Conclusion sluit partnership met RPA-specialist Another Monday

14 augustus 2019 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Conclusion heeft de handen ineengeslagen met robotic process automation (RPA)-specialist Another Monday. De ICT-dienstverlener is de eerste Nederlandse partner van het softwarebedrijf. Ronald Buis, RPA Lead bij Conclusion, geeft toelichting op de samenwerking: “Als voorloper in de markt willen we onze klanten toegang geven tot de meest innovatieve technologieën, om hiermee hun bedrijfsvoering verder te optimaliseren en te digitaliseren. Dit is dan ook voor ons het juiste moment om een strategisch partnership aan te gaan met op het gebied van RPA.” 

Meer en meer organisaties maken vandaag de dag gebruik van RPA, waarmee repetitieve menselijke taken softwarematig worden nagebootst. “RPA-software logt in op systemen, simuleert de keyboard- en muis-input en leest informatie van de schermen”, legt Ronald Buis uit. “Softwarerobots nemen daarmee eenvoudig en routinematig werk van medewerkers uit handen. Daarmee zorgt RPA meteen ook voor een hogere medewerkerstevredenheid: monotone en repeterende werkzaamheden verdwijnen uit het takenpakket van medewerkers, zodat zij zich kunnen richten op de kern van hun functie.” 

Buis voegt toe dat de praktijk bovendien uitwijst dat de implementatie van RPA aanzienlijke kostenbesparingen oplevert. “RPA biedt organisaties de mogelijkheid verder invulling te geven aan de digitale transformatie tegen lagere kosten, met minder fouten en meer tevreden medewerkers en klanten. RPA stelt organisaties in staat processen verder te digitaliseren, zonder dat aanpassing van ICT-systemen nodig is”, aldus de RPA Lead. “Dit is dus hét moment om RPA toe te voegen als innovatieve technologie aan het portfolio van Conclusion met Another Monday.” 

Another Monday werd vier jaar geleden opgericht in Keulen. Sindsdien is de softwareontwikkelaar – die zich volledig toelegt op RPA – flink gegroeid. Inmiddels beschikt het bedrijf naast zijn hoofdkantoor in Keulen ook over vestigingen in Londen, Wenen, Napels en Kerkrade. In zijn net gepubliceerde RPA-marktanalyse, oormerkt Gartner het bedrijf als ‘visionair’. Dit wil zeggen dat Another Monday naar verwachting zal uitgroeien tot marktleider, en qua visie en ambitie nu al op hetzelfde hoge niveau zit als de huidige marktleiders.

Conclusion sluit partnership met RPA-specialist Another Monday

Binnen Conclusion – dat bestaat uit verschillende werkmaatschappijen – is de RPA-propositie gepositioneerd onder het label ‘Conclusion Smart Automation‘, dat deel uitmaakt van de werkmaatschappij Conclusion Implementation. Dat neemt niet weg dat er ook gebruik wordt gemaakt van de vaardigheden en kennis van de andere werkmaatschappijen. Buis: “Dit is ook gewoonweg noodzakelijk. 50% van de RPA-projecten faalt namelijk.” 

Meer dan robotisering

Dat komt volgens Buis doordat organisaties rekening moeten houden met meer dan alleen de robotisering van een bedrijfsproces: “RPA gaat verder dan het inzetten van een tool en virtuele bots. Een bedrijfsproces bestaat namelijk niet in een vacuüm. Het krijgt input van andere processen, verwerkt dit en geeft vervolgens output aan weer andere bedrijfsprocessen. Wanneer een organisatie RPA niet als strategisch middel inzet en het niet integreert in het huidige operating model, dan levert RPA simpelweg niet de meerwaarde die het zou kunnen bieden.” 

“Conclusion Smart Automation kijkt dus verder”, vervolgt Buis. “Wij analyseren bedrijfsprocessen, geven advies over de keten waarin het proces zich bevindt, geven aanbevelingen om processen te optimaliseren én zijn vervolgens in staat om dit alles te robotiseren.” Hij voegt toe dat de samenwerking met Another Monday hierbij van grote waarde is: “De software van Another Monday maakt het mogelijk voor mensen zonder ‘harde’ tech skills om softwarerobots te bouwen.” 

Mocht het toch nodig zijn om wel deze tech skills in te zetten, dan kan Conclusion volgens Buis putten uit de grote pool van mensen in zijn ecosysteem: “We beschikken momenteel over een groep enthousiaste, opgeleide mensen die RPA succesvol kunnen inzetten. Van het op detail analyseren van een bedrijfsproces en het bouwen van de bots, tot het succesvol opzetten van een RPA-operating model. Ook als het aankomt op het zo efficiënt mogelijk opbouwen van de bot, is het van onmisbare waarde om er een programmeur bij te hebben. Bots werken anders dan mensen. Ze kunnen bijvoorbeeld alle data kopiëren naar een ‘tijdelijk geheugen’ en daarna alles uit dat geheugen plakken in een andere applicatie, daar waar een mens meestal heen en weer ‘alt-tabt’ tussen applicaties.”

“De software van Another Monday maakt het mogelijk voor mensen zonder ‘harde’ tech skills om softwarerobots te bouwen.” 

“En zodra de processen via virtuele medewerkers worden uitgevoerd zorgen wij ervoor dat een stabiele bedrijfsvoering mogelijk wordt gemaakt door middel van het opzetten van een RPA-center of excellence”, geeft hij aan. “Daarnaast is het ook mogelijk om RPA als een Conclusion-managed service af te nemen, waar wij alle bots monitoren en changes verwerken waar nodig en wenselijk. Afhankelijk van de situatie zijn wij in staat om die expertise vanuit ons ecosysteem toe te passen die nodig is om RPA daadwerkelijk succesvol in te zetten zodat medewerkers zich kunnen richten op het leveren van meerwaarde en interactie met de klant.” 

Practice what you preach

Terwijl het partnership erop is gericht andere organisaties te helpen bij het benutten van de kansen van RPA, heeft Conclusion ook meteen gekeken wat de technologie kan betekenen voor de eigen organisatie. “Sinds de start van de samenwerking hebben wij RPA uiteraard eerst zelf ingezet”, vertelt Buis: “Denk hierbij aan de routinematige processen die binnen Conclusion Mission Critical worden uitgevoerd voor onze klanten. Het dagelijks inlezen van dagbestanden is een voorbeeld van zo’n proces dat we hebben gerobotiseerd. Maar ook binnen HR en Finance analyseren wij momenteel de processen die via RPA kunnen worden geoptimaliseerd.”

Daarnaast lopen ook de eerste gezamenlijke klantprojecten al: “Op dit moment is ons trackrecord groeiende. We hebben samen met Another Monday een aantal trajecten samen aangevlogen. Onze focus ligt momenteel op het opschalen van deze trajecten naar meerdere bots”, geeft Buis aan. “Verder zijn we met onze klanten in gesprek over hoe ze RPA als een strategisch middel kunnen inzetten ter ondersteuning voor de uitdagingen die de digitale transformatie op hun drempel zet. We gebruiken hierbij onze expertise op het gebied van IT-strategie en onze uitgebreide ervaring met Lean en Agile om bedrijfsprocessen te optimaliseren en high performing teams te vormen.” 

Bepalende speler

Voor de langere termijn spreekt Buis een duidelijke ambitie uit ten aanzien van de samenwerking met Another Monday: “Doel van het strategische partnership is om samen een bepalende speler op de Nederlandse RPA-markt te zijn.” Arjen van Berkum, COO bij Another Monday, sluit zich daarbij aan: “Wij zijn verheugd dat Conclusion de eerste Nederlandse speler is die zich verbindt aan onze internationale groeiende groep partners. Met deze ondernemende partij kunnen we de Nederlandse markt nog beter bedienen op het gebied van RPA.”