Oliver Wyman breidt luchtvaartpraktijk in Nederland uit

31 juli 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Consultancybureau Oliver Wyman heeft zijn luchtvaartpraktijk in Nederland uitgebreid. Evert Meyer is als partner aan boord gehaald om de divisie verder uit te bouwen.

Het wereldwijde adviesbureau voor strategie en management startte zijn activiteiten in Nederland door in 2013 zijn kantoor in Amsterdam te openen. Inmiddels is Oliver Wyman in ons land uitgegroeid tot een team van ongeveer 45 consultants die klanten bedienen in vier branches: financiële dienstverlening, retail & consumentengoederen, energie en luchtvaart.

Met Evert Meyer aan boord versterkt het adviesbureau de industriepraktijk voor de luchtvaart. Wereldwijd is Oliver Wyman een toonaangevend adviesbureau in de branche. Naast dat het klanten uit de branche ondersteunt met strategieadvies, heeft Oliver Wyman ook een technische luchtvaartconsultingafdeling (die opereert onder de merknaam ‘Cavok’), een geavanceerd analyse-aanbod dat voortbouwt op een simulatiecentrum van het bedrijf in de VS en een platform met eigen luchtvaartdata.

Oliver Wyman voert projecten voor gerenommeerde luchtvaartmaatschappijen, vrachtvervoerders, luchthavens, MRO’s en andere dienstverleners uit de luchtvaartsector. “Wij adviseren internationale klanten over de gehele waardeketen: van strategiebepaling, netwerk- en vlootplanning, prijs- en omzetbeheer en loyaliteit, tot operaties en onderhoud, bemanning en luchthavenbeheer, veiligheid en service en transactieondersteuning”, schrijft het adviesbureau op zijn site.

Evert Meyer en Coen De Vuijst - Oliver Wyman

Meyer brengt circa twee decennia aan ervaring mee in zijn nieuwe rol, waarvoor hij van Australië naar Amsterdam verhuisde. Hij maakt de overstap vanuit Qantas, de nationale luchtvaartmaatschappij van Australië en de derde oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld. Hier was Meyer verantwoordelijk voor de strategische allianties en het netwerk van Qantas, evenals voor de planning van de 130-koppige vloot. Daarvoor leidde hij het interne adviesteam van Qantas.

Eerder bracht Meyer bijna vier jaar door bij Booz & Company (nu: Strategy&) in Noord-Amerika, waar hij werkzaam was binnen de Airline & Airport-praktijk. Daarvoor werkte hij zo’n tien jaar voor het Amerikaanse managementadviesbureau LeighFisher. Meyer is erg verheugd over zijn nieuwste uitdaging: “Oliver Wyman’s diepgaande expertise in de luchtvaartindustrie, gespecialiseerde vaardigheden en open cultuur trokken me enorm aan. Ik kijk ernaar uit om de luchtvaartpraktijk in Nederland uit te breiden.”

Vliegensvlugge veranderingen

Zijn aanstelling komt op een moment dat de Nederlandse luchtvaartindustrie voor grote veranderingen staat. Nationale luchtvaartmaatschappij KLM wordt geconfronteerd met de kostendruk die wordt veroorzaakt door lowbudget-luchtvaartmaatschappijen. Daarnaast worstelt luchthaven Schiphol, die vanuit de politiek en milieuorganisaties allerlei eisen op z’n bord krijgt, met het handhaven van zijn leidende positie in Europa. De luchthaven verloor zijn nummer twee-positie al aan Charles de Gaulle in Parijs en wordt momenteel bijna ingehaald door het vliegveld van Frankfurt. Ondertussen worden KLM, Transavia en kleinere luchtvaartmaatschappijen, zoals Corendon en TUI, ook geconfronteerd met een groeiende vraag van klanten om hun customer experience verder te ontwikkelen. 

Daarnaast worstelt luchtvaartmaatschappij KLM eveneens om van zijn huwelijk met Air France een succes te maken. Denk hierbij aan KLM’s bezorgdheid over zijn autonomie binnen de multinational. Ondanks het feit dat KLM al jaren beter presteert dan Air France en relatief meer bijdraagt aan de winst, zien de Nederlanders het bestuur van de onderneming – en daarmee belangrijke beslissingsmandaten – geleidelijk aan uit hun handen glippen. Tegelijkertijd zet het groeiende milieusentiment druk op de uitbreidingsplannen van zowel KLM als Schiphol.

“De rijke ervaring van Evert in de luchtvaartindustrie past goed bij onze groeiambities. We kijken ernaar uit om met hem samen te werken en de luchtvaartpraktijk in Nederland vorm te geven.”
– Coen De Vuijst, Managing Partner

Lelystad Airport is een ander voorbeeld dat de hedendaagse complexiteit van de luchtvaartwereld benadrukt. De luchthaven werd in april vorig jaar verbouwd en volledig voorbereid op de opening, maar om politieke redenen heeft deze ten minste twee jaar vertraging opgelopen. Vervolgstappen worden momenteel nog altijd besproken door politici, lokale gemeenten, aandeelhouders en luchtvaartmaatschappijen. Overeenstemming tussen alle partijen lijkt daarbij nog ver weg. 

Gebruikmakend van de ervaring van Meyer, richt Oliver Wyman zich op het uitbouwen van zijn positie in de Nederlandse luchtvaartsector. Coen De Vuijst, Managing Partner van Oliver Wyman in Amsterdam, gelooft dat Meyer de juiste man is om die missie te vervullen: “Zijn rijke ervaring in de luchtvaartindustrie past goed bij onze groeiambities. We kijken ernaar uit om met hem samen te werken en de luchtvaartpraktijk in Nederland vorm te geven.” De Vuijst voegt tot besluit toe dat hij ervan overtuigd is dat Meyer goed past binnen de cultuur van Oliver Wyman. En dat kan De Vuijst weten: hij werkte eerder zestien jaar bij Booz & Company, waar hij Meyer leerde kennen.