn geglobaliseerd, enerzijds door autonome groei, maar vooral door overnames.

Capgemini bijvoorbeeld, nam onlangs Altran over en ook de adviespraktijk van de ICT-reus, Capgemini Invent, heeft zijn footprint wereldwijd weten uit te breiden. Daarnaast telt Wavestone inmiddels 3.000 consultants, die werkzaam zijn op het Europese vasteland. Eerder deze maand deed het bedrijf een overname in de VS om zijn Noord-Amerikaanse aanwezigheid te vergroten. Verder heeft Sia Partners, geleid door oprichter Matthieu Courtecuisse, momenteel meer dan 1.000 consultants, terwijl Efeso Consulting vorige maand een grote stap heeft gezet met een Duitse acquisitie. En zo blijft bijvoorbeeld Kea & Partners zijn capaciteiten uitbreiden door samen te werken met internationale adviesbureaus en netwerken.

Tegelijkertijd groeien ook enkele strategy consultancy-spelers van Franse origine. Advancy, Coporate Value Associates, Emerton, Eleven en Estin & Co zijn allemaal boutique adviesbureaus, die een internationale groeistrategie nastreven. Zo heeft Advancy onlangs een kantoor in New York geopend, beschikt Emerton over vier kantoren wereldwijd en opereert Estin & Co vanuit vijf grote, wereldwijde steden: Parijs, Londen, Zürich, New York en Shanghai.

Wat voor de bedrijven die een internationale groeistrategie hanteren ook meehelpt, is dat reeds een grote groep van Franse multinationals reeds wereldwijd actief is, waaronder bijvoorbeeld BNP Paribas, Renault en Total. Tegelijkertijd is Frankrijk, net als het Verenigd Koninkrijk met zijn koloniale erfenis in het Gemenebest, ook in staat voort te bouwen op de groeiende adviesmarkten in Franstalige regio's, zoals Marokko, Algerije, Libanon en meer. De activiteiten van veel bedrijven in deze regio's worden vaak gemanaged vanuit het hoofdkantoor in Parijs. 

Vooruitzichten

Als de huidige trends in de Franse adviesmarkt zich verder voortzetten, zal ook 2019 naar verwachting een uitstekend jaar worden. Zo voorspelt Syntec Conseil een groei van 11% en dit wordt weerspiegeld in de recruitmentinspanningen van de branche. Om de groeiambities te ondersteunen, is de Franse adviessector van plan in 2019 14.000 mensen te werven, ten opzichte van 11.500 mensen een jaar geleden, inclusief 4.000 ‘netto’ posities verdeeld tussen jonge afgestudeerden (ongeveer 2.200 rollen) en intermediaire of ervaren profielen (1.800).