JBR begeleidt overname van Boskalis in het Midden-Oosten

05 maart 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

Boskalis heeft een meerderheidsbelang genomen in Horizon. Dit in de Verenigd Arabische Emiraten gevestigd bedrijf richt zich onder meer op geofysisch onderzoek en geotechnische dienstverlening. De deal werd begeleid door JBR, dat inmiddels is uitgegroeid tot de trusted M&A-dealmaker van het bedrijf.

“Met deze transactie voegen we een belangrijke strategische positie toe aan onze bestaande oceaanonderzoek- en onderzeese geotechnische activiteiten”, stelt Boskalis-CEO Peter Berdowski in toelichting op de acquisitie van het 62,5% belang in Horizon. Het in 2004 opgerichte bedrijf opereert vanaf zeven grote onderzoeks-/geotechnische schepen en vijf kleinere onderzoeksschepen, twee hefplatforms, drie bewegingsgecompenseerde boortorens voor geotechnische diensten en acht ROV’s (remotely operated vehicles). Horizon is hoofdzakelijk actief in de Arabische Golf en de Rode Zee en bedient daar met name partijen binnen de olie- en gassector. De omzet voor het fiscale jaar 2018/2019 komt naar verwachting uit boven de $100 miljoen. 

“Horizon is een marktleider in het Midden-Oosten en we willen de hoge kwaliteit diensten die het levert aan zijn klanten voortzetten en uitbreiden. Daarnaast is Horizon met zijn sterke marktpositie in het Midden-Oosten en zeer goede aanvulling op de positie die we dankzij Gardline bezetten in Noordwest-Europa”, geeft Berdowski aan. Het Britse Gardline richt zich op vergelijkbare diensten als Horizon en werd zo’n anderhalf jaar gelden ingelijfd door het Nederlandse Boskalis, dat zelf vooral bekend is als een van ’s werelds grootste baggeraars en zich ook richt op landaanwinning, de aanleg en het onderhoud van havens en vaarwegen en het beschermen van kusten en oevers. Hierbij beschikt het bedrijf over een vloot van meer dan 900 schepen en drijvend materieel.

JBR begeleidt overname van Boskalis in het Midden-Oosten

Huisadviseur

Het team van JBR dat Boskalis adviseerde tijdens het verkrijgen van het meerderheidsbelang – de overgebleven 37,5% is in handen van het management van Horizon – bestond onder meer uit Kees van Biert, Rick ter Maat en Mirthe van Schrojenstein Lantman. Daarnaast werd Boskalis ook bijgestaan door Freshfields Bruckhaus Deringer. Een team bestaande uit Jan Willem van der Staay, Saloua Ouchan, Bob van Kasteren, Lodewijk Vonken, Ingrid van den Bosch, Anne Beenders verzorgde namens het internationale advocatenkantoor de juridische ondersteuning. 

De Nederlandse corporate finance-specialist JBR is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot de huisadviseur van Boskalis op het gebied van fusies en overnames. In 2014 ondersteunde het kantoor de oprichting van twee joint ventures tussen Boskalis en Sudamericana Agencias Aereas y Maritimas (SAAM) op het gebied van havensleepdiensten. Twee jaar laten initieerde JBR een vergelijkbare joint venture tussen Boskalis en KOTUG. Datzelfde jaar ondersteunde het bureau de verkoop van het belang dat Boskalis had in SMIT Amandla Marine, nadat het in 2015 ook al had geadviseerd bij de verkoop van Aannemingsbedrijf De Jong en Zoon Beheer.