Energie-startup Sensorfact krijgt €1,25 miljoen van investeerder

01 augustus 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Sensorfact krijgt een kapitaalinjectie van €1,25 miljoen van Forward.one. In ruil daarvoor neemt de durfkapitalist een belang van 35% in de Utrechtse producent van draadloze energiemeters. Met de opgehaalde financiering wil Sensorfact “snel doorgroeien” in Europa. De investering werd begeleid door adviseurs van JBR.

Het in 2016 opgerichte Sensorfact biedt industriële bedrijven via zijn energiemeters en intelligente software real time-inzicht in hun energieverbruik. In 2017 haalde oprichters Pieter Broekema en Sjoerd Sloterdijk al het Franse energiebedrijf Engie aan boord als investeerder.

Vandaag de dag bedient Sensorfact met 25 medewerkers zo’n 180 klanten, voornamelijk in de kunststof-, voedingsmiddelen- en metaalindustrie. Bekende afnemers zijn bijvoorbeeld Heineken en Schiphol. 

Na Engie is nu dus ook Forward.one toegetreden als aandeelhouder. Het private equity-bedrijf werd opgericht door twee oud-bankiers die daarnaast samen Ampelmann begonnen, een bedrijf dat loopbruggen produceert voor de offshore-industrie. De investering van €1,25 miljoen heeft de durfkapitalist een aandelenbelang van 35% opgeleverd. Engie heeft in de nieuwe constructie een belang van 25%, terwijl oprichters Broekema en Sloterdijk ieder 20% overhouden.

Energie-startup Sensorfact krijgt €1,25 miljoen van investeerder

Broekema – van huis uit natuurkundige – vertelt aan het FD dat het opgehaalde geld bedoeld is om het buitenland te veroveren: “We willen verder groeien in Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk, landen met veel industrie en hoge elektriciteitsprijzen. Dat zijn voor ons aantrekkelijke markten.”

Het eerste begin lijkt al te zijn gemaakt: Sensorfact zou inmiddels al vijftien nieuwe klanten hebben binnengehaald in België en Duitsland. De komende drie jaar wil de energie-startup doorgroeien naar een omzet van €10 miljoen en brutowinstmarge (ebitda) van 25%.

De investering kwam mede tot stand dankzij de begeleiding van JBR. Het in Zeist gevestigde adviesbureau is gespecialiseerd in corporate finance-vraagstukken, maar biedt daarnaast ook diensten op het gebied van strategie, herstructurering en interim-management. De afgelopen maanden waren de corporate finance-experts van JBR ook al betrokken bij de verkoop van Corendon aan de kersverse eigenaar van Sunweb en bij het verkrijgen van een meerderheidsbelang in Horizon door baggeraar Boskalis.